Online ondernemen, waar ben je goed in?

Als je online ondernemer wilt worden, af al bent, dan is het goed je zo nu en dan eens af te vragen waar je goed in bent en wat je verder wilt met je online onderneming. Zeker als starter moet je dit goed bepalen. Dan kun je namelijk het verschil gaan maken. Er zijn eigenlijk twee soorten keuzes waarbij je moet bepalen waar je goed in bent.
1.Wat is je rol in een onderneming?
2.Waar ben je praktisch gesproken goed in?

Je rol in een onderneming

Een onderneming heeft drie soorten mensen nodig. Een ondernemer, een leider en een technicien. De meeste online ondernemingen die net beginnen starten vaak met 1 persoon. Ook als je al jaren een onderneming, een eigen zaak hebt, dan nog zal het voorkomen dat je alleen verantwoordelijk bent. Toch zou je eigenlijk de kwaliteiten moeten hebben van alledrie de genoemde mensen.

a. De ondernemer

De ondernemer is degene die de plannen bedenkt, die ideeen heeft en die creatief is en zijn of haar ogen op de toekomst gericht heeft. Zonder de ondernemer hebben de leider en technicien niets te doen.

b. De leider

De leider of manager stelt de doelen en zorgt ervoor dat deze behaald worden. De leider is pragmatisch georganiseerd en heeft de zaken administratief op orde. Ook zorgt de leider ervoor dat de communicatie goed verloopt.

c. De Technicien

De technicien zorgt ervoor dat de ideeen in de praktijk worden uitgevoerd. Dat er gedaan wordt wat bedacht is en dat het ook goed is. De technicien denkt niet ver vooruit maar heeft de dagelijkse praktijk voor ogen.

Drie rollen in een persoon

Bovenstaande rolverdeling wordt zoals gezegd vaak door een en dezelfde persoon gedaan, maar het is wel goed om te weten waar jij in dat geval goed in bent en waar je niet zo sterk in bent. Daar waar je goed in bent moet je zeker blijven doen. Iets waar je minder goed in bent, zou je wellicht aan een ander over kunnen laten.

De meeste eenmanszaken worden geleid door de techniciens. Ze doen waar ze eerder al goed in waren en zijn dit voor zichzelf gaan doen. Daarbij vergeten ze ondernemerschap en leiderschap, terwijl dat het verhaal compleet maakt.

Waar ben je goed in?

Het tweede stuk is wellicht net zo lastig te bepalen als het eerste deel. Bepalen waar je echt goed in bent en wat je echt wilt vereist inzicht in jezelf dat verder gaat dan weten dat je ’treinen’ leuk vindt.

Ik heb het in eerdere artikelen wel eens over passie gehad, maar passie is best lastig te ontdekken. Vaak gaat dat al doende. Het mooie van het internet is dat je zonder al te veel obstakels op zoek kunt gaan en dingen kunt uitproberen. Een onderneming starten op internet kost minder dan een onderneming met fysieke producten en een bestaand pand enzovoort.

Vanuit de juiste motivatie

Het is in ieder geval van belang dat je niet vanuit de verkeerde motieven aan de slag bent gegaan in een bepaalde branche of richting. Er zijn te veel mensen die gaan voor ‘het grote geld’, zonder zich af te vragen of ze wel interesse hebben in een bepaald onderwerp of een bepaalde richting.

Wanneer je aan de slag gaat met online ondernemen is het zoeken naar de juiste manier van handelen, het juiste onderwerp, de juiste doelgroep. Als je je goed voorbereid is de kans van slagen vele male groter. Ik hoop dat ik je hiermee een stukje op weg heb kunnen helpen.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, of er meer van willen weten, aarzel niet om contact met me op te nemen!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

5 reacties

 1. Waldio schreef:

  Dit vind ik niet echt een artikel voor html-site. Het lijkt me dat daar allemaal script nieuws en tutorials komen. En niet een gewone blog post voor ondernemers met het woord "online" ervoor….

 2. Bjorn Simmering schreef:

  @Waldio,

  Ik zou niet weten waarom dit artikel er niet bij zou kunnen. Genoeg mensen die van hun website een onderneming maken. Ikzelf bijvoorbeeld. Volgens mij schrijf ik wel meen dan alleen maar scriptnieuws en tutorials…

 3. Rope schreef:

  Ik vind het een redelijk artikel. Het is duidelijk dat je in een 1 mans bedrijf alle 3 de rollen op je neemt.
  Zo ben ik zelf totaal geen leider dat zie ik dan ook in.

  Echter vraag ik mezelf het volgende af. Hoe zit het met de innovator? Iemand die én technische onderlegd is én creatieve ideeën heeft.

  Persoonlijk zie ik mezelf eerder als innovator dan iemand die alleen ondernemer is of alleen technicus.

  Mijn punt is dus dit. Hoe zit het met de cross-overs? Dat zijn vaak ook essentiële pilaren in een organisatie. Want zij kunnen bijv. de ideeën die een ondernemer heeft vertalen naar iets waar een technicus wat mee kan.

  Verder vind ik het een goed artikel. Op de af die of moet zijn in de eerste zin na natuurlijk :P.

 4. Bjorn Simmering schreef:

  Ik denk dat je best alledrie kunt zijn, maar meestal ben je in 1 of 2 zaken goed en in een derde gewoon veel minder. Wanneer je je daar bewust van bent, dan komt het wel goed denk ik. Dan wil je er wat mee doen en daar wordt je online (of offline) onderneming alleen maar beter van. Bedankt voor je relevante commentaar!

 1. 20 oktober 2010

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marc Kuiper, Bjorn Simmering. Bjorn Simmering heeft gezegd: Online Ondernemen, Waar ben je goed in? http://bit.ly/bPx1Pl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *