WordPress voor beginners, deel 1

In een serie artikelen wil ik ingaan op het werken met WordPress. Vandaag het eerste deel, Wat is WordPress?

Wat zegt WordPress zelf?

WordPress.org geeft het zelf aan: “WordPress is a state-of-the-art publishing platform with a focus on aesthetics, web standards, and usability. WordPress is both free and priceless at the same time.”
Vertaalt is dit zoiets als: “WordPress is een persoonlijk publicatie platform gefocused op schoonheid, webstandaarden en gebruiksgemak. WordPress is van onschatbare waarde en dat geheel gratis.” (bron nl.wordpress.org)

Gratis en open source

Het geeft al aan wat het succes van WordPress is, namelijk dat het gratis is. WordPress wordt door ontwikkelaars uit allerlei landen steeds verder ontwikkeld. Zij doen dit in hun vrije tijd en iedereen kan er aan meewerken. Omdat de broncode open is heeft iedereen de mogelijkheid om de software te verbeteren. Maar het succes zit hem ook in het gebruiksgemak en het houden aan webstandaarden.

Makkelijk om mee te werken

Wanneer je WordPress gaat gebruiken zul je ervaren dat het niet moeilijker is om mee te werken als bijvoorbeeld Word van Microsoft office. Hieronder zie je een plaatje van de pagina waar je een nieuw artikel kunt schrijven.

artikelen schrijven met wordpress

Bij het onderdeel ‘Post’ zie je knoppen staan die je wellicht bekend voorkomen en die je gewoon kunt gebruiken als je een artikel schrijft.

buttons om artikelen te bewerken in wordpress

Mocht je trouwens bekend zijn met html codes, dan kun je ook instellen dat je in een html omgeving gaat werken.

Gratis layouts en betaalde layouts

Het mooie van WordPress is dat je het helemaal naar wens kunt maken. Je zit niet vast aan het standaardthema dat je bij WordPress krijgt. Er zijn namelijk duizenden thema’s gemaakt door anderen en veel van die thema’s zijn nog gratis ook. Daarnaast zijn er ook thema’s waar je voor moet betalen, deze zijn vaak wel van erg goede kwaliteit.

Maak je eigen thema

Maar je kunt ook nog je eigen thema maken. Op html-site heb ik daar een artikel over geschreven: http://localhost:8888/wordpress-template-maken.php.

Artikelen en pagina’s, meer dan een weblog

Maar goed we gaan nu iets te ver door, even terug naar de vraag wat WordPress is. WordPress is niet noodzakelijk alleen maar te gebruiken als weblog. Er zijn tegenwoordig veel websites die volledig draaien op WordPress en niet te herkennen zijn als weblog. Je kunt namelijk niet alleen artikelen aanmaken, maar ook statische pagina’s.

Plugins

Naast het maken van artikelen, pagina’s een persoonlijk thema is er nog een groot voordeel van WordPress, namelijk de plugin. Met plugins kun je je WordPress software uitbreiden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een plugin voor. Een forum van je wordpress website maken, een webshop maken, makkelijk je artikelen toevoegen aan sociale mediasites, verbeteren van zoekmachine vriendelijkheid, laatste berichten weergeven, populaire berichten weergeven. Allemaal te doen met een plugin. En het voordeel van deze plugins is dat je weinig tot geen technische kennis nodig hebt om ze aan het werk te zetten.

WordPress uitproberen

Al met al is Worpdress een systeem waarmee je eigenlijk alles kunt om een website te maken. Maar mocht je nog niet overtuigd zijn dan zou je kunnen overwegen om eerst een account aan te maken op http://www.wordpress.com waarbij je geen eigen domeinnaam hebt, maar wel alle functionaliteiten kunt uitproberen.

Dit was het eerste deel, binnenkort meer over wordpress.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

5 reacties

 1. Rene schreef:

  Hallo,

  Goed artikel!

  Als je onderin de templates niet die regel wil die aangeeft dat het wordpress is en door wie template gemaakt is, moet je dan een betaalde template pakken? Of blijf je dat daar ook in zien?

 1. 6 augustus 2009

  […] gisteren het eerste deel is verschenen in de serie WordPress voor beginners, vandaag het tweede deel over de vraag ‘Waarom zou je WordPress […]

 2. 7 augustus 2009

  […] voor beginners. Deze keer over het gebruiken van een andere layout voor je WordPress blog. Het eerste deel was een inleiding, het tweede deel ging over de […]

 3. 10 augustus 2009

  […] aantal handige plugins die ik zelf gebruik om de prestaties van mijn website te verbeteren. Het eerste deel was een inleiding, het tweede deel ging over de voordelen, met het derde deel ging ik in op het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *