Wat iedereen zou moeten weten over RSS

RSS logoJe komt het overal tegen, de RSS buttons met de vraag om je in te schrijven of aan te melden bij een RSS feed. Maar wat is een RSS feed en waarom zou je je in moeten schrijven?

Wat is RSS eigenlijk?
RSS is een gestandaardiseerde manier om updates van bijvoorbeeld forums of weblogs te kunnen weergeven. De meeste blog software maakt automatisch een RSS document aan, ook wel een feed genoemd. Met behulp van RSS software kun je je hier op abonneren. Het voordeel is dan dat je auotmatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe artikelen die verschijnen.
Er zijn vier versies van RSS, namelijk
* RSS 0.90 → RDF Site Summary
* RSS 0.91 → Rich Site Summary
* RSS 1.0 → RDF Site Summary (uitbreiding van v0.90, heeft niets te maken met versie 0.91)
* RSS 2.0 → Really Simple Syndication (uitbreiding van v0.91, heeft weer niets te maken met versie 1.0)

Hoe ziet RSS eruit?
Al deze versies produceren XML. Elke feed bestaat dan uit een aantal onderdelen die door XML tags worden bepaald. Een voorbeeldje:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1" ?>
<rss version="0.91">
<channel>
<title>html site</title>
<link>http://localhost:8888</link>
<description>je eigen website maken</description>
<language>nl</language>
<copyright>html-site.nl</copyright>
<item>
<title>Hoe maak je een RSS feed</title>
<link> http://localhost:8888/alles_over_rss.php</link>
<description>RSS is een manier om je bezoekers op een eenvoudige manier extra informatie over je website aan te bieden. </description>
</item>
</channel>
</rss>

Hoe abonneer je je op een feed?
Tegenwoordig verschijnt er in een browser een blokje, meestal aan de rechterkant waar je op kunt klikken en waar je de feed van een bepaalde website ziet. Zoiets als hieronder:
rss in de adresbalk van de browser
Wanneer je daarop klikt dan kun je de feed lezen. Het is afhankelijk van je browser wat je te zien krijgt. In Internet Explorer wordt je dan gevraagd of je je wilt abonneren op de feed. In Firefox zie je dan de feed zelf, deze kun je vervolgens weer toevoegen aan de lijst met feeds.

Wat is Feedburner?
Je kunt je feed ook gratis aanmelden bij Feedburner. Dat gaat tegenwoordig via je Google account. Je krijgt dan meer mogelijkheden voor de gebruikers. Ze kunnen direct de feed lezen in hun browser en ze kunnen zich ook via email op de hoogte laten houden van updates. Zo heeft html-site ook een feedburner account om je aan te melden voor een feed.
Abonneer je op de feed van html-site.

Wat is het voordeel voor een webmaster?
Voordeel van een feed voor een webmaster is dat je je lezers kunt laten abonneren op updates van je site. Wanneer je veel mensen hebt die je feed lezen, dan ben je minder afhankelijk van zoekmachines. Ze kennen je site en worden steeds op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen. Wanneer ze een update zien dan zullen ze waarschijnlijk een kijkje nemen op je site en hou je dus je bezoekers vast.

Een button plaatsen?
Ik denk dat het goed is dat je een RSS button plaatst. Hiermee kun je laten zien dat je een feed hebt. daarnaast is het handig om een uitlegpagina te maken (zoals deze pagina), zodat je mensen die niet of minder bekend zijn met RSS kunt voorzien van uitleg. daarnaast kun je een pagina maken waarbij gebruikers zich kunnen inschrijven voor een feed in allerlei verschillende readers. Deze pagina hebben wij ook: RSS readers voor de feed van html-site.nl
.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *