Wat een webmaster kan leren van Ome Willem?

Ome WillemIn mijn jeugd was ‘De film van Ome Willem’ populair. (wordt nog steeds uitgezonden trouwens) Het liedje wat werd gezongen had een regel “… luister even wat ik vraag, luister wat ik vraag vandaag…”. Daar kun je als webmaster wat van leren.

De meeste webmasters denken namelijk dat ze weten wat de bezoeker wil lezen, alleen weten ze dat niet zeker. Ze luisteren naar zichzelf, maar niet naar de bezoeker. Dat terwijl de bezoeker eigenlijk de baas is. Zonder bezoekers heb je niet zoveel aan een website.

Als je naar je bezoeker gaat luisteren ga je misschien andere artikelen schrijven, je inhoud anders aanbieden, in plaats van artikelen ook video of audio.

Maar hoe kom je er nu achter wat je bezoeker wil? Door het hem te vragen. Je kunt een poll plaatsen op je website, of een klein forum, maar ook het lezen van reacties op je artikelen kan je helpen in de gaten te krijgen at bezoekers willen lezen.

Het belangrijkste is echter analyseren. Welke artikelen trekken veel bezoekers en hoe lang blijven ze dan. Meestal komt een bezoeker af op een bepaalde titel. Als ze vervolgens binnen enkele seconden weer weg klikken dan is het artikel blijkbaar niet interessant.

Van groot belang is dus dat wat je in een titel beloofd te geven, dat je dat ook geeft.

Als bezoekers vervolgens veel naar een bepaald artikel klikken, dan heb je iets wat ze graag lezen. Je ziet dat af aan de bezoekersaantallen. Dan staat niets je in de weg om daar meer van te produceren.

Wat is blijkbaar al succesvol?

  • De top 10 lijstjes
  • De ‘hoe maak ik…?’ artikelen
  • De ‘wikipedia’ artikelen – uitleggen wat iets is
  • De beginners artikelen – eenvoudige uitleg

Zo maar wat voorbeelden van artikelen die succesvol zijn gebleken. Wanneer je dergelijke artikelen schrijft dan voldoe je aan de vraag van de bezoeker. In goed engels zegt men KISS – Keep it simple stupid.

Bjorn Simmering

html en css voor beginnersWil jij ook leren hoe je je eigen website kunt maken?

Wil jij tips en tricks om zo goed mogelijk zelf met alles aan de slag te kunnen?
Meld je hieronder aan voor de HTML-site nieuwsbrief en krijg elke week handige tips om een website te bouwen.
En je ontvangt meteen mijn GRATIS ebook HTML & CSS voor Beginners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.