PHP voor beginners

php leren?Als je gaat proberen om een nieuwe programmeertaal zoals PHP te gaan leren dan kan het soms wel wat intimiderend zijn als je ziet hoeveel boeken er over dit onderwerp zijn volgeschreven.

Als je dan op sites kijkt die gaan over PHP dan duizelt het vaak helemaal omdat de mensen die daar actief zijn heel veel kennis tentoonspreiden. Dat is niet erg, maar voor jouw als beginner is dat niet altijd even makkelijk. Vaak krijg je ook nog eens de wind van voren als je simpele vragen stelt, maar goed, daar wil ik het nu niet over hebben.

Want zoals het met alles is, de eerste stap is vaak de moeilijkste. Als je eenmaal aan de slag gaat met bijvoorbeeld PHP dan zul je merken dat je ook dat kunt leren en dat het misschien wel minder ingewikkeld is dan het eerst lijkt.
Hier wat eenvoudige tips om PHP te leren.

Leer de basis

Om een nieuwe taal te leren, een programmeertaal in ons geval, heb je in ieder geval wat basisvaardigheden nodig. Voordat je met PHP aan de slag kunt moet je wat kennis hebben van HTML. Niet noodzakelijk, maar het maakt het leren van PHP wel een stuk eenvoudiger. En je kunt natuurlijk gebruik gaan maken van de krachtige combinatie die PHP samen met HTML vormt.

PHP is een taal die veel met HTML wordt gebruikt, met name om HTML aan te vullen waar HTML iets ontbeert. Met PHP kun je bijvoorbeeld data ophalen en hiermee vergelijkingen maken of berekeningen doorvoeren, iets wat HTML natuurlijk niet kan.

De gereedschappen

Om PHP pagina’s te schrijven heb je een tekst editor nodig. Je kunt bijvoorbeeld een eenvoudige editor als kladblok gebruiken en daarmee je bestand opslaan als .php bestand, net zoals je dat doet met een .html bestand.
Misschien gebruik je voor het schrijven van HTML code wel een programma als Notepad of Text Edit. Deze programma’s voldoen prima voor het schrijven van PHP code.

Boeken

Het kan handig zijn om een naslagwerk bij je te hebben. Ten eerste om je wat meer te verdiepen in de materie, ten tweede om eenvoudige toepassingen in op te zoeken.

Aan de slag

Het handigste is om aan het werk te gaan. Je kunt blijven hangen in de theorie, maar net zoals bij autorijden leer je het beste door te doen. Natuurlijk heb je enkele belangrijke basis beginselen nodig zoals IF statements en gebruik van ‘variabelen’. Hier moet je eerst kennis van hebben voordat je een betrouwbaar PHP bestand kunt maken.

Maar als je je door deze technieken hebt geworsteld kun je gaan leren over ‘loops’. Loops zijn je true (waar) of false (fout) instructie die door kunnen gaan tot er een bepaalde actie bereikt is.

Na het doorhebben van de werking van ‘loops’, kun je gaan leren hoe je jouw eigen functie kunt gaan schrijven. Wanneer je hebt geleerd om code zodanig te manipuleren tot het gewenste resultaat, dan zijn er eigenlijk geen grenzen aan de mogelijkheden.

PHP leren

Je kunt natuurlijk geen PHP leren van een artikel met deze lengte. Dat is ook niet de bedoeling. Het is een allereerste introductie in PHP waar ik je in wil aangeven dat je je niet moet tegen laten houden door een gebrek aan kennis. Ga aan de slag en kom in actie. Door jezelf iets nieuws aan te leren kom je verder.

Het leren van PHP kan je in de toekomst veel geld besparen. Al is er een basiskennis van PHP, dan kun je zaken zelf uitvoeren waar je eerst een PHP programmeur tegen hoge uurkosten zou moeten inhuren.

Om te beginnen zou je de volgende artikelen kunnen doornemen:

http://localhost:8888/php-les1.php

Een stapje verder zou kunnen zijn om een eigen formulier te maken:

http://localhost:8888/formulier_in_php.php

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

6 reacties

  1. Thomas schreef:

    In het voorbeeld 1 staat print: is dit niet echt oud? moet je tegenwordig niet echo gebruiken?

  2. DNA schreef:

    print geeft een true/false terug. Echo heeft dat niet.
    Echo is wel veel sneller.

    Maar in voorbeeld is echo dus veel beter idd.

  3. Jan schreef:

    Mijn basis komt uit het boek "Dynamische websites met PHP" (http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/dynamische-websites-met-php/1001004002079729/index.html). Hieruit heb ik alle basis gehaald. Daarnaast staan er goede voorbeelden in (een hele cd vol) waarmee je kunt experimenteren en dingen uit kunt halen om zelf iets te maken.

    Daarna heb ik een dikke bijbel "PHP & MySQL" gekocht. Deze gebruik ik alleen als naslagwerk, als ik iets ben vergeten en er staan ook goede voorbeelden in.

    Als je gericht zoekt op iets wat je wilt maken, kom je vaak ook goede dingen tegen op Google.

  4. egaTniv schreef:

    Er is maar EEN php bijbel en dat is gewoon een website
    http://php.net

    Gratis en voor niks, met daarop meer info dan je je kan voorstellen, het grote voordeel is ook nog dat die website up to date blijft, in tegenstelling tot een boek.

    😉

  5. Waldio schreef:

    Om php te leren heb je niet alleen een editor nodig. Maar ook een localhost of iets dergelijks….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *