Wat is een niche, en hoe kun je daar veel geld mee verdienen?

Er wordt in het wereldje van webmasters en bloggers veel gesproken over niches. Ik schrijf in artikelen vaak een stukje over dat je een website moet starten in een bepaald niche en dat je daar dan ook geld mee kunt verdienen, maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Wat is een niche?

Een niche is een klein stukje van een grotere markt. Een niche is een onderdeel van een groter geheel. Voorbeelden zie je iedere dag om je heen. Als je kijkt in een boekhandel, is deze in allerlei delen verdeeld, de romans, science fiction, kookboeken, reisboeken, noem maar op. Eigenlijk zijn dit allemaal niches en er zijn dus ook boekhandels die een bepaald niche hebben gekozen om zich in te specialiseren. Er zijn bijvoorbeeld boekhandels voor alleen maar reisboeken of voor alleen maar computerboeken.

Een niche binnen een niche

Zo heb je op allerlei terreinen niches. Eigenlijk overal waar een markt voor is. En het mooie van een niche is dat je daar ook weer een niche in kunt vinden. Als het gaat over kookboeken dan kun je je ook weer specialiseren in vegetarische kookboeken, of kookboeken over pasta’s. En vegetarische kookboeken kunnen ook weer worden onderverdeeld in vegetarische voorgerechten kookboeken.

Niches en internet

Nu zal er niet snel een winkel zijn die alleen maar vegetarische voorgerechten kookboeken verkoopt. De markt van dit niche is te klein om daar een winkel voor open te houden, maar hier komt wel de kracht van het internet om de hoek kijken.

Je kunt namelijk wel een webwinkel starten over kookboeken die uitsluitend gaan over vegetarische voorgerechten, met daarbij een weblog om de markt te laten zien dat je bestaat.

Geld verdienen met een niche

Want dan komt de volgende stap, hoe kun je hier nu geld mee verdienen. Dat kan als volgt. Zorg dat je een niche vindt, waar je wat over te vertellen hebt en waar je de beste in kunt worden. Wanneer je goed bent is een bepaald niche is dat interessant, maar het is meer dan dat, je moet de beste gaan worden.

En dat is wat met een niche nu ook daadwerkelijk kan. In een niche zijn sowieso maar weinig mensen thuis, dus het is al wat eenvoudiger om de beste te worden. Wanneer je de beste bent, kun je met die expertise naar voren komen en kun je die expertise in geld gaan omzetten. Niet door als een blind paard alles in geld om te zetten, nee door je reputatie steeds groter te maken en steeds verder te verbreiden.

Dit doe je niet door je dan ook nog eens met marginale zaken bezig te houden, nee dit doe je door je op je niche te richten en de andere zaken over te laten aan anderen.

Kies iets wat je interesseert

Het is van belang een niche te kiezen in een onderwerp dat je interesseert. Dat is namelijk langer vol te houden. Je kunt wel voor het grote geld (denken te) gaan, maar schrijven over de ins en outs van spaarhypotheken is na drie weken echt niet zo eenvoudig. Beter is het om vanuit een oprechte interesse over bepaalde zaken te gaan schrijven en van daaruit je niche te ontwikkelen.

Dat een niche zich verder ontwikkelt is echt niet zo vreemd. Wanneer je langer met een onderwerp beig bent, ontdek je wat je echt interessant vindt in dat onderwerp, en daar kan je website dan meer en meer over gaan.

Daar komt het nu dus op aan, ontdekken wat je niche is waar je je verder in wil gaan ontwikkelen en daar een website over beginnen. Vervolgens uitgroeien tot de beste in je vakgebied en dat kost tijd, en dan kun je geld gaan vragen voor je expertise. En ik weet zeker dat die nodig gaat zijn.

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

 1. huup schreef:

  Niche kan ook via deze website gevonden worden: http://www.arganlife.eu/ zij zitten met 1 product als er iemand is die het goed inspeelt, dan kun je er geld mee verdienen.

 2. Diana schreef:

  Dit vind ik een heel goed artikel over een niche. En de meest belangrijke boodschap vind ik nog dat je een niche moet zoeken over een onderwerp dat je interesseert. Je kunt wel proberen om een niche website te maken over een nieuw soort mobiele telefoon, maar als je daar geen interesse voor hebt zul je er geen succes mee hebben.

  Dus vraag jezelf: wat doe ik graag? Bijv. reizen, skeeleren. Zoek een niche in deze branche en je kans op succes is dan groter door je enthousiasme.

 3. Krystle schreef:

  Heel interessant om te lezen. Ik ben nog niet zo heel lang bezig met bloggen, maar mijn niche is kinderen. Ik heb er drie ! En elke dag kan ik wel iets schrijven zo leuk !

 1. 4 augustus 2016

  […] ideeën voor een website in een specifieke niche. Om je nog een beetje extra te helpen heb ik er ook, bij een aantal een WordPress template bij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *