Vlaams kijken, twijfelmoeder en ondernemer, Patricia de Ryck

Patricia de Ryck groeide op aan de grens met Vlaanderen. Het is dan natuurlijk niet gek dat je ook naar de tv-zenders ‘van de buren’ kijkt.

“In mijn jeugd (ik ben geboren in 1984) hadden we tenslotte nog geen digitale televisie en streamingsdiensten als Netflix en Videoland. Wij keken toen dus al heel veel naar de Vlaamse zender Eén.

De eerste serie die ik me kan herinneren is toch wel FC De Kampioenen. Dat betekende met een bakje chips op de bank en met het hele gezin lachen om de avonturen van dat doldwaze voetbalteam met excentrieke figuren. Mijn favoriete personages? Dat waren toch wel Carmen, Xavier en hun hondje Nero.

En natuurlijk keek ik ook naar jeugdseries als Postbus X en Interflix.”

Waarom ben je zo gefascineerd door de Vlaamse Televisie?

“Waar ik met de Nederlandse taal – voor mijn gevoel – kan toveren, daar is mijn kennis van de Engelse taal bijzonder slecht. Ik heb de ondertitels nodig om het verhaal echt te begrijpen. Ja, als je dan meer Engels kijkt, dan leer je wel bij.

Maar ik ontdekte als puber dat er ook ontzettend veel gave Nederlandstalige films en series zijn. Ik keek als tiener en begin twintiger vooral veel Nederlands.

Af en toe kwam er wel eens een Vlaamse film of serie tussendoor en die bleef mij dan altijd bij: zoals ‘De Zaak Alzheimer’. De serie ‘Het Eiland’ – die begin 2008 op Comedy Central – werd uitgezonden, vonden mijn lief en ik ook geweldig.

Dat er nog veel meer gaafs in Vlaanderen te zien was, ontdekten we toen ik bij mijn neef op bezoek was. Hij woont in België en liet ons kennismaken met Tegen De Sterren Op van VTM.

Dat vonden mijn lief en ik echt geweldig, waarna we thuis gingen zoeken naar hoe we die commerciële Vlaamse series ook vanuit Nederland konden volgen.

In die tijd was downloaden voor eigen gebruik ook ‘normaal’ en zocht ik zo uren op torrentsites naar tv-series en films die eerder in Vlaanderen waren uitgekomen.

Downloaden doe ik al lang niet meer: tenslotte kun je – als je goed op de hoogte bent – eenvoudig series van Eén en Canvas volgen vanuit Nederland. VTM kun je kijken via hun app. En series die bijvoorbeeld op VIER zijn uitgezonden, worden vaak ook op DVD uitgebracht.

Je ziet ook steeds vaker dat Netflix en Videoland bijvoorbeeld series in hun aanbod opnemen. Dat geldt ook voor films; duimen dat ze online komen via een van de platforms en anders de dvd aanschaffen.”

Patricia startte met de website Vlaamskijken.nl waarbij ze tips geeft welke films en series we zeker moeten kijken.

Hoe komt het toch dat Vlaamse series en films zo’n hoge kwaliteit hebben?

“Wat de kwaliteit betreft, ben ik vooral een tv- en filmliefhebber en geen technische kenner. Ik weet dus niet wat ze in Vlaanderen anders doen in Nederland en of de budgetten heel anders zijn.

Ik weet wel dat er vanuit de Vlaamse overheid meer subsidies zijn, waardoor je ook ziet dat er in diverse Nederlandse series en films ook een Vlaamse invloed terug te vinden is, omdat ze dan ook terug kunnen vallen op de voordeeltjes van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Tax Shelter.

Waarom Vlaamse series en films voor mij boven de Nederlandse uitsteken, is het feit dat ik acteurs en actrices veel beter in hun rol vind passen.

Nederlandse acteurs en actrices zijn natuurlijk ware beroemdheden. We kunnen hun hele leven via Instagram volgen. En in de roddelrubrieken komen ze ook regelmatig voorbij.

In Vlaanderen is dat allemaal veel minder. Daar heb je zelfs nog bekende acteurs en actrices die helemaal niet zoveel volgers hebben en hun privéleven houden ze afgeschermd (of ze zijn al tientallen jaren samen met hun partner wat voor de roddelrubrieken natuurlijk ook niet interessant is).

Als zo iemand in de huid van iemand anders kruipt, zie je ook echt iemand anders. Bij Nederlandse acteurs en actrices moet ik dan alweer snel denken aan wat ik van ze heb voorbij zien komen.

Alleen als ze een rol heel overtuigend neerzetten – en zulke talenten hebben we absoluut ook – dan word ik helemaal in zo’n serie of film gezogen.

En voor mijn gevoel speelt uiterlijk ook veel minder een rol bij castings in Vlaanderen dan in Nederland.

Waar we in Nederland toch veel ‘perfecte plaatjes’ zien, daar zie je in België echte mensen op het witte doek, tv of op de planken. Het zou gewoon je buurman of buurvrouw kunnen zijn. En niet iemand die aan de Amsterdamse grachten of in het Gooi woont. Okay, iets uitvergroot dan he.

Maar wat ik persoonlijk nog het mooiste vind zijn de co-producties tussen de grootste talenten uit Nederland en Vlaanderen. Dat zie je gelukkig ook veel meer. Een paar recente voorbeelden waar ik veel van verwacht zijn:

De Patrick met Kevin Janssens: dramatische komedie
Cast Grenslanders met Jasmine Sendar en Koen De Bouw
Carice van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville in Red Light
– en natuurlijk niet te vergeten het tweede seizoen van Undercover. Op Instagram komen al veel spannende plaatjes vanaf de set voorbij. Undercover tweede seizoen: filmen vanaf april 2019

Welke serie moeten we zeker kijken?

“Ook dat zijn er echt zo’n hoop. Alle Vlaamse series die je nu vanuit Nederland op Netflix en via Videoland kunt kijken, vind ik een aanrader. Op Netflix komt daar 30 augustus ook nog eens 13 geboden bij.

Hier zie je mijn Videoland top 5: https://vlaamskijken.nl/2019/01/02/videoland-aanbod-vlaamse-tv-series-2019/.

Maar de twee die de afgelopen tijd overal het meeste indruk op mij hebben gemaakt zijn Beau Séjour en Gevoel voor Tumor.”

Je schreef het boek Twijfelmoeder, Waar gaat dat over? En waar heb jij twijfels in?

“De twijfelmoeder is het boek dat bij twijfelmoeder.nl hoort.

In 2013 ben ik mijn twijfels over mijn kinderwens van me af gaan schrijven. Of beter gezegd: de frustraties.

Ik kreeg steeds meer vragen en opmerkingen over het feit dat kinderen toch wel de volgende stap waren, terwijl ik helemaal niet zo zeker wist of ik wel moeder wilde worden. Omdat mijn man wel een kinderwens had, ben ik op zoek gegaan naar mijn eigen gevoel.

Die zoektocht kun je volgen via mijn blog. Uiteindelijk ben ik moeder geworden en deel ik mijn kennis met andere vrouwen die hiermee worstelen.

In De twijfelmoeder is die kennis samengebracht. Hij ligt zowel in Nederland als België in de winkel. En ook vanuit België is veel interesse.

Zo kom ik bijvoorbeeld binnenkort in de Belgische Flair met een interview. En is er misschien binnenkort nog wel groter nieuws te melden (spannend!).

Ik vind het ook belangrijk dat ik een platform krijg om hier over te vertellen, want veel mensen gaan er nog vanuit dat iedere vrouw moeder wil worden. Dat beeld wil ik wat nuanceren: niet iedere vrouw wil het, en als je het wil, moet het ook nog maar lukken.

Gelukkig mocht ik mijn verhaal bij RTL Boulevard doen.”

Patricia de Ryck over de twijfelmoeder bij RTL boulevard

Patricia over de twijfelmoeder bij RTL boulevard

Wat geeft jou, als je naar je werk kijkt, energie?

“Zowel Twijfelmoeder.nl als VlaamsKijken.nl behoren tot mijn werk. Dat ik beide sites heb kunnen uitbouwen tot onderdeel van mijn bedrijf, geeft mij al energie.

Ik werk nog steeds als freelance journalist voor verschillende partijen, maar schrijf steeds meer voor mijn eigen blogs. Daar kan ik berichten schrijven voor lezers die echt naar deze info specifiek op zoek zijn.

VlaamsKijken is natuurlijk extra leuk om aan te werken, omdat het zelfs geen punt is om onder werktijd eens een film of serie op te zetten. Zo kijk ik nu standaard op donderdagochtend Gina & Chantal via VTM GO. Even ontspannend de dag beginnen, haha.”

Je zit vol plannen lijkt het, wat is het volgende?

“Vlaamskijken heeft net een nieuw jasje gekregen. En ook voor Twijfelmoeder liggen nog heel veel onderwerpen op de plank.

Achter de schermen ben ik daarnaast heel veel aan het optimaliseren. Ik ben dus vooral veel aan het schrijven.

En als dat allemaal lekker loopt, dan lanceer ik tot slot het platform ZZP Bewust. Na vijftien jaar als zelfstandige gewerkt te hebben, vind ik het tijd om mijn kennis te delen.”

Praktisch

patricia de ryckPatricia de Ryck is freelance journalist en heeft meerdere websites in haar beheer. Daarnaast schrijft ze ook voor andere blogs en media.

Vlaams kijken – over Vlaamse films en series

Twijfelmoeder – over de zoektocht van vrouwen in het krijgen van kinderen

ZZP bewust – een (nog op te zetten) platform voor ondernemers

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. 21 augustus 2019

    […] had – keek je naar ‘De Belg’, omdat je zo meer keuze had. Ik vertelde daar in het interview dat ik recent had ook al over. Dit artikel van De Volkskrant (uit 2010) is ook een must read op dit vlak. Ook de […]