WordPress theme aanpassen met CSS
Wanneer je een eigen website hebt met WordPress en je wilt wat aanpassingen gaan doen aan het uiterlijk van de website dan is enige kennis van CSS wel handig. Je kunt namelijk op een redelijk eenvoudige manier aanpassingen doen in het CSS bestand wat het uiterlijk van je WordPress Theme regelt.
Overigens noemen we een theme ook wel een template. Beide termen gaan over hetzelfde. Het theme bepaalt hoe WordPress er uit ziet. In dit artikel heb ik het dus over het WordPress theme.
WordPress theme aanpassen via het dashboard
De meest eenvoudige manier om wat aan te passen aan je CSS bestand is door in het menu van je WordPress dashboard naar Weergave te gaan en dan op Editor te klikken.
De eerste pagina die dan opent is het belangrijkste CSS bestand van het theme dat je gebruikt. Nu kun je aan de slag met het aanpassen van CSS door regels te veranderen, weg te halen en bij te voegen. Natuurlijk moet je dan wel enige kennis van CSS hebben, waarover later meer.
Regelmatig updaten
Maar dit is echter geen verstandige keuze omdat je hier te maken hebt met een theme dat misschien wel verandert. Veel themes die je vindt worden met enige regelmaat geüpdatet. Bijvoorbeeld als er een nieuwe versie van WordPress uit is of als er een fout in het theme gevonden wordt.
Sommige updates zijn zelfs noodzakelijk omdat er in de code zulke fouten staan dat kwaadwillenden via een achteringang vervelende zaken kunnen doen in je website.
Gebruik altijd de laatste versie!
Tip van de dag is dat je altijd de nieuwste versies van een WordPress theme moet gebruiken (en als je upgrade ook een backup maken!). Dus ook als je vindt dat het theme er nu prima uitziet moet je de update die klaar staat wel doorvoeren.
Het grote probleem op dat moment is dat je al je aanpassingen in het CSS bestand kwijt bent! Je kunt weer opnieuw beginnen. En het is geen oplossing om enkel dit CSS bestand te bewaren omdat het zomaar kan zijn dat bepaalde onderdelen een andere naam hebben gekregen.
WordPress plugin Simple Custom CSS
WordPress zou WordPress niet zijn als hier geen plugin voor bedacht zou zijn. Simple Custom CSS genaamd. Deze plugin overschrijft en overruled de CSS bestanden van het theme (en ook van plugins trouwens).
Het voordeel van CSS is dat je niet alle code moet gaan herschrijven met deze plugin, je hoeft alleen maar de zaken aan te pakken die je aangepast wilt hebben. De CSS code die je in deze plugin plaatst gaat voor alle andere CSS codes. Maar als een bepaald onderdeel de aanpassing niet in deze plugin kan vinden dan wordt het normale stijlblad gebruikt.
Kortom een plugin die veel van de zaken waar je tegenaan loopt kan oplossen.
Een WordPress child theme
De echte WordPress puristen zullen hier overigens nooit genoegen mee nemen en zij zullen kiezen voor de derde optie, namelijk het maken van een child theme.
Een child theme is als het ware een ‘kindje’ van het oorspronkelijke theme en zal dus de meeste eigenschappen van het oorspronkelijke theme overnemen, behalve de eigenschappen die je in het child theme plaatst.
Komt er een update van je theme dan kun je deze gewoon doorvoeren en hoef je niet bang te zijn dat al je aanpassingen weg zijn.
Voordeel van een childtheme is dat je niet alleen je CSS bestanden kunt wijzigen, je kunt ook allerlei andere bestanden, zoals de header, de page, de index en dergelijke voorzien van een andere look als je dat wilt.
Het childtheme is een niet heel ingewikkelde manier om een WordPress theme helemaal naar eigen wens te maken.
Hoe je dat doet lees je in een volgend artikel. Als je updates wilt ontvangen van artikelen die verschijnen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Dat kan hieronder. Je krijgt dan ook het gratis Eboek waarin je de basis leert van HTML en CSS.
Handige tips, zelf wil ik ook gaan programmeren met WordPress. Om de basis HTML onder de knie te krijgen heb ik de volgende HTML & CSS IT trainingen gevolgd. Dit soort blogpost motiveren me om nog meer te willen leren op het gebied van programmeren, kennis van WordPress is natuurlijk altijd handig.
Leeft het hier nog? De downloadknop werkt in ieder geval niet