Wat is Affiliate Marketing en Hoe Werkt Het?

Door Jasper Denkers

Affiliate marketing is een vorm van geld verdienen op het internet. Bij affiliate marketing plaats je advertenties op je eigen site van een product van iemand anders. Wanneer een van je bezoekers via deze advertenties naar de site van het product gaat, en het product koopt, krijg je een deel van de winst.

Wanneer je affiliate marketing wilt gaan gebruiken, zal je ongetwijfeld de meeste van de volgende termen tegenkomen.

Veelgebruikte Termen bij Affiliate Marketing

Affiliate: Een affiliate is een eigenaar van een website die producten promoot. Een affiliate wordt ook wel een publisher genoemd.

Affiliate netwerk: Het affiliate netwerk is het netwerk waar jij je als affiliate aanmeldt. Je kan hier een account aan maken en uitzoeken welke producten van welke adverteerders je wilt promoten. Het geld wat je als affiliate verdient wordt door het affiliate netwerk betaald aan jouw, niet door de adverteerders.

Adverteerder: Een bedrijf of website dat zich bij het affiliate netwerk heeft aangemeld om haar producten te promoten. Vaak maakt de adverteerder zelf de advertenties voor zijn producten zodat je deze als affiliate alleen maar hoeft te plaatsen.

Click: Een click is vanzelfsprekend, als er op een advertentie wordt geklikt telt dat als een click.

Sale: Elke keer dat er via jouw advertenties een product wordt verkocht, geldt dat als een sale.

Lead: Een lead is vergelijkbaar met een sale, alleen gaat het bij een lead niet om een product maar om een andere actie die de ‘klant’ uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aanmelding voor een nieuwsbrief of het aanmaken van een account.

PPC: ‘Pay Per Click’, ook wel CPC (Cost Per Click). PPC wil zeggen welk bedrag je krijgt voor elke keer dat er op een van je advertenties wordt geklikt. Dit is eigenlijk hetzelfde principe als bij een advertentieprogramma zoals Google AdSense. PPC is niet altijd van toepassing bij affiliate marketing, meestal krijg je alleen betaald voor een ‘lead’ of ‘sale’. Vaak is dit geen vast bedrag.

PPS: ‘Pay Per Sale’, ook wel CPS (Cost Per Sale). Hetzelfde als PPC, alleen is PPS niet het bedrag per click, maar per sale. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de prijs van het product.

PPL: ‘Pay Per Lead’, ook wel CPL (Cost Per Lead). Hetzelfde als PPC en PPS, alleen is PPL het bedrag per lead. Bij PPL gaat het altijd om een vast bedrag.

CR: Conversion Rate, of Conversieratio. Het percentage van het aantal clicks wat lijdt tot een sale. Natuurlijk is dit een indicatie maar het kan je wel een goed beeld geven over welke producten goed zijn om te promoten.

Tracking: Het affiliate netwerk houdt alle clicks, leads en sales bij. Dit zorgt ervoor dat het proces eerlijk verloopt en de affiliate de vergoeding krijgt als de klanten vanaf de site van de affiliate komen. Het proces van het bijhouden van alle clicks, leads en sales wordt tracking genoemd.

Deeplink: Een deeplink is een link direct naar een bepaald product. Het gebruik van deeplinks verhoogt de conversieratio omdat de klanten direct bij de producten komen en niet bij bijvoorbeeld de home pagina van de adverteerder.

Hoe werkt affiliate marketing?

Als affiliate meld je je aan bij een affiliate netwerk. Wanneer je een account hebt aangemaakt kun je producten gaan zoeken om te promoten. Je kunt zoeken naar adverteerders, maar ook direct naar producten.

Natuurlijk werkt het het beste als je producten selecteert over hetzelfde onderwerp als waar jouw website over gaat. Je bezoekers zijn op jouw website omdat ze geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp en willen dus ook eerder producten over dat specifieke onderwerp kopen.

Nadat je producten hebt geselecteerd om te promoten, ga je de advertenties plaatsen. Je kunt zelf een advertentie maken door middel van bijvoorbeeld een plaatje.

Hier maak je dan een link van door middel van de deeplink die je van het affiliate netwerk hebt gekregen. Je kan natuurlijk ook de advertenties gebruiken van de adverteerder zelf, dit scheelt jezelf een hoop werk.

Wanneer je bezoekers via jouw advertenties bij de producten komen en een product aanschaffen (of zich aanmelden voor een nieuwsbrief o.i.d.) krijg je hier een vergoeding voor.

Op je account bij het affiliate netwerk kun je zien hoeveel clicks, leads en sales je hebt geproduceerd. Eens in de zoveel tijd krijg je uitbetaald, bijvoorbeeld elke week of elke maand.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. Kurt Franckx schreef:

    Super duidelijke uitleg.
    Bedankt

  2. Simpele maar duidelijke uitleg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *