Travelblog voor beginners: 8 stappen om mee te beginnen

Het is de ultieme droom van een grote groep mensen. Een travelblog beginnen en daarmee uiteindelijk je vakanties en reizen kunnen bekostigen. Door middel van bijvoorbeeld advertenties en betaalde blogs de reizen kunnen maken die je wil. En inderdaad er zijn mensen die dat kunnen doen. Die worden er voor betaald om een reisje naar de malediven te kunnen maken en daar, ook betaald, lekker vakantie te kunnen vieren.

Let wel, deze mensen zijn in de minderheid, laten we dat even voorop stellen. Toch is een blog bijhouden over je reiservaringen een leuke en boeiende manier om anderen te laten delen in wat je meemaakt. En jij hebt de mogelijkheid om er ook een doel op zich van te maken. Delen wat je meemaakt, iets verder kijken dan je neus lang is om dat weer aan anderen door te kunnen vertellen.

Start een travelblog

Een travelblog beginnen

Begin met een domeinnaam en een eigen website voor je travelblog

Een travelblog dus. Wat heb je daar voor nodig, om daar een succes van te maken? Vanzelfsprekend heb je een goede domeinnaam en website nodig. En dat doe je natuurlijk niet via een gratis website aanbieder waar je advertenties naast je blog ziet, waarvan de inkomsten in de verste verte niet bij jou terecht komt. Nee je gaat investeren in een goede domeinnaam.

Dat kan heel goed je eigen naam zijn, of, als je samen reist, een gezamenlijke naam. Vervolgens zet je hier een WordPress website op en daar ga je je artikelen op publiceren. Op dit moment ga je je natuurlijk nog niet druk maken over geld verdienen of gesponsorde blogs ofzo. Trek daar gerust een jaartje voor uit.

Start in je eigen buurt

Nu kun je beginnen om te investeren in een wereldreis, maar ik heb een andere optie voor je. Begin eens om de hoek. Schrijf een goed verhaal van een 500-800 woorden over iets wat in jouw buurt te vinden is, bijvoorbeeld binnen een straal van 5 kilometer. Wedden dat er iets te vinden is waar je een blog over kunt schrijven? Dat wordt je eerste blog.

Je weet dan meteen of je een goed verhaal kunt schrijven en of je hier plezier aan hebt. Je tweede blog artikel gaat over jezelf en je motivatie tot het schrijven over reizen. Daar willen lezers later namelijk achter komen, maar jij wilt er zelf ook achter komen en er is niets beter om dat te ontdekken dan door het op te schrijven.

Maak een lijstje

Ondertussen maak je voor jezelf een mooi lijstje van meer dingen in je omgeving die voor toeristen en reizigers de moeite waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een artikel schrijven over een B&B bij jezelf in de buurt. Pak het dan even goed aan en ga er gewoon eens even op de koffie. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij de meeste B&B eigenaren en zij zullen er geen enkel probleem mee hebben als jij een artikel schrijft over hun bedrijf.

Kijk en op zo’n moment gaan de ideeën komen. We blijven voorlopig met onze travelblog, lekker vanuit huis de artikelen schrijven. Voor jou is wellicht alles al bekend (denk het niet hoor, er is zoveel te ontdekken…), maar voor iemand die voor de eerste keer in jouw omgeving komt is alles nieuw. Zij zullen dus zoeken naar de verhalen die jij gaat opschrijven.

Zomaar wat suggesties van zaken die je in de eigen omgeving kunt vinden.
– Een mooie wandelroute
– Een aangename fietstocht
– Een rondvaart of boottocht
– Leuke restaurants
– Fijne en bijzondere winkels

Maar denk ook aan de ‘normale’ toeristische zaken als een museum in je buurt. Misschien een plek waar je zelf nooit zou komen. Ga er dan ook daadwerkelijk naar toe. Voordeel van deze manier van werken is dat je zelf je foto’s kunt nemen, zelf de mensen die daar werken de vragen kunt stellen en je maakt zelf deel uit van deze omgeving, dus vrij eenvoudig weet je ook de weg er naar toe bijvoorbeeld.

Het leuke van deze manier van werken is dat het je nog helemaal niet veel geld en tijd kost. De energie die dit kost kun je gemakkelijk nog even opbrengen na je werk, of op zaterdag.

