Typo 3, een introductie

Geschreven door Maarten Mandemaker

Wat is TYPO3 nu eigenlijk?

TYPO3 is een in PHP geschreven framework. TYPO3 wordt beschouwd als een enterprise class CMS, wat inhoudt dat het kan omgaan met zeer grote websites en internetportalen. TYPO3 heeft een modulaire opbouw waarbij de basisinstallatie alleen de Core bevat en de benodigdheden om content te plaatsen.
Hier vindt je een complete lijst met de features:
http://typo3.com/Feature-list.1243.0.html
Op de vraag “is dit mogelijk met TYPO3” is het antwoord 99,9% van de tijd JA!

Noot: Bij dit artikel gaan we niet in op de installatie van het CMS en het daadwerkelijk websites bouwen. Het geeft je een blik op wat het systeem nodig heeft en wat het kan doen.

typo3 logo

Wie gebruiken TYPO3?

Heel veel ontwikkelaars! Er zijn duizenden TYPO3 websites online. Denk aan:
Philips, DHL, New York Times, Volkswagen, Lufthansa ect… Maar ook voor kleinere projecten is TYPO3 een geweldig systeem. Wanneer je eenmaal binnen de TYPO3 wereld zit zijn er conferences, seminars en zelfs een echte snowboard tour! 1 keer per jaar is er een Nederlandse gebruikers dag.

De voor en nadelen van TYPO3

TYPO3 heeft voor en nadelen voor ontwikkelaars. Het systeem is geroemd vanwege de uitgebreide rechtenstructuur waarbij de toegang tot in detail kan worden bepaald voor verschillende groepen en niveaus. Daarnaast is TYPO3 in staat vrijwel elke website op het internet te bouwen en eenvoudig te onderhouden. De modulaire opbouw van het systeem zorgt ervoor dat vrijwel elk denkbare functie kan worden gedownload of geschreven. Er zijn al meer dan 3500 modules te vinden, van nieuwssystemen tot complete community’s. Nadeel is de complexiteit van het systeem. Gezien de vele mogelijkheden van TYPO3 bestaan er duizenden pagina’s documentatie en heeft TYPO3 zelfs een eigen configuratietaal genaamd TypoScript. Met deze configuratietaal is het mogelijk het systeem tot in detail te tweaken en naar je eigen hand te zetten.

Ik wil gaan testen! Wat heb ik nodig?

Je kunt TYPO3 gewoon lokaal installeren via een WAMP pakket. Het is echter veel interessanter om online te gaan experimenteren. Helaas komt TYPO3 vanwege de complexiteit en de kracht van het systeem met een flinke specificatielijst.
Voor een perfecte TYPO3 server is in dit artikel geen plaats maar een moderne server met het liefst een unix/linux distributie (windows kan ook), PHP5 met minimaal een memory_limit van 32MB, GraphicsMagick / ImageMagick zijn minimaal noodzakelijk.
Wil je echter alles uit TYPO3 halen dan is een memory_limit van 128MB en een dedicated server wenselijk. TYPO3 kan desgewenst ook over meerdere servers beschikken voor load balancing en database servers, ook andere databases als Oracle of SQL zijn mogelijk.

Ik heb TYPO3 geinstalleerd! En nu?

Nu gaan we lezen, lezen en nog eens lezen. Zoals gezegd is TYPO3 complex en als je binnen 2 weken een website wilt opzetten dan stop maar gelijk. Begin met je te verdiepen in de basis en kijk daarna naar modules als de AutoParser en Templavoila. Deze modules bieden je de mogelijk om HTML templates in te lezen en de id’s te vervangen door dynamische content. Wanneer je eenmaal de ins en outs kent kun je wel daadwerkelijk binnen 2 uur een compleet nieuwe website inclusief content online hebben!

Waar kan ik hulp krijgen?

Allereerst kun je mij (Maarten64) altijd een mailtje sturen, maar dan wel met een specifieke vraag; Dus niet: Hoe maak ik een website.
De belangrijkste bron van hulp en kennis zijn de mailinglists. Hier kun je je op inschrijven en vragen plaatsen. De vragen worden meestal redelijk snel (binnen paar uur doordeweeks) beantwoord door professionals van het Nederlandse bedrijfsleven. Hier is het gebruikelijk dat je je eigen naam gebruikt en duidelijk en correct bent.
Daarnaast zijn er veel blogs waar je informatie kunt vinden, zelf heb ik er ook 1 waar vooral voor beginners heel veel waardevolle informatie te vinden is.
Er zijn bedrijven die TYPO3 consultancy geven, daarvan ben ik er 1!

Links:

Wat heb ik nodig – System requirements.
http://typo3.org/about/system-requirements/
Hoe maak ik een website met TYPO3?
http://typo3.org/documentation/document-library/tutorials/doc_tut_templselect/0.1.0/view/1/2/
Ik zit er al dieper in, wat zijn de mogelijkeden (TypoScript reference)
http://typo3.org/documentation/document-library/references/doc_core_tsref/4.2.0/view/
Mijn eigen Blog:
http://www.typo3-addict.com/

Mijn bedrijf:
http://www.emaux.nl/

Ik wil nog iets weten!

Logisch, dit artikel is ook veel te kort om alle aspecten van TYPO3 te belichten. Het was dan ook de bedoeling om alleen wat duidelijkheid te scheppen. Stel je vraag op het forum!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Yuri schreef:

    Interessant stukje!

    Ben de laatste jaren redelijk veel bezig met CMS systemen. Typo3 klinkt mij zeer interessant in de oren.

    Het geavanceerde er van spreekt mij juist heel erg aan. Bij vele CMS systemen moeten bijvoorbeeld hacks worden gebruikt om datgene wat je voor elkaar wilt krijgen ook daadwerkelijk zo te krijgen.

    Ik ga me zeker verdiepen in Typo3 de komende tijd. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *