Je eigen gratis reisblog maken 2021

Een reisblog maken? Je reist graag en je deelt je avonturen via Facebook. Ook op Instagram zet je je foto’s. Maar eigenlijk wil je een stapje verder gaan en een reisblog maken. Maar een website maken is toch veel werk? En kost toch ook veel geld?
Niets is minder waar.
Als je wilt starten met een travel blog dan kan dat gewoon op een eenvoudige manier, gratis en voor niks.
In dit artikel leg ik je uit:
– waar je eenvoudig een blog kunt starten
– hoe je de stappen doorloopt om over 5 minuten te kunnen beginnen
– wat de voordelen zijn van een gratis blog
– wat de nadelen zijn van een gratis blog
– hoe je uiteindelijk makkelijk kunt overstappen naar een stapje verder
– hoe je de uitdaging aan kunt gaan om een blog te beginnen
Waar kun je een gratis reisblog beginnen?
Er zijn veel aanbieders waar je gratis een website kunt aanmaken. Denk aan Jimdo, Blogger.com (onderdeel van Google) of Wix.com.
Echter, als ik je een advies mag geven, start dan met WordPress.com. Deze aanbieder is een van de grootste, maar het allergrootste voordeel is dat je leer werken met WordPress als systeem. Als je dan op enig moment een eigen website wilt hebben, met een eigen domeinnaam en hostingpakket, dan is het overstappen reuze simpel.
Bij elke aanbieder krijg je allerlei aanbiedingen om toch een betaalde versie te nemen. Zo ook bij WordPress. Door even de juiste stappen te nemen kun je echter een gratis travel blog aanmaken. Laten we die stappen dus maar door lopen.
Stap 1: De juiste website
Allereerst moet je naar WordPress.com gaan, dus niet naar WordPress.org, want daar kun je het systeem downloaden en dat willen we niet. Dat is voor als je een keer gaat overstappen.
Stap 2: Begin met Gratis
Het is belangrijk dat je je nu niet laat afleiden door de betaalde versies. Als je op ‘aan de slag’ klikt dan moet je heel even goed kijken waar je kunt klikken op ‘begin met gratis’.
Stap 3: Gegevens invullen
Je komt nu op een pagina waar je je gegevens in moet vullen. Denk hier even goed over na:
Het is belangrijk dat je de keuze even goed overdenkt. Het gaat namelijk om de naam waar je het voorlopig even mee moet gaan doen. Kort, krachtig, to the point, maar ook wel origineel natuurlijk.
Stap 4: De domeinnaam voor je reisblog kiezen
Nu ga je een URL kiezen. De domeinnaam. Bij gratis versies van WordPress krijg je altijd .wordpress.com achter je naam. In dit voorbeeld kies ik dus voor bjornsreizen.wordpress.com. Voor alle andere opties moet je een bedrag per maand betalen. Niet nodig in onze opzet!
Stap 5: Kies voor Gratis…
Nog steeds niet helemaal klaar met het negeren van de betaalde opties, tja ergens moet het geld verdient worden.
Ook hier, de juiste keuze maken en dan zijn we er bijna!
Stap 6: Nog wat gegevens
We schieten op, nu nog de beheerder gegevens invullen! Hier je emailadres, een gebruikersnaam en een goed, veilig wachtwoord.
En dan zijn we klaar!!
We zijn er… nog wel even wat kleine stappen doorklikken en je mail lezen…
Nu is het tijd voor een feestje. Al de volgende stappen kun je weer door gaan lopen, maar in principe staat je site.
Zo ziet het er uit…
Je website kun je nu bezoeken via de domeinnaam die je had aangemaakt. In het dashboard (zie vorige afbeelding), kun je de layout en allerlei andere zaken aanpassen van je website. Daar ga ik in dit artikel even niet op in.
Wat zijn de voordelen van een gratis reisblog bij WordPress.com?
Groot voordeel is dat het gratis is en dat je met de gratis optie eigenlijk alles kunt wat je ook met een betaalde optie zou kunnen. Zo leer je werken met het systeem wat door het halve internet als het systeem wordt gezien om een website mee te maken.
Omzetten naar een betaalde domeinnaam en hosting met daarop WordPress geïnstalleerd is super simpel.
WordPress is ook nog eens gebruiksvriendelijk en heeft veel mogelijkheden om wat van de layout te maken. Er is een pakket plugins beschikbaar die je bijvoorbeeld in staat stelt om galerijen en slideshows te maken, om je site te beschermen en een contactformulier op je website te zetten.
Natuurlijk, de nadelen van een gratis reisblog
Gratis moet ergens betaald van worden. Voor WordPress.com geldt dat er advertenties op je blog worden geplaatst.
Verder wordt je regelmatig voorzien van mails om toch heel alsjeblieft over te stappen op een betaalde account.
Ook heb je geen .nl domeinnaam, maar een wordpress.com domeinnaam. Staat toch wat minder sjiek.
Als WordPress stopt dan ben jij je website kwijt. Snel zal dit niet gebeuren, maar toch, het kan…. denk maar eens aan Hyves…
Ten opzichte van een betaalde versie van WordPress heb je als nadeel dat niet alle plugins beschikbaar zijn. Ook qua themes, de layout ben je wat beperkter. Zeker op termijn zijn dat zaken waar je toch tegenaan gaat lopen en die zullen ervoor zorgen dat je wilt overstappen.
Je eigen domeinnaam, je eigen hosting pakket en je eigen WordPress installatie, een keer gaat het er van komen, want zeg nu zelf, bloggen is toch leuk!!
Overstappen, hoe werkt dat dan precies?
Om je eigen website te hebben zul je moeten overstappen naar een betaalde hosting aanbieder. Die zijn er talloze, kijk maar op Strato, Versio, of Yourhosting.
Daar bestel je eerst een domeinnaam, daarna koop je daar een hosting pakket bij.
Bij bovengenoemde aanbieders, en heel veel andere, kun je in het beheersysteem stap voor stap een WordPress installatie doen. Bijvoorbeeld bij Versio, zij gebruiken Softacalous:
Nadat je in het overzich op WordPress hebt geklikt ga je naar Softaculous waarmee je met een paar instellingen WordPress kunt installeren en daarmee in eigen beheer krijgt.
Stel dat je al een gratis blog had gemaakt, dan moet je de artikelen die je daarvoor hebt geschreven overzetten naar de nieuwe installatie. Ook dat gaat simpel. In het dashboard zie je in het menu aan de linkerkant ‘hulpmiddelen’ staan. Daarop klikken en je kiest voor ‘exporteren’.
Op dat moment kun je alle artikelen, pagina’s en bijvoorbeeld formulieren naar een .xml bestand.
Dat bestand sla je op. Op bijvoorbeeld je bureaublad.
Nadat je helemaal klaar bent met je nieuwe WordPress website, dan ga je in hetzelfde menu, maar dan van je nieuwe site naar hulpmiddelen.
Je komt dan op een pagina waar je vanuit allerlei systemen je gegevens kunt importeren.
Tenslotte kies je het bestaande .xml bestand, wat je al gemaakt had vanuit het exporteren en je laat de computer, WordPress zijn werk doen.
Daarmee is er niets verloren gegaan en kun je lekker verder bloggen op je eigen website!
Ga de uitdaging aan, begin met een gratis blog!
Bloggen over je reizen is leuk, boeiend, inspirerend en soms verslavend. De technische kant is niet zo ingewikkeld. Ik daag je uit om er mee aan de slag te gaan. Begin gewoon, het is gratis en voor niks!
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief, daar stuur ik je regelmatig tips over travel blogs maken en alles wat daarbij hoort.