Start met een nieuwsbrief: geef iets weg

Nu we het toch over de zaterdag hebben… een leuk idee voor je travelblog is om op zaterdagmorgen (of in de vakantie) een eigen wandel- en fietsroute te gaan uitzetten welke je op je weblog gaat plaatsen. Alleen hier ga je geen artikel over schrijven, maar hier maak je een download van. Een gratis download die mensen krijgen zodra ze hun emailadres bij je achterlaten. Dat is namelijk iets van groot belang! Het verzamelen van nieuwsbriefleden. En die krijg je door iets van waarde, gratis weg te geven. Met iets wat je zef hebt gemaakt geef je ook iets unieks weg, jou hoeft het niet veel tijd te kosten, je bezoekers zijn er blij mee!

Ga een stapje verder

De volgende stap is om iets voor jezelf te organiseren wat wat verder uit de buurt is. Denk bijvoorbeeld een een grote stad op een kilometer of 50 afstand. Je kunt dan ook de voorbereidingen meenemen en daar over schrijven. Je kunt de reis er naar toe meenemen en je kunt schrijven over de stad zelf. Eventueel kun je er een nachtje weg aan koppelen om het voor jezelf nog interessanter maken.

Deze stappen neem je voor een paar andere locaties nogmaals en op die manier vul je je blog met inhoudelijke en goede content. Het kost je nog steeds geen vermogen en je toont al je expertise op het gebied van schrijven over reizen. Pas op het moment dat dit als een huis staat ga je een travelblog schrijven over vakanties en weekendjes weg, wat verder uit de buurt.

Een travelblog is niet alleen maar beschrijven wat je ziet. Voor je lezers is het interessant om te weten hoe je naar de plaats van bestemming bent gegaan. Maar ook hoe je ter plaatse praktische zaken als openbaar vervoer oplost. Je mixt dus je eigen ervaringen met praktische oplossingen. Door zelf de fotografie te doen heb je de mogelijkheid om specifieke zaken te fotograferen en minder te kiezen voor de standaard foto’s waar we in reisfolders mee om de oren worden geslagen.

Laat je inspireren door andere blogs

Tijdens je zoektocht naar lezers kan het handig zijn om je eens te orienteren op andere travelblogs. Maak een favorietenlijstje op je computer aan om andere sites en blogs te lezen. Hier krijg je zelf ook inspiratie van. Maar deze lijst kun je tevens gebruiken om links uit te wisselen en bovenal om eens gastblogs voor te schrijven. Zorg er bij het schrijven van gastblogs wel voor dat je naar je eigen blog een of meerdere links mag plaatsen.

Tenslotte de stappen nog een keer op een rij
– Kies een goede domeinnaam
– Begin in je eigen buurt
– Bezoek de toeristische zaken in je eigen omgeving
– Breid het aantal kilometers stap voor stap uit
– Plan, bereid voor en orgainseer een grote uitstap
– Kies niet alleen voor jouw verhaal, maar mix met praktische wetenswaardigheden
– Maak zelf je foto’s
– Leg contact met andere travelblogs

Zorg voor plezier met je travelblog

en zorg ervoor dat je vooral plezier beleeft aan het reizen en het schrijven op je travelblog! Veel plezier.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

6 reacties

 1. Linda schreef:

  Ik ga een website maken, maar weet niet wat een goede domeinnaam is. Kunt u mij daarmee helpen?

  • webmaster schreef:

   Je kunt altijd contact opnemen voor een brainstorm. Deze vraag is natuurlijk niet eenvoudig te beantwoorden. Waar gaat je website over? Wil je je als persoon ‘branden’ of juist als bedrijf, of nog iets anders? Dat soort vragen zou ik dan stellen. Stuur een mail zou ik zeggen dan kijk en denk ik graag mee!

 1. 26 augustus 2016

  […] eerste blog die ik al langer van plan was om te starten is een travelblog. Aangezien ik in de buurt woon van de stad Antwerpen leek me dat een aardig idee om daar een blog […]

 2. 6 augustus 2017

  […] dat ik de ene dag schrijf over Zeeland en de andere dag over een boek wat ik lees. Ik schrijf over bloggen, over een vakantie in Luxemburg of over het maken van een nieuwsbrief. Ik kan een artikel zoals dit […]

 3. 19 oktober 2017

  […] schreef ik al een artikel over het opzetten van een autoblog, een travelblog. Ook gaf ik tips over 157 niches en al langer geleden gaf ik 100 onderwerpen voor een […]

 4. 22 mei 2018

  […] beginnen Een niche blog starten Tips voor een travelblog 157 onderwerpen voor een website WordPress blog starten Een Etsy webwinkel voor dummies 100 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *