Een travel blog maken – Mini cursus stap 1

Welkom! In deze minicursus ga ik je leren hoe je zelf een reisblog, of travel blog kunt beginnen. Maar voordat we hier echt mee aan de slag gaan, even wat praktische informatie. Daarnaast wil ik kort wat over mezelf vertellen en tenslotte geef ik je vast een huiswerk opdracht. Jaja, het is tenslotte een cursus dus je mag er wat voor doen!

Deze cursus bestaat uit 5 lessen.

De 5 lessen zijn als volgt opgebouwd.

Les 1: Introductie

Wat heb je nodig voor een goede travel blog, waar moet je aan denken, wat kost het en welke stappen ga je maken? Daarnaast stel ik mezelf even kort voor. Dat is dus deze les…

Les 2: De techniek

Je gaat een website online zetten, met een domeinnaam, een WordPress installatie (een systeem waar je gemakkelijk een website mee kunt opbouwen) en alle andere technische zaken die je daarbij nodig hebt. Let op, we doen het stap voor stap, dus geen paniek als je denkt dat je het niet kunt, dit kan iedereen!

Les 3: Schrijven

Hoe maak je een goed verhaal? Wat zijn zaken waar je rekening mee moet houden? Wat is het allerbelangrijkste voor een goed artikel?
In de derde les ga je daar de antwoorden op krijgen.

Les 4: Fotografie

Bij een travel blog mogen foto’s niet ontbreken. Hoe doe je dat? Wat zet je op de foto?

Les 5: Echt aan de slag

Het is nu aan jou, in deze laatste les krijg je nog veel praktische tips en adviezen, maar graag hoor ik van je welke stappen je daadwerkelijke hebt gezet! Als je dan een blog hebt, dan hoor ik dat graag van je. Ik maak een overzicht met alle reisblogs die er zijn en gemaakt worden en die van jou hoort daar ook bij!

Wil je wekelijks nieuwe tips over WordPress, bloggen of websites maken? Meld je aan voor de HTML-site Nieuwsbrief!

Wie ben ik?

Mijn naam is Bjorn Simmering. Op de pagina ‘over mij‘ kun je meer over mijzelf lezen. Om een lang verhaal kort te maken, ik startte in 2002 met het maken van een website en tot op de dag van vandaag ben ik nog altijd bezig met het maken van websites, het bijhouden van een blog en alles wat daarbij hoort. Ik had een goedlopende website met forum over HTML en CSS, de techniek achter websites maken. Maar toen ik WordPress ontdekte werd ik gegrepen door het blog virus.

Inmiddels staan er tientallen artikelen op mijn persoonlijke blog, ik zet daar interviews op, mijn eigen reisverhalen, idee├źn die ik heb en nog meer, maar steeds meer is de focus komen te liggen op reizen, in combinatie met bloggen. Vandaar ook deze mini cursus natuurlijk.

Wat kost dat allemaal?

Als je een auto gaat kopen dan kun je er een aanschaffen voor een paar honderd euro, maar er zijn ook exemplaren van vele honderdduizenden euro’s. Zo is het ook met een website. Je kunt vanaf gratis tot honderden euro’s besteden aan een website.

Gratis, die optie kies je als je je website niet in eigen beheer wilt hebben, maar dit gewoon aan grote bedrijven als Google of WordPress overlaat. Daar staat tegenover dat je ook geen eigen domeinnaam krijgt met .nl. Ook word je nooit echt eigenaar van je website en kunt dus ook niet alles doen wat je zou willen. In de volgende les ga ik hier veel uitgebreider op in.

Laat ik wel stellen, voor een paar euro per maand kun je prima een website online hebben en deze er leuk uit laten zien.
Neem je jezelf serieus? Wil je dit echt goed aanpakken, kies daar dan voor!

Opdracht

Oke, aan de slag met iets concreets. Bedenk eens welke naam je wilt geven aan je reisblog. Iets met je voor- en achternaam? Iets met reizen? Travel ofzo? Kies in ieder geval voor iets wat bij jou past. Niet voor zoekmachines ofzo, dat is helemaal niet interessant.

Ik heb gekozen voor meneersimmering als naam van mijn fotografie- en travel blog. Niet helemaal mijn eigen naam, maar toch wel gerelateerd aan wie ik ben. Mijn achternaam. Door er meneer voor te zetten wil ik mezelf vooral niet serieus nemen.

website meneer simmering fotografie en travel blog

Mijn persoonlijke website: meneersimmering.nl fotografie en travel blog

Verder schreef ik er al een artikel over, hoe vind je de juiste naam voor je blog?

Je moet hier echt even de tijd voor nemen en kijken of de naam vrij is. Dat kan op websites die hosting aanbieden, een .nl domeinnaam kun je controleren op sidn.nl
Als ik jou was zou ik kiezen voor een .nl domeinnaam!

Maar controleer ook of de Instagram naam vrij is en de Facebookpagina naam. Eventueel ook Twitter…

Je begrijpt dus dat je even wat dingen moet controleren. Heb je een goede naam, leg deze vast, bijvoorbeeld op Transip.nl of Versio.nl. Bij die laatste kun je een domeinnaam registreren voor nog geen euro. Hosting regel je daar ook, voor 50 cent per maand zelfs! Maar daar kom ik in het volgende artikel op terug!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. 30 april 2020

    […] We schrijf ik minder over de echt technische dingen, meer over bloggen, artikelen schrijven, hoe je stap voor stap een website maakt, dat soort zaken. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een minicursus travel blog maken. […]

  2. 15 mei 2020

    […] kreeg je van mij al de opdracht om een naam te bedenken voor je travel blog, en om deze te registreren in combinatie met een hosting […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *