Gastblog door Sunny Mama
Onlangs kreeg ik een mailtje van Meneer Simmering himself. Of ik een gastblog wilde schrijven. Tegen die uitnodiging kon ik geen ‘nee’ zeggen, want ze kwam naar aanleiding van mijn reactie op deze blogpost. 10-dingen-om-te-doen-antwerpen

Ik kon het niet laten om – nogal uitgebreid – te reageren met tips over het lekkere eten in Antwerpen. Daar ben ik opgegroeid en hoewel ik inmiddels – met plezier – al langer dan 20 jaar in Amsterdam woon, verlang ik bijna dagelijks naar de Antwerpse lekkernijtjes die hier nergens te vinden zijn.

Loop mee door de straten van Antwerpen

Op mijn beurt nodig ik jou nu uit om met mij mee te lopen door de straten van Antwerpen en er de typische hapjes te proeven waar elke Antwerpenaar van smult. Ik weet niet hoe je naar Antwerpen reist, maar als je met de trein gaat dan begint je streedfoodtour beginnen du moment je het Centraal Station verlaat.

Station Antwerpen - foto: Daniel Mennerich

Station Antwerpen – foto: Daniel Mennerich

Een broodje Smos

Op het Astridplein (dat is het stationsplein) zit slagerij De Laet. Loop er naar binnen voor een vers belegd broodje. Ik raad je aan om de kipkerrie te proberen. Kipkerrie kende je natuurlijk allang, maar je hebt ‘m nog nooit ‘the Belgian way’ geproefd. Die is toch echt anders… En wat je zéker geproefd moet hebben is een broodje smos. ‘Smos’ komt van het Antwerpse werkwoord ‘smossen’ wat ‘morsen’ betekent. Het broodje is dan ook nagenoeg niet te eten zonder te morsen omdat het dik belegd is met Belgische mayo, sla, kaas (en/of ham), tomaat, ei, augurk, peper en zout. Je hebt er een complete maaltijd aan.

Broodje Smos, Foto: Sunny Mama

Broodje Smos, Foto: Sunny Mama

Versgebakken Wafels

Loop vervolgens door naar de Meir. Daar vind je Désiré de Lille, waar je versgebakken wafels kunt afhalen. De Luikse wafels staan in Nederland bekend onder de noemer ‘suikerwafel’. Die zijn erg lekker, maar probeer voor de verandering eens een Brusselse wafel.

In Limburg zijn ze verkrijgbaar, maar in het Noordelijke Amsterdam niet en ik verlang er vaak naar, naar zo’n luchtige krokante wafel, bestrooid met poedersuiker en – oooh my – bespoten met slagroom!

Liever zelf zo’n Brusselse wafel bakken? De bekendste kok van Vlaanderen legt uit hoe het moet!

De Wilde Zee

Sla daar de hoek om en loop door naar de Wilde Zee, een winkelbuurtje bestaande uit 5 autovrije winkelstraatjes.

Je moet er bij vishandel van Bladel zijn voor de typische ‘paling in ’t groen’

Zo heb jij paling nog nooit gegeten! De paling is niet gerookt, maar gestoofd in een sausje van kervel, peterselie en andere kruiden. Je kunt ‘m koud uit het vuistje eten. Maar pas op! Dit is geen goedkope snack.

Vishandel van Bladel

Vishandel van Bladel

Bakkerij Goossens in Antwerpen

In de Korte Gasthuisstraat, ook in dat buurtje, zit ‘bakkerke Goossens’. Dat is het meest authentieke bakkertje van Antwerpen. Daar sla je lekkers in voor thuis. Bakkerke Goossens staat bekend om het ‘roggeverdommeke’ (roggebrood met rozijnen).

Koop er ook enkele ‘koffiekoeken‘. Die kosten 2 x niks en dat is wat de Antwerpenaar ontbijt op zondag. Ze zijn verkrijgbaar in een grote variëteit aan vormen en smaken. Het Hollandse ‘koffiebroodje’ is er slechts één van.

Een toast kannibaal

Terug op de Meir kun je bij classy brasserie Monico een heerlijke croque monsieur of ‘toast cannibal’ proeven. Zo’n ‘krokske’ is toch echt heel wat anders dan een ‘tosti’. En een toast kannibaal is niet zonder meer een geroosterd broodje besmeerd met filet americain.

Monico, Foto: Het Nieuwsblad

Monico, Foto: Het Nieuwsblad

Een echte pizzeria

Wanneer we het over Antwerpen hebben, ligt het misschien niet voor de hand om over de pizzeria te beginnen. Ga alsjeblieft niet eten bij de toeristische trekpleisters waar een ober je naar binnen lokt met die enkele woordjes steenkolen Italiaans.

Ga naar deze rasechte Italiaan: Pizzeria Da Antonio. Antonio zit ook – al langer dan 30 jaar – midden in de oude binnenstad en zijn pizza’s zijn lekkerder dan menig toeristenmaal dat ik in Rome zelf verschranste.

Toegegeven, Antonio verkoopt zijn pizza’s niet aan toeristenprijzen. Ze kosten het dubbele. Maar zijn pizza’s zijn ook meer dan dubbel zo lekker. (Je mag 1 pizza delen – doe ik ook wel ‘s.)
Tip: ga er niet rond luch- of etenstijd heen, want dan is het er stervensdruk.

Restaurant De 7 Schaken in Antwerpen

Het beste heb ik voor ‘t laatst bewaard…
Restaurant De 7 Schaken. Als je ergens uit eten gaat in Antwerpen, dan moet je daar heen. Dit restaurant is representatief voor de Vlaamse keuken en de prijzen zijn dat ook – niet duur, dus.

Natuurlijk Kun je er de typische biefstuk friet krijgen, maar wat ik je zeker ook kan aanraden zijn het pannetje stoofvlees – dat krijg jij in je eentje nooit op – en de steak tartaar! Dat laatste heeft niets te maken met een ‘tartaartje’. Steak tartaar eet je rauw. Het is fijn gehakt rauw rundvlees, vers aangemaakt met o.a. ei, mayo en tabasco; een heerlijk verfrissend gerecht voor de lente of de zomer.

Restaurant de 7 Schaken

Restaurant de 7 Schaken, Foto: Jean de Cort

Eén ding… ik ben er weleens op de bonnefooi naartoe gegaan en er was nog nét één plekje over. Reserveren dus.

Zoals ze in Antwerpen zeggen: Pak het er eens goed van!

Wil of heb jij ook een website?

  • Krijg elke dinsdag tips en ideeën voor je website
  • Ontvang het ‘Het Complete Blog Ideeën boek‘ helemaal voor niks
  • Iedere week een update van nieuwe artikelen op mijn website

Meld je ook aan!