WordPress installeren op je eigen computer

Hoe installeer je WordPress nu op je eigen computer zodat je alles kunt doen zonder dat je website al online moet zijn? Dat ga ik je stap voor stap uitleggen in dit artikel.

Het is handig om WordPress gewoon op je eigen computer te draaien als je bijvoorbeeld een website voor iemand anders gaat bouwen, als je je eigen website wilt voorzien van een nieuwe layout en eerst wilt experimenteren, of als je gewoon wat aan wilt rommelen zonder dat dit gevolgen heeft voor je echte website die draait onder WordPress.

Wil je wekelijks nieuwe tips over WordPress, bloggen of websites maken? Meld je aan voor de HTML-site Nieuwsbrief!

Een lokale server op je Mac

Kortom voordelen genoeg om WordPress op je eigen computer te zetten. Daarvoor moet je van je computer een lokale server maken. Niet heel ingewikkeld om dat te doen. In dit artikel vertel ik hoe je dit doet op een Mac. Het kan ook op een Windows apparaat. De stappen zijn dan min of meer dezelfde.

Allereerst moet de je software downloaden die een server nodig heeft om WordPress te draaien. Apache, MySQL en PHP. Dit doe je met MAMP. De eerste M staat voor Mac. Er bestaat ook WAMP, logischerwijs is dit voor Windows!

WAMP downloaden kan via wampserver.com.
MAMP download je via MAMP.info

De website mamp.info

De website mamp.info

Vanaf deze website kun je het MAMP bestand downloaden.

WordPress op je computer installeren: MAMP download pagina

MAMP download pagina

Wanneer je de laatste versie download komt deze als pkg bestand op je computer te staan. Daar op klikken en het installatie programma wordt gestart.

Het .pkg bestand downloaden en openen

Het .pkg bestand downloaden en openen

Na een aantal stappen is het gelukt. Je kunt dan aan de slag met MAMP.

MAMP is geïnstalleerd op de computer

MAMP is geïnstalleerd op de computer

MAMP instellen als server voor WordPress

Je kunt nu MAMP opstarten vanuit Launchpad op je Mac. Let op, ook MAMP Pro staat nu standaard op je computer geinstalleerd. Deze versie moet je niet hebben, je kunt gewoon aan de slag met de gratis versie.

Als eerste gaan we een map aanmaken waar je WordPress bestanden in komen te staan. In mijn geval heb ik deze map op mijn bureaublad geplaatst en ‘website’ genoemd.

Een map aanmaken voor je WordPress bestanden

Een map aanmaken voor je WordPress bestanden

Wanneer je MAMP hebt gestart zie je het volgende overzicht:

MAMP startscherm

MAMP startscherm

Klik in het menu op ‘preferences’.

preferences, voorkeuren instellen

preferences, voorkeuren instellen

Onder het kopje ‘webserver’ kun je het mapje vinden wat we zojuist hebben aangemaakt. Deze map zal dan als ‘root’, als basis worden gebruikt voor MAMP.

root map MAMP

root map MAMP

Wanneer je klikt op ‘Start Servers’, wordt de lokale server gestart.

Als dat gelukt is dan kun je op ‘Open WebStart page’ klikken. Daarmee kom je op een overzichtspagina vanwaar je een database kunt aanmaken. Dat is nodig om een WordPress installatie te kunnen doen.

Je ziet de link naar phpMyAdmin

Maak een database aan via PHP MyAdmin

Maak een database aan via phpMyAdmin

Onder het tabblad Databases zie je ‘Create database’. Daaronder kun je een database aanmaken. Ik kies in dit geval voor htmlsite. Klik op ‘create’ en daarmee ben je klaar. Deze pagina kun je nu sluiten en heb je niet meer nodig. De naam van je database kun je natuurlijk even opschrijven, die hebben we straks nog nodig.

WordPress downloaden en installeren

Volgende stap is om WordPress te gaan downloaden. De laatste Nederlandse versie kun je ophalen op nl.wordpress.org

WordPress downloaden

WordPress downloaden

In de map ‘website’ die ik al eerder had aangemaakt plaats ik het zipbestand. Dat pak ik uit en dan komt er een map met de naam ‘wordpress’. Deze kun je natuurlijk een andere naam geven, maar wel even onthouden wat de naam dan is.

We hebben de map de naam WordPress gegeven

We hebben de map de naam ‘wordpress’ gegeven

Nu ga je naar een browser toen en daar typ je http://localhost:8888/wordpress (of als je de map een andere naam hebt gegeven die naam).
Als het goed is verschijnt dan de volgende pagina:

localhost:8888/wordpress

localhost:8888/wordpress

Klik verder en voer dan de juiste gegevens in. In het voorbeeld wat ik eerder al gaf heb ik de database ‘htmlsite’ genoemd. Op de lokale server is de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de database root. Hostnaam is localhost en de prefix mag wp_ blijven.

Gegevens invullen in WordPress

Gegevens invullen in WordPress

De volgende stap is het aanmaken van een Administrator, deze gegevens hoef je niet groots te beveiligen. Het is tenslotte een lokale server waar niemand verder bij kan. Ook een emailadres kun je hier gewoon verzinnen.

Admin aanmaken met een aantal gemakkelijke gegevens

Admin aanmaken met een aantal gemakkelijke gegevens

En je kunt aan de slag!!

Let op, meestal zet ik na gebruik MAMP weer uit. Het is me wel eens overkomen dat ik de website benaderde en dat er niks gebeurde. Ik was gewoon vergeten MAMP weer aan te zetten als ik er mee aan de slag ging!

WordPress staat nu op je computer!

WordPress staat nu op je computer!

En zo heb je WordPress op je computer staan en kun je er mee doen wat je wilt zonder dat het veel gevolgen heeft, al helemaal geen gevolgen die zichtbaar zijn voor anderen en dat is toch fijn! Veel succes.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *