Pagerank voor beginners

Wanneer je een website hebt zul je vast wel eens gehoord hebben van Google’s Pagerank. De ene webmaster maakt zich er enorm druk om, de ander trekt zich er niets van aan. Wat is Pagerank nu eigenlijk?

pagerank voor zoekmachine googleLarry Page en Sergey Brin, de grondleggers van Google, hebben Pagerank uitgevonden om een manier te hebben om resultaten te beinvloeden. Google is ’s werelds meest gebruikte zoekmachine en dat komt omdat ze blijkbaar de beste resultaten geven. Met PageRank heeft Google een manier om ervoor te zorgen dat de resultaten ook echt de beste resultaten zijn.

In wezen geeft PageRank een waarde aan een website voor iedere zoekterm of zoekregel. Deze waarde hangt af van de vraag hoe een website links krijgt van andere websites en hoe relevant deze websites weer zijn voor de zoekterm.

Google zegt zelf het volgende over PageRank:

“Door PageRank wordt objectief gemeten hoe belangrijk webpagina’s zijn. Hiervoor wordt een vergelijking opgelost met meer dan 500 miljoen variabelen en 2 miljard termen. PageRank telt geen directe koppelingen maar interpreteert een koppeling van pagina A naar pagina B als een stem van pagina A voor pagina B. Aan de hand van het aantal stemmen voor een pagina wordt door PageRank bepaald hoe belangrijk die pagina is.

Door PageRank wordt ook beoordeeld hoe belangrijk een pagina is die een stem uitbrengt. Stemmen van bepaalde pagina’s hebben immers meer waarde, waardoor de pagina waarnaar wordt gelinkt, ook meer waarde krijgt. Belangrijke pagina’s krijgen een hogere PageRank en worden boven in de zoekresultaten weergegeven. De Google-technologie maakt gebruik van de gezamenlijke intelligentie van het web om te bepalen hoe belangrijk een pagina is. De resultaten worden niet door mensen beïnvloed of gemanipuleerd. Gebruikers zijn daarom op Google gaan vertrouwen als bron van objectieve informatie die niet wordt aangetast door betaalde plaatsingen.”

Hiermee wordt al duidelijk dat PageRank niet zomaar te beinvloeden is. Het gaat om een combinatie van factoren en variabelen. Een overzicht van de meest belangrijke variabelen waar je je als webmaster druk om moet maken:

  • Inkomende links naar jouw site
  • De relevantie van de inkomende links met betrekking tot het onderwerp van jouw site
  • De keywoorden die andere sites gebruiken om naar je site te linken
  • De keywoorden op je eigen site, met name de title-tag en de titels (koppen) van artikelen

Sommige factoren kun je controleren, andere kun je manipuleren. Het belangrijkste voor PageRank is dat alle variabelen samen de hoogte van resultaten in de zoekmachine regelen.

Morgen wil ik verder gaan over de vraag wat je je van PageRank moet aantrekken.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. 23 juni 2009

    […] PageRank voor beginners 2 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *