Wat is een Email Service Provider en wat heb je er aan?

Zodra je hebt bedacht dat je een nieuwsbrief wilt gaan versturen dan heb je een Email Service Provider nodig. Een bedrijf wat de afhandeling van jouw nieuwsbrief helemaal regelt.
Ooit dacht ik dat je dit zelf moest doen, tot ik ontdekte dat er bedrijven zijn die dat helemaal voor je doen, de Email Service providers.
Die zijn er legio, bijvoorbeeld Mailchimp, Aweber en Mailerlite. Het voert nu te ver voor een groot overzicht, dat komt nog wel, maar wel wil ik vandaag de vraag beantwoorden wat je ermee kunt, wat je er aan hebt.
Managen van je email lijst
Allereerst wordt de lijst van emailadressen die je hebt gemanaged. Iemand meld zich aan en komt op de lijst (en daar krijg jij dan een melding van…) Iemand heeft genoeg van je mails en meld zich af, deze wordt van de lijst verwijderd. Een emailadres wordt opgeheven. Iemand denkt dat jij spam verstuurt en meldt dat. een email service provider regelt dat allemaal automatisch. Je lijst blijft up to date en overzichtelijk, je hoeft het zelf niet bij te houden, het wordt voor je gedaan.
Herkenbare branding
Wanneer je een nieuwsbrief stuurt wil je dat deze er altijd hetzelfde uitziet. Dat je een logo kunt gebruiken en een herkenbare opmaak. Daarnaast wil je dat lezers zich makkelijk kunnen afmelden (wat overigens verplicht is dat dit gemakkelijk kan).
Bij vrijwel alle email providers kan dit prima gedaan worden. Er zijn vaak veel templates, voorbeelden beschikbaar op basis waarvan jij je nieuwsbrief kunt opmaken en naar je abonnee’s kunt sturen.
Rapportages
het grote voordeel van email is dat je precies kunt bekijken wat er gedaan wordt met de nieuwsbrief. Wordt deze überhaupt ontvangen. Wordt de mail open gemaakt en waneer dan wel. Wordt de mail gelezen en hoe vaak. Wordt er op een link geklikt en op welke dan.
Dit kun je allemaal meten en daardoor heb je heel goed inzicht in hoe je abonnee’s omgaan met je nieuwsbrief.
Zo zag ik bijvoorbeeld, toen ik mijn nieuwsbrief over Wandelen breder van opzet had gemaakt en een andere naam had gegeven dat er meer mensen dan gemiddeld zich uitschreven. In de nieuwsbrief waarin ik een specifieke wandeltocht opnam werd er op die link heel goed geklikt, wat mij duidelijk maakte om toch weer op de specifieke niche te gaan richten.
Segmenten in je mailinglijsten
Je kunt bij een email provider ook je abonnee’s in segmenten opdelen, bijvoorbeeld de groep mensen die zich voor een bepaald ebook hebben opgegeven of in een bepaalde periode. Je kunt een groep van mensen maken die vaak je mails lezen en een groep die dat amper doet om daar je mailingen weer op aan te passen.
Dit geeft je steeds beter de mogelijkheid om een perfect afgestemd aanbod te maken in je nieuwsbrief en je aanvullende mails die je schrijft.
Een betrouwbaar IP adres
Email service providers hebben een naam hoog te houden. Ze zorgen er dus voor dat de mails die verzonden worden zo min mogelijk als spam worden gezien. Ze moeten vooral door de grote aanbieders zoals Gmail, Hotmail en Outlook worden gezien als betrouwbaar.
Ze zullen jouw mail vaak al checken op spam score zodat je weet of deze mails er doorkomen. Allemaal gekoppeld aan betrouwbare en schone IP-adressen.
Automatiseren van je mails
Een welkomstmail een online mail cursus, dat soort zaken kun je automatisch laten versturen op het moment dat jij dat wilt.
Zo had ik voor een eerdere site van mij een serie van 24 mails waarin ik tijdloze content deelde. Elke twee weken kwam er zo’n mail wat inhield dat ik een jaar vooruit kon voordat de abonnee moest worden voorzien van nieuwe content.
Tussendoor stuurde ik ook de gewone nieuwsbrief. dit was vooral aanvullend en fijn dat het automatisch geregeld kon worden.
Een ander idee was een online training. Twee weken lang om de dag een mail sturen met een nieuwe les van de training. Voor lezers nieuwe, relevante content. Voor mij gemakkelijk omdat ik dit maar een keer moet maken en keer op keer kan gebruiken door middel van het automatisch sturen van deze mails.
A/B testen
Veel email service providers hebben de mogelijkheid tot A/B testen. Dat houdt in dat je de helft van je lijst mail A stuurt en de andere helft een soortgelijke mail maar dan met een andere koptekst, of op een ander tijdstip.
Dit doe je om te weten welke optie het beste werkt. Dus bijvoorbeeld wanneer de beste tijd is om te versturen, of welke koptekst het beste werkt. Vooral als je maillijst groter wordt kan dit heel interessante informatie opleveren.
Tenslotte
Een email service provider heb je nodig om van je nieuwsbrief een succes te maken. Gebruik ze optimaal en zet in wat je informatie oplevert.