Het stappenplan om je website te uploaden met FTP
FireFTP is een handige plugin voor Firefox om je website eenvoudig te kunnen uploaden. In het onderstaande stappenplan laat ik zien hoe eenvoudig dat uploaden dan wel gaat. Maar ik begin natuurlijk bij het downloaden van FireFTP.
Ik ga er in ieder geval van uit dat je Firefox wel op je computer hebt staan. Als websitebouwer is die browser namelijk verplichte kost. Deze browser heeft zoveel meer mogelijkheden dan Internet Explorer dat je het niet kunt maken om deze niet te hebben. Mocht je de nieuwste versie willen hebben, dan ga je even naar de site van Firefox en download je de meest actuele versie. Het maakt overigens voor FireFTP niet uit welk besturingssysteem je gebruikt, het wordt door Windows, Apple en Linux ondersteunt en werkt vrijwel identiek.
http://www.mozilla-europe.org/nl/
Wanneer je op de pagina addons gaat zoeken naar FireFTP kom je vanzelf op de pagina waar alle informatie staat over deze ftp plugin.
Omdat je als het goed is aan het werk bent in Firefox staat er al een button op de pagina met daarop: ‘Aan Firefox toevoegen’.
Wanneer je daar op klikt dan wordt de plugin automatisch gedownload en toegevoegd. Even opnieuw opstarten en je bent klaar. Alles gaat helemaal vanzelf.
We gaan nu stap voor stap met Firefox werken. Je moet nog wel wat zaken klaar hebben liggen.
1. Inlognaam van je webhost
2. Wachtwoord van je webhost.
Deze heb je als het goed is gekregen van je webhost. Ook als je een gratis host hebt. Wanneer je deze twee zaken niet hebt kun je niets. Dan moet je contact opnemen met je webhost. Wanneer je die nog niet hebt, moet je er eerst een gaan zoeken, maar daar ga ik het nu niet over hebben.
Stap 1: Ga naar browsermenu ‘Extra’
in je browsermenu, helemaal bovenaan in je browser (Firefox) staat een kopje ‘extra’. Als je daar op klikt dan verschijnt er een menu. Dan zoek je in dat menu ‘FireFTP’ op.
Wanneer je daarop klikt verschijnt het volgende scherm in je browser:
De opbouw van het scherm
Het scherm is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Aan de linkerkant zie je twee vlakken, met daarin alle bestanden en mappen die op jouw eigen computer staan. Aan de rechterkant zie je twee witte vlakken die straks gevuld zullen worden met de bestanden die op de server van je website staan.
Je kunt door de linkerkant bladeren. Het uiterst linkse scherm gebruik je als verkenner, zoals je dat ook in Windows kunt doen. Het scherm daarnaast geeft alle bestanden en mappen in een bepaalde map weer. Ook daar kun je door bladeren.
Bestanden van je website
Wanneer je nu de bestanden wilt zien die op je website staan dan moet je eerst een account aanmaken. In de linkerkant aan de bovenkant zie je een optie ‘Create an account’ staan. Wanneer je daarop klikt kun je een website toevoegen. Daarvoor heb je de gegevens van je webhost nodig.
Je hoeft meestal alleen de ‘main details’ en ‘id’ aan te maken. Wanneer je dan op connect klikt dan zie je aan de rechterkant de mappen verschijnen van je website.
Uploaden van bestanden
Nu gaan we daadwerkelijk een bestand uploaden. Wanneer je voor het eerst een website gaat uploaden dan zie je meestal een aantal mapjes staan op de webserver. Een van die mapjes heet public_html of www. Daarin komt je website te staan. Als je dit mapje opent zie je in ieder geval een bestand staan met de naam ‘index’, of soms ‘default’. Deze kun je gaan vervangen door je eigen indexpagina. Let er op dat het eerste bestand ook weer ‘index.htm’ of ‘default.htm’ heet (Of .php als je dynamische webpagina’s hebt gemaakt).
Hieronder zie je wat ik bedoel.
Klik nu op het bestand wat je wilt gaan uploaden. Dat wordt blauw. Vervolgens klik je op de juiste map, waar het naar toe moet (www in ons voorbeeld). Als die map open is klik je op de pijl die naar rechts wijst. Met de pijl naar links kun je namelijk bestanden die op een server staan naar je computer downloaden. En eigenlijk is dat alles. Makkelijk he?
Nou dat was alles. Veel succes wanneer je je eerste website gaat uploaden. O ja, nog een paar beginnerstips. Zorg ook dat je de plaatjes mee upload, dat wordt nog wel eens vergeten. En je kunt ook meerdere bestanden of een hele map tegelijk uploaden. Je hoeft het niet allemaal een voor een te doen. FireFtp zorgt voor de rest. Veel plezier ermee!
Ik heb 1 website online gezet met fire ftp. Nu wilde ik een andere website online zetten,ik maak een nieuw account in fire ftp,klik op connect en ik zie nu rechts de files van mijn 1e website,ik heb ze weggehaald .
links in de bestanden van mijn computer staan nu alleen wat bestanden van webbuilder waar mijn nieuwe website opstaat,en geen index.html bestanden,wat moet ik nu precies in mijn map public_html zetten. Ze zeggen in webbuilder druk op publiceren,ga naar fire ftp connect en de rest gaat vanzelf dus niet,en nu?
Wat moet je invullen bij account name in de main details? en bij category?
en moet je bij ID de logingegevens van je hosting gebruiken?