Wim Kuipers, kleinschalige wandelreizen

Voor de meeste mensen is wandelen een hobby. Maar Wim Kuipers heeft er zijn werk van gemaakt!
Wim Kuipers organiseert kleinschalige wandelreizen, Wandelen met Wim. Hij begon in 2015 al voorzichtig en in 2016 maakte hij het officieel.

Hij houdt trouwens niet alleen van wandelen, maar ook van schrijven en muziek maken. Hij is vader van twee kinderen en heeft een duurzame relatie.

Aan het begin van het gesprek schetst hij al meteen een duidelijk beeld van zichzelf: “Ik vind mezelf een heel makkelijk persoon als er niemand om me heen is”.

Waarom is wandelen de laatste jaren zo populair geworden?

In 2015 was dat allemaal nog niet zo duidelijk hoor, maar nu wel, wandelen is gewoon populair. Volgens mij heeft dat vooral te maken met het feit dat mensen steeds ouder worden, meer vrije tijd krijgen en ze ook nog eens langer gezond zijn. We willen die vrije tijd dan ook nog gezond invullen en dan kom je snel uit bij wandelen.

Wil je meer van dit soort verhalen lezen en iedere week tips met wandelroutes, verhalen en blogs over wandelen en de mooiste boeken? Meld je dan aan voor ‘Over Wandelen’, de wekelijkse nieuwsbrief van Meneer Simmering!

Dit is laagdrempelig en uitermate geschikt voor iedereen van alle leeftijden.

Bij mij kan iedereen, van elke leeftijd een wandelreis boeken, maar de praktijk is dat 95% van de mensen 40+ is en de helft is zelfs 60+. Dat neemt niet weg dat ook jongeren echt wel wandelen, maar die noemen het dan liever hiken en willen in de bergen, sportief van hut naar hut gaan. Ze willen wat meer uitgedaagd worden.

Bij mij gaat het sportieve hand in hand met genieten. Om vier uur iets drinken op een terras en ’s avonds lekker eten, dat hoort er voor mij ook bij!

Wandelen in Toscane , lekker eten hoort er ook bij voor Wim

Wandelen in Toscane , lekker eten hoort er ook bij voor Wim

Hoe ben je er toe gekomen om wandelreizen te organiseren?

Dat heeft 2 oorsprongen om het zo te zeggen. In 2000 ben ik met drie vrienden het Pieterpad gaan lopen. We gingen 1 of 2 keer per jaar een weekend weg. Dan was het ’s avonds gezellig en we dronken wel eens een pilsje teveel wat je de volgende dat goed voelde. Maar het gaf me wel het gevoel dat ik het maximale uit het leven wilde halen. Het is interessant en zo ontzettend fijn om te leven.

In 2009 was ik na 45 jaar weer in Cataloniƫ. In 1972 was ik daar ook, als kleine jongen en werd ik daar terug geroepen door mijn vader. Ik zag daar een pad met tunneltjes dat langs de zee liep. Toen mocht ik daar niet in, maar het was zo mooi! De kustlijn tussen Palamos, Playa de Aro.
Ik dacht, ooit ga ik dat pad wel lopen! In 2009 heb ik dat dus weer opgezocht. En… het lag er precies zo bij!

Catalonie

Catalonie

Dat voelde zo fijn, ik bedacht mezelf, er moeten toch minimaal wel wat mensen zijn die dit ook fijn moeten vinden… Voor de grap ging ik dus een wandeltocht organiseren en toen besefte ik: “Dit wil ik doen!”

Ik was toen rayonmanager tuinonderhoud voor de sociale werkvoorziening. Een goed salaris, maar weinig genoegdoening. Ik werd 50 en dacht: nu moet het gebeuren! Er ging een deur open en wat gaf dat een energie! Maar er gaat natuurlijk ook een deur dicht. Je moet de nieuwe kansen pakken en je moet aan de gang!

In 2015 ging ik op pad met een groep vertrouwde mensen. Via Facebook en mond-tot-mond reclame kwam het op gang. Eerst drie reizen, toen zeven en naar dertien reizen. Ik zou er nu met gemak 18 kunnen doen, maar dan wordt het bijna werken!

Waar zou jij nog graag eens gaan lopen?

Ik heb heel veel ideeƫn en ik krijg ook veel suggesties aangereikt. Ik moet vooral zelf een klik hebben met de locatie. In de eerste plaats wil ik niet de ander een goed gevoel geven, maar ik moet dat hebben. Want dan kan ik er voor gaan. Honderd procent. Eerst ga ik het dan voorlopen met mijn vriendin en dan neem ik het op in mijn reisprogramma.

Wales staat zeker nog op mijn lijstje en Main in de USA. Daar ga ik in juli met een vriend naar toe. Mount Desert Island, voor de kust van Main is voor Europeanen nog onbekend. Rockefeller heeft daar grindpaden aangelegd voor paarden met koetsen. Maar deze paden zijn nu natuurlijk uitstekend te gebruiken om te wandelen! Volgend jaar wordt dat een reis!

We gaan dan ook kijken in Boston Cap Cod en Martha’s Vinyard. Ik ga dan kijken en dan moet het concept kloppen.
Dit is inmiddels een reis geworden en al 2 keer uitverkocht voor 2020.

Ook nog een idee, Jordanie, Petra en de woestijn. Dan weet ik niet of het past, maar toen ik er was, klopte het wel. Uiteindelijk wil ik onderscheid maken doordat mensen ’s avonds dat biertje kunnen drinken en lekker kunnen eten.

Jordanie, Petra Wadrum, een van de reizen van Wim

Jordanie, Petra Wadrum, een van de reizen van Wim

Wat zou je aanraden voor beginners?

Zoals ik al vertelde ben ik ooit begonnen met het lopen van het Pieterpad. Zo kun je beginnen. Ga dat eens een weekendje doen. Dat past ook wel in mijn concept hoor. Ga het doen, kijk of het leuk is en of je wordt gegrepen door het wandelen.

Het is best een uitdaging. Ik zoek vooral ook naar het 1 op 1 contact met mensen. Mensen die lang alleen zijn geweest, of mensen met overgewicht, ze vragen dan of het wat is. Het is dan een kwestie van doen. Het is dan wel spannend. Ze willen bijvoorbeeld een eenpersoonskamer, maar dat kost het dubbele. Waarom, vraag ik dan. Dat blijkt te komen omdat ze snurken.

Je breekt de ban dan door simpelweg aan te komen met een zak oordopjes, maak het luchtig. Uiteindelijk wil je de mensen iets meegeven. Vertrouwen in jezelf weer opbouwen. Dat lukt door ergens voor te gaan! Dat schept het vertrouwen.

Praktische informatie

Wim organiseert kleinschalige wandelreizen naar onder andere Toscane, Ierland en IJsland.
Deze zijn via zijn website te boeken.
Wandelen met Wim logo
www.wimkuipers.nl

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *