Ondernemen moet je doen

Door Wieger Waardenburg
Voordat je gaat ondernemen ga je natuurlijk op zoek naar informatie. Je komt daarmee echter ook een aantal drempels tegen. Met de juiste instelling zijn die drempels echter prima te nemen! In deze blogpost deel ik in het kort mijn ervaring met je!

(te) Lang nadenken

Voordat ik begon met ondernemen heb ik er eerst erg lang over na moeten denken. Wat wil ik, wil ik dit wel, hoe moet mijn bedrijf eruit gaan zien, biedt het mogelijkheden… zeg maar zo ongeveer alle standaard vragen die er in eerste instantie bij je naar boven komen borrelen. Je ontkomt niet aan dit proces – en dat is ook niet erg. Het hoort erbij. In de loop van het proces zul je zien dat het allemaal steeds duidelijker wordt.

De uitzondering zit vaak in een aantal ‘vakgebieden’ waar je zelf te weinig kennis van hebt. Op een gegeven moment werden de plannen steeds concreter en ga je globaal in beeld krijgen:
– Wat je precies wil gaan doen
– Waar je zou moeten beginnen
– Wat de consequenties zijn van het eventueel beginnen
– Waar je blinde vlekken zitten en je dus expertise van anderen nodig hebt
– Hoe het bedrijf zou kunnen gaan heten

Rechtsvorm

Wanneer je voor jezelf gaat beginnen kom je voor keuzes te staan: welke rechtsvorm neem ik? Voor mij was dit, gezien het karakter (parttime, geen compagnon), de verwachte omzet en de beperkte risico’s geen lastige keuze. Een eenmanszaak moest het worden! Wanneer je hier zelf geen gevoel bij hebt, kun je het beste advies inwinnen bij bijv. een boekhouder of accountant.

Software

Er is genoeg te koop en te krijg. Op een gegeven moment moet je echter wel het no-budget stadium voorbij. Realiseer je dat kwalitatief goede software geld waard is. Wanneer je hierdoor efficiënter kunt werken, zit daarin je besparing. Zeker wanneer je voorraad tijd je knelpunt is, zit hierin de winst.

Parttime starten

website van xpertmarketingVoor mij was het een duidelijke en bewuste keuze om parttime te starten met online marketing bureau XpertMarketing. Omdat mijn toekomst qua wonen en werken nog onzeker was, leek me dit het verstandigst. Daarnaast houdt je de zekerheid qua inkomen en kun je zo rustig ontdekken of ondernemen iets voor je is.

Het heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Je moet bereid zijn om veel tijd vrij te maken voor de bedrijf en daarmee dus naast een fulltime job lange dagen te maken. Misschien is het juist daarom wel erg belangrijk dat je vooral veel plezier in je onderneming hebt! Een aantal handige tips wanneer je wil starten lees je in deze blogpost: 10 tips voor startende ondernemers.

De Start!

Mijn echte start was pas een feit toen ik twee klanten tegelijk kreeg. Hiermee heb ik geluk gehad, het kwam op vrijwel hetzelfde moment. Na een gesprek met een administratiekantoor (mijn blinde vlek) stond mijn besluit vast: Ik ga ondernemen.

Dan is het eigenlijk een kwestie van: naar de KvK, je website optuigen (huisstijl en logo had ik al gemaakt), algemene voorwaarden maken, teksten schrijven en go for it! Het ondernemen deed – en doe ik nog steeds – gewoon vanuit huis. In mijn geval is dat prima te doen, realiseer je wel dat je ook daarvoor kosten moet rekenen wanneer dat niet het geval is.

Van parttime naar fulltime

Nu zit ik dan op een moment dat de tijd naar mijn mening is om de sprong in het diepe te wagen. Sinds mijn start in 2009 ben ik twee maal verhuisd – wat consequenties heeft qua netwerk natuurlijk. Inmiddels heb ik geprobeerd door bloggen, social media etc. een nieuw netwerk op te bouwen.

Nu is daar dan het besluit: ervoor gaan. Daar gaat natuurlijk wel het een en ander aan vooraf. Door de parttime ervaring die ik inmiddels heb opgedaan, weet ik een beetje wat mijn kantoorkosten zijn. Denk aan je administratiekosten (boekhouder of accountant), reis- en verblijfkosten, je niet overhead in de zin van niet productieve uren, abonnementen etc.

Omdat het administratieve deel voor mij een redelijk blinde vlek is (ik ben er geen expert in en vind het niet leuk) heb ik me adviestechnisch bij laten staan. Rekenen, puzzelen, prognoses maken en noem het maar op. Uiteindelijk was daar het besluit: ik ga ervoor. Daar kwam deze bruto/netto calculator speciaal voor ondernemers trouwens wel goed bij van pas.

Hoewel je altijd een (gecalculeerd) risico neemt, ga ik er gewoon voor. De toekomst is nooit zeker, dat wordt ook in loondienst gevallen nog wel eens overschat. Je moet wel een beetje durven, maar het moet ook kunnen. Een afweging die niemand voor je kan maken. Je kunt het nodig advies inwinnen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen!

Wat doe je?

XpertMarketing is inmiddels voorzien van een – vind ik – mooie slogan: Zorgt dat je gevonden wordt! Dat geldt vooral voor het online vakgebied. Door online marketing middelen als SEO, SEA, Linkbuilding, affiliatemarketing en het verbeteren van de effectiviteit van je website in te zetten, kan je business groeien. Wie de snel veranderende wereld van online marketing als blinde vlek (of als niet-specialisatie) heeft, kan ik XpertMarketing de oplossing zijn :-).

Auteur:

Wieger Waardenburg XpertmarketingDit gastblog is geschreven door Wieger Waardenburg, Met online marketing bureau XpertMarketing helpt hij ondernemers gevonden te worden op internet. Daarnaast helpt hij je graag met het verbeteren van je website om zo meer rendement uit je website te halen. Je kunt hem ook volgen op LinkedIn, Twitter en Facebook

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

  1. Joop Liefaard schreef:

    Hallo Wieger,

    Ik heb begrepen dat je nog niet zolang geleden met je bedrijf bent begonnen. Een hele uitdaging is dat en een spannende tijd. Ik wens je met je bedrijf heel veel succes toe. In een herstellende economie lijkt het mij dat er mogelijkheden zijn om er een geslaagde onderneming van te maken.

  1. 25 februari 2011

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Maarten Natzijl  en Wieger Waardenburg, Bjorn Simmering. Bjorn Simmering heeft gezegd: Ondernemen moet je doen http://t.co/9E9XBEu door @wwaardenburg […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *