Website voor beginners
Voor beginners is het vaak lastig om precies duidelijk te krijgen hoe je nu moet beginnen bij het maken van een website. Je maakt bijvoorbeeld een mooie lay-out, en dan? Het is handig om je dan eens te gaan verdiepen in welke zaken je nodig hebt om je site online te krijgen.
We gaan in dit artikel niet in op alle ins en outs van html en xhtml, maar weet wel dat een beetje kennis hiervan onmisbaar is bij het maken van een website. Het is nu eenmaal zo dat dit altijd gebruikt wordt bij het maken van een site. Of je nu de meest ingewikkelde flash pagina’s hebt of een simpel plaatje. De basis is en blijft HTML. Lees dus eerst eens een paar artikelen over dit onderwerp.
Wat zijn nu een aantal noodzakelijke en minder noodzakelijke hulpmiddelen om je site aan je publiek te gaan laten zien. Ten eerste is het handig om webruimte te hebben. De meeste mensen hebben dit al zonder het te weten, namelijk bij hun provider. Wanneer je een internet verbinding hebt krijg je er meestal webruimte bij. Meestal tussen de 10 en 25MB. Ik kan je verzekeren dat dat voor de meeste websites meer dan genoeg is.
Om die webruimte te activeren moet je een aantal zaken weten, namelijk een naam en een wachtwoord. Vervolgens moet je weten waar je site dan te vinden is. Al deze zaken zijn zeker te vinden op de site van je provider. Mocht je er niet uitkomen stuur dan even een mailtje.
Je hebt ook een FTP programma nodig. Dit is een programma om bestanden van je computer naar de webserver te verzenden. Voorbeelden zijn WS-FTP en Cute-FTP. Bij deze programma’s heb je je naam en je wachtwoord nodig.
Een programma om je websites te maken is handig, al is het geen vereiste. Het kan ook met kladblok. Programma’s als html-kit en dreamweaver zijn handig als je met code aan de slag wilt. Ben je liever aan het werk met plaatjes en grafisch design gebruik dan een programmma als Photoshop.
Wil je echt serieus aan de slag ga dan een website hosten bij een van de vele hostingbedrijfjes die Nederland rijk is. Bijna altijd kun je hier ook een domeinnaam vastleggen. Voor een paar euro per maand kun je je webpagina hosten met een .nl domeinnaam.
Wat je niet moet doen is een ‘gratis’ hostingbedrijf zoeken. Die werken vaak traag en je zult veel advertenties moeten accepteren.
Steel geen content van anderen. Dus geen foto’s overnemen of teksten gebruiken. De makers hebben hier voor gewerkt en vinden het meestal niet aangenaam dat hun werk zomaar gebruikt wordt. Wil je het echt hebben vraag er om. Maak anders je foto’s zelf. Een camera is echt niet duur.
Handige links:
→ Inleiding in HTML
→ FTP
→ HTML-kit
→ Hosting zoeken.