WordPress voor beginners, deel 1
In een serie artikelen wil ik ingaan op het werken met WordPress. Vandaag het eerste deel, Wat is WordPress?
Wat zegt WordPress zelf?
WordPress.org geeft het zelf aan: “WordPress is a state-of-the-art publishing platform with a focus on aesthetics, web standards, and usability. WordPress is both free and priceless at the same time.”
Vertaalt is dit zoiets als: “WordPress is een persoonlijk publicatie platform gefocused op schoonheid, webstandaarden en gebruiksgemak. WordPress is van onschatbare waarde en dat geheel gratis.” (bron nl.wordpress.org)
Gratis en open source
Het geeft al aan wat het succes van WordPress is, namelijk dat het gratis is. WordPress wordt door ontwikkelaars uit allerlei landen steeds verder ontwikkeld. Zij doen dit in hun vrije tijd en iedereen kan er aan meewerken. Omdat de broncode open is heeft iedereen de mogelijkheid om de software te verbeteren. Maar het succes zit hem ook in het gebruiksgemak en het houden aan webstandaarden.
Makkelijk om mee te werken
Wanneer je WordPress gaat gebruiken zul je ervaren dat het niet moeilijker is om mee te werken als bijvoorbeeld Word van Microsoft office. Hieronder zie je een plaatje van de pagina waar je een nieuw artikel kunt schrijven.
Bij het onderdeel ‘Post’ zie je knoppen staan die je wellicht bekend voorkomen en die je gewoon kunt gebruiken als je een artikel schrijft.
Mocht je trouwens bekend zijn met html codes, dan kun je ook instellen dat je in een html omgeving gaat werken.
Gratis layouts en betaalde layouts
Het mooie van WordPress is dat je het helemaal naar wens kunt maken. Je zit niet vast aan het standaardthema dat je bij WordPress krijgt. Er zijn namelijk duizenden thema’s gemaakt door anderen en veel van die thema’s zijn nog gratis ook. Daarnaast zijn er ook thema’s waar je voor moet betalen, deze zijn vaak wel van erg goede kwaliteit.
Maak je eigen thema
Maar je kunt ook nog je eigen thema maken. Op html-site heb ik daar een artikel over geschreven: http://localhost:8888/wordpress-template-maken.php.
Artikelen en pagina’s, meer dan een weblog
Maar goed we gaan nu iets te ver door, even terug naar de vraag wat WordPress is. WordPress is niet noodzakelijk alleen maar te gebruiken als weblog. Er zijn tegenwoordig veel websites die volledig draaien op WordPress en niet te herkennen zijn als weblog. Je kunt namelijk niet alleen artikelen aanmaken, maar ook statische pagina’s.
Plugins
Naast het maken van artikelen, pagina’s een persoonlijk thema is er nog een groot voordeel van WordPress, namelijk de plugin. Met plugins kun je je WordPress software uitbreiden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een plugin voor. Een forum van je wordpress website maken, een webshop maken, makkelijk je artikelen toevoegen aan sociale mediasites, verbeteren van zoekmachine vriendelijkheid, laatste berichten weergeven, populaire berichten weergeven. Allemaal te doen met een plugin. En het voordeel van deze plugins is dat je weinig tot geen technische kennis nodig hebt om ze aan het werk te zetten.
WordPress uitproberen
Al met al is Worpdress een systeem waarmee je eigenlijk alles kunt om een website te maken. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn dan zou je kunnen overwegen om eerst een account aan te maken op http://www.wordpress.com waarbij je geen eigen domeinnaam hebt, maar wel alle functionaliteiten kunt uitproberen.
Dit was het eerste deel, binnenkort meer over wordpress.
Hallo,
Goed artikel!
Als je onderin de templates niet die regel wil die aangeeft dat het wordpress is en door wie template gemaakt is, moet je dan een betaalde template pakken? Of blijf je dat daar ook in zien?
Dit kun je gewoon weghalen als je dat wilt, staat gewoon in de templates. Alleen waarom je dat zou willen is natuurlijk de vraag…