Starten met een website?

Je wilt een website gaan beginnen, opzetten of uitwerken, in ieder geval ben je een starter in website land. Wat heb je nodig en hoe ga je aan de slag? Verschillende zaken kom je tegen, te denken valt aan het onderwerp van je keuze, hosting, een goede domeinnaam, inhoud voor je website en marketing van je website. Stuk voor stuk komen ze in dit artikel aan de orde.

1. Het onderwerp van je keuze

Natuurlijk ligt het het meeste voor de hand om een onderwerp voor je website te kiezen waar je al wat vanaf weet. Bijvoorbeeld doordat je een hobby hebt, een bepaalde activiteit of sport die je beoefend of een stad waar je woont of veel van weet. Het kan ook zo zijn dat je gewoon interesse hebt in een bepaald onderwerp waarvan je wel wat weet, maar waar je meer informatie over wilt vinden die je vervolgens ook weer wilt delen met anderen.

Kortom er liggen genoeg mogelijkheden om te starten met een website en mocht je echt geen idee hebben dan moet je eens kijken in mijn overzicht van 100 onderwerpen. De vraag is dan natuurlijk wel of het verstandig is om een website te beginnen om het beginnen van een website, maar dat terzijde.

2. Domeinnaam kiezen en vastleggen

Als je een onderwerp hebt dan is het zaak om hier een domeinnaam bij te gaan zoeken. Het beste kun je kiezen voor een domeinnaam waarin het onderwerp in zit. Ik bedoel daarmee dat het handiger is om een domeinnaam te kiezen die al gaat over het onderwerp. HTML-site gaat bijvoorbeeld over HTML en sites bouwen. Beide woorden zitten ook in de domeinnaam.

Er zijn ook verschillende aanbieders van domeinnamen die creatieve tools hebben bedacht om vanuit een steekwoord een nieuwe, nog niet vastgelegde domeinnaam te registreren. Al zou je het alleen maar gebruiken om ideeën op te doen. Want als je dan een goede naam hebt bedacht, dan loont het zeker de moeite om even verder te kijken dan je neus lang is om de goedkoopste domeinnaam te registreren. En dan is het vervolgens ook nog maar de vraag of je dan daar ook je hosting direct aan moet koppelen.

Momenteel is bijvoorbeeld de goedkoopste aanbieder van domeinnamen. Hier liggen de prijzen rond de 5 euro voor .nl domeinnamen, waarbij er af en toe een actie is voor domeinnamen voor 2 euro.

3. Hosting

Er zijn ongelooflijk veel aanbieders van hosting. Er zijn ook verschillende soorten hosting. In ieder geval is het verstandig om dit wel direct goed aan te pakken en een betrouwbare host te kiezen. In tegenstelling tot het laten maken van een website, zit je meestal langere tijd vast aan een host, al kun je natuurlijk gewoon wisselen van host, de meeste websites blijven jarenlang bij dezelfde partij staan.

Zoals ik al aangaf kun je de aanbieder van je domeinnaam ook als host gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt een domeinnaam ook door laten sturen naar een ander ip-adres met een daarbij horend CNAME record. Nu voert het in dit artikel te ver om hier teveel op in te gaan, dus ik zou je, zeker in het begin, niet teveel hiermee vermoeien.

Ook hier is het zaak goed te kijken naar prijs en kwaliteit. Lees ook eens mijn artikel hierover op website hosting voor beginners.

4. Inhoud voor je website

Het belangrijkste van je website is de inhoud. Logisch zul je zeggen, maar hier gaat het vaak verkeerd. Heeft iemand een goede domeinnaam, prima hosting en een mooi uitziende website, gaat het mis met de inhoud. Je moet hier goed over nadenken omdat inhoud erg belangrijk is voor SEO, hoog scoren in zoekmachines. Pak je dit in het begin niet goed aan, dan kost het je later veel werk om dit te veranderen.

Je ziet het vaak bij bijvoorbeeld webwinkels, heel veel producten waarbij de beschrijving eenvoudigweg gekopieerd wordt van de groothandel, de afbeeldingen hebben slechte namen en de links zijn vaak prut. Als je hier in het begin werk van maakt, dan zal het resultaat beter zijn en kost het minder werk.

In een artikel van vorig jaar heb ik de 20 belangrijkste SEO tips voor je op een rij gezet.

5. Marketing voor je website

Heb je alle 4 bovenstaande zaken op orde dan moet je aan marketing gaan doen. Simpelweg gezegd, je moet er voor zorgen dat je website bekend wordt bij het publiek. Je website kan nog zo goed zijn, als niemand het weet te vinden dan heb je er niets aan. Dus gebruik verschillende soorten instrumenten, sociale media, visitekaartjes, forums, mond tot mond reclame en wat al niet meer om aan de wereld te laten weten dat je website bestaat.

Denk niet dat je er bent met een week, dit kost tijd, ga gewoon uit van een half jaar tot een heel jaar voordat je echt bezoekers gaat trekken, maar als je er dit tijd energie en tijd insteekt, dan betaalt zich dat zeker weten uit.

Cursus Website Maken

Binnenkort start er weer een nieuwe versie van de Cursus Website Maken waarin je niet alleen leert een website te bouwen met HTML en CSS, maar juist ook bovenstaande onderdelen leert te gebruiken en toe te passen. Deze cursus is zeer concreet van opzet, gericht op het maken van een website en deze uitbouwen tot een succes.
Je kunt je nu alvast inschrijven als geïnteresseerde voor deze cursus. Je krijgt dan meer informatie over de nieuw opgezette cursus via de mail toegestuurd! Het verplicht je tot niets. Je emailadres wordt nergens anders voor gebruikt dan voor het versturen van informatie over deze cursus.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

8 reacties

  1. Daan schreef:

    Nummer 624 van zijn soort.

  2. BJ schreef:

    Iemand al een idee voor het volgende artikel?

  3. Wouter schreef:

    @Bjorn, je zou in dat geval elke week weer een oud artikel naar boven kunnen halen. Dat kost jou weer minder tijd met het schrijven en de bezoekers zullen het verschil nauwelijks werken.

    Hoe zit het trouwens met de tutorial die ik 3 maanden geleden heb ingeleverd? Heb daar nooit meer iets over gehoord…

  4. Daan schreef:

    Nope, geen enkele z

  5. Daan schreef:

    Nope. Geen enkele zorgvuldig doorgelezen, maar als ik de titels + kopjes lees lijkt t me veelal het zelfde.

    Daarnaast ben ik niet zo bijster geïnteresseerd in dit soort artikelen, misschien zijn een aantal artikelen voor gevorderden een idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *