Zelf je html code schrijven of een WYSIWYG editor gebruiken?
Dit is een gastartikel van Sebastiaan Franken
Er komen de laatste tijd meer topics in het forum die betrekking hebben op een zogenaamde WYSIWYG-editor.
Daar komt vaak een reactie op dat het een slecht idee is om een zogenaamde WYSIWYG editor te gebruiken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak, en ervaring.
Wat is een WYSIWYG editor?
Dit is een programma waar je een website kan maken door allerlei onderdelen op het scherm te slepen (daar komt de naam ‘sleur en pleur’ vandaaan). Een voorbeeld hiervan is DreamWeaver en Frontpage/Expression Web.
Voor een beginner is zo’n editor heel makkelijk want je kan zonder echt veel kennis van zaken een website maken.
Tot mensen wat verder gevorderd zijn natuurlijk. Dan beginnen ze tegen problemen aan te lopen, en tegen de grenzen van het programma. Ook volgt dan vaak de conclusie dat zo’n editor een mooi eindresultaat produceert maar dat de achterliggende code niet veel soeps is, wat vaak problemen oplevert in verschillende browsers.
WYSIWYG of zelf schrijven?
Dat is een vraag die ook vaak gesteld word. En ik vind het persoonlijk een lastige omdat iedereen anders is. Iemand die zich interesseert voor code doet het (vaak na wat aanmoediging) het liefst met een code editor (Notepad++ of iets dergelijks).
Daar staat tegenover dat mensen die HTML niet te doen vinden, vaak de grafische editors gebruiken. Ik weet dat ik nu generaliseer, maar om nu uitgebreid uit te gaan leggen hoe de vork in de steel zit is saai, en daar word dit artikel te lang van.
Beide dingen hebben hun voor- en nadelen. Hier een kort rijtje:
WYSIWYG
+ Makkelijk
+ Weinig code kennis nodig
+ Redelijke resultaten
– Browserverschillen
– Kwaliteit van de code
Zelf coderen
+ Efficient
+ Snel aanpasbaar
+ Grotere controle over het resultaat
– Meer kennis voor nodig
– Langere ontwikkeltijd
Maar, wat vind jij?
Zo, nu heb je mijn visie van WYSIWYG vs. Zelf coderen gehoord. Maar het is mijn visie, die van jouw kan heel anders zijn. Wat is jouw mening, ben je het met me eens of verklaar je me voor gek? Laat het weten!
Ik denk dat mensen niet echt een keuze maken tussen WYSIWYG en 'Zelf Coderen'. Volgens mij beginnen de meeste mensen met WYSIWYG en gaan zich daarna automatisch interesseren voor 'Zelf coderen', omdat je hier simpelweg minder beperkingen in hebt.
Zo is het in ieder geval bij mij wel gegaan!
Ik vind WYSIWYG editors niet erg handig. Mensen weten eigenlijk niet eens wat ze doen en dan komt er een site uitrollen die vaak aan alle kanten slecht is.
Webdesign/developer is een beroep/hobby. Dat kun je of dat kun je niet en mensen die dat niet kunnen moeten niet gaan doen alsof ze het wel kunnen.
—–
Leuk dat er al meteen een gast artikel is! Je ziet de vooruitgang!
@waldio, ben het echt niet met je eens. Er zijn mensen die geen duizend(en) euro('s) willen of kunnen uitgeven voor een website, en dus zelf aan de weg gaan knutselen, veelal omdat je hetgeen wat 'je kunt of niet' wel kunt leren, vooral de technische kant. Het resultaat zal dan niet gelijk liggen met de eerder genoemde website van 1000 euro, maar daar zit dan toch het verschil dat het een vak maakt om een goede website te maken.
——–
Misschien is het handig om voortaan de artikelen te controleren voordat ze online gaan. Ik zie namelijk een aantal spelling- en grammaticale fouten.
@Waldio
Maar jij kent HTML en CSS. Ik ken een paar mensen die een website hebben die geen kennis daarvan hebben, en daar is (tot ze een webdesigner vinden) een WYSIWYG editor vaak een geschenk uit de hemel voor.
Maar wat je zegt dat de kat altijd wel op z'n pootjes land heb je gelijk in.
@Daan
Oops. Ik zie er nu inderdaad ook wat. Slordig.
De voor en nadelen van WYSIWYG en zelf coderen zijn natuurlijk relatief. Een GOEDE WYSIWYG kan goede code opleveren. En dan hangt het er vanaf hoe complex je website is. En hoe goed je bent met de WYSIWYG.
Als je een fout maakt, en je verbeterd deze, maar niet door CTRL+Z dan kan je op een gegeven moment allemaal rare code combinaties krijgen.
Verder zeg je dat zelf coderen efficiënter is, maar bedoel je niet dat je code beter is?
Ik vindt een wysiwyg niet echt prettig, omdat je niets (echt) in de hand hebt/je weet niet wat je doet. Ik wil wel weten wat ik doe/fout doe. een wysiwyg editor is wel handig om stukjes te schrijven in een cms.
@Waldio ben ik niet met je eens.
Webdesign/webdevelopment is iets wat je wel degelijk kunt leren, tuurlijk moet je er een beetje gevoel voor hebben maar dat is met alles.
Ik ben nu ongeveer een half jaar echt aan het leren hoe alles moet, en het verbaast me hoe snel dit kan gaan. Zeker een heleboel (echt een heleboel) kan ik nog (lang) niet.
Maar (groten deels dankzij html-site en de leden van het forum, ty for that) kan ik nu al een beetje sites maken.
@jord, dat zeg ik ook zeker niet.
Ik ben ook nog maar 3/4 jaar bezig. En heb ook heel veel geleerd van de tutorials en forum van html-site en andere sites.
Ik merk alleen dat mensen die het niet willen leren of beginners even snel iets maken met een WYSIWYG editor. Vaak word een site dan veel slechter. En bij de eerste beste update van het browser zit alles door elkaar.
ja klopt, snel werkt niet. Je moet er zeker tijd voor (willen) investeren
Jullie missen het punt zo hard hè. Er zijn mensen die geen geld en/of tijd willen en/of kunnen investeren in een custom-built-website die met de hand geschreven is, face it. Voor dit soort mensen zijn de WYSIWYG-editors gemaakt, je kunt het ze echt niet kwalijk nemen hoor. Mensen die wel serieuzer zijn over hun project zullen ook echt wel geld/tijd investeren in het maken van een goede website.
Natuurlijk ben ik wel tegen de zogenaamde 'webdesigner' die zijn websites maakt met deze editors en ze vervolgens aanbied aan klanten.
En nogmaals, ons vak is toch het aanbieden van unieke oplossingen die de kwaliteit van deze editors overstijgen?
Goede dag mensen…
Een half jaar geleden ben ik voor de grap begonnen met een boek over html codes en heb toen met veel moeite een website gemaakt over mezelf en mijn dieren… Ik heb de website nooit geplaatst en ben toen een cursus gaan volgen. Ondertussen zijn alle codes in mijn hoofd gestampt en moet ik toe geven dat ik nu toch met dreamweaver ben gaan werken. Het scheelt veel tijd maar ik zal toch ten alle tijden mijn codes controleren.
Mijn mening hier over is dat als je een goede basis heb met de codes van (x)html en css en dan toch een WYSIWYG editor gebruikt je de nadelen zo min mogelijk kan maken.
[…]Mijn mening hier over is dat als je een goede basis heb met de codes van (x)html en css en dan toch een WYSIWYG editor gebruikt je de nadelen zo min mogelijk kan maken.
@molina:
Daar ben ik het dus totaal niet mee eens. Het corrigeren van vreemde code kost uiteindelijk meer tijd dan het gewoon zelf maken. En een WYSIWYG zal nou eenmaal altijd wel iets hebben dat vreemd is.
Oke, er zijn dingen die misschien iets sneller gaan met WYSIWYG en toch net zo goed zijn (denk aan data tabellen). Maar toch zal dit voor een ervaren programmeur niet veel schelen. Ik kan behoorlijk rap een site slicen al zeg ik het zelf. De meeste tijd zit hem in het fine-tunen en cross-browser maken. En dit is nou eenmaal ONMOGELIJK in een WYSIWYG.
Ik heb WISYWYG geprobeerd. Het kan met Word of met Open Office Writer heel aardig. Maar HTML en CSS zijn helemaal niet ingewikkeld (vergeleken met JAVA). Dus schrijf ik het liever meteen in HTML. Broncode is dan ook leesbaar voor een kleine aanpassing in notepad.
Mijn bestanden zijn dan ook veel kleiner dan bij WISYWYG. Nu heb ik wel een eenvoudige website. Als je meer wilt met multimedia en databases zou ik wel hulp nodig hebben.
Wat ook handig is aan sommige WISYWYG editors is dat je ook code kan typen en de editor je aanvult.
met dreamwaver kun je ook code typen en dan vult hij dat automatich aan dat schilt zeeën van tijd en je ben wel echt aan het code schrijven!
Hoi,
Het nadeel van wysiwyg is dat als een website door meerdere mensen beheerd wordt, de kan groot is dat iedereen zijn eigen opmaak gaat doen. De een vindt rood mooi als koptekst en de ander weer groen. De inhoud van een website kan hierdoor zeer rommelig en onrustig worden. Als de website door 1 persoon wordt beheerd, is het geen enkel probleem.
Daarnaast hebben de wysiwyg editors vaak vreemde kwaaltjes. De HTML code op de achtergrond is vaak niet helemaal zoals je het eigenlijk zou willen.
Een goede wysiwyg editor voor in een website is: http://tinymce.moxiecode.com/
Deze wordt in zeer veer CMS systemen gebruikt.
@Rien
Tsja, Java vergelijken met HTML/CSS is ongeveer hetzelfde als een fiets vergelijken met een M1A1 Abrahams gevechtstank. Of bedoel je Javascript?