Omgaan met een ‘writersblock’

Er komen altijd momenten dat je niet meer weet waar je over moet schrijven, je bent leeg en hebt eigenlijk de neiging om maar met je weblog te stoppen. dat wordt een ‘writersblock’ genoemd en iedere schrijver, beroemd of onbekend heeft er wel eens in meer of minder mate last van.
Het ‘writersblock’ kan natuurlijk ook voorkomen op design gebied. Soms weet je gewoon niet meer wat je moet gaan maken…
Wat je dan in ieder geval niet moet doen is de handdoek in de ring gooien en er maar mee stoppen. Wat je wel moet doen zetten we voor je op een rijtje in acht tips.

This is what Bloggers Look Like When We Have Writer’s Block

1. Maak je niet druk

Maak je vooral niet druk over dit fenomeen. Iedere schrijver heeft er wel eens last van en mee te maken. Er zijn maar weinig mensen die altijd inspiratie hebben. Het kan geen kwaad om eens een dagje over te slaan met bloggen, daar haakt geen bezoeker op af. Desnoods zet je het in je blog of besteed je er een leuk artikel aan.

2. Maak een woordveld

Met behulp van een woordveld kun je inzichtelijk maken wat je denkt. Je ordent je gedachten als het ware. Door kleuren te gebruiken zorg je ervoor dat je beide hersenhelften aan het werk gaan en daarmee kom je op (ver)nieuwe(nde) ideeën.

3. Zoek naar inspiratie buiten je computer

Je kunt beter even weglopen van je computer om nieuwe ideeen te krijgen. Ga naar buiten, loop de tuin in of ga even televisie kijken. Het gevaar bij een writersblock is dat je naar een scherm blijft staren en niet meer tot iets komt.

4. Lees een tijdschrift of een boek

Tijdschriften of boeken die gaan over jouw blog onderwerp kunnen je helpen om weer nieuwe suggesties op te doen. In artikelen kunnen zaken uitgelegd worden, waar jij weer over kunt gaan bloggen. Niet klakkeloos overnemen, maar je eigen verhaal er van maken.

5. Bezoek een forum

Op forums worden vaak veel vragen gesteld. Een vraag kun je overnemen en er zo je eigen artikel van maken waarbij je dus antwoord geeft op de gestelde vraag. Je slaat twee vliegen in een klap wanneer je op het forum kort de vraag beantwoord en ook een link geeft naar het uitgebreide antwoord, jouw blog.

6. Plan je schrijven

Wanneer je een goede planning maakt kun je voorkomen dat je stilvalt. In die planning neem je dan op wanneer je wat gaat doen en waarover het gaat. ZO kun je er voor kiezen om op vaste dagen, vaste onderdelen te behandelen. Zo structureer je je gedachten.

7. Vraag het anderen

Je kunt vaste bezoekers van je website vragen om suggesties om artikelen over te schrijven. Ze bezoeken niet voor niets jouw blog en zullen ook wel een idee hebben van iets wat ze zouden willen lezen. Je kunt een kort artikel maken en hier de vraag in naar voren laten komen waar ze meer over willen weten. Je kunt nog een stap verder gaan en iedere week een vraag van de week laten terugkomen, die bezoekers in kunnen sturen via een apart formulier.

8. Zoek in je archief

Een artikel van een paar jaar geleden kun je eenvoudig weer up to date maken en met de laatste gegevens aanpassen. Je tekst wat veranderen en nieuwe inzichten toevoegen en je hebt weer een nieuw artikel. Laat het oude ook gewoon staan, die zit in het archief.

9. Op welke manieren ga jij om met een writersblock?

Eigenlijk ben ik wel benieuwd naar manieren waar jullie omgaan met een writersblock, of lopen jullie daar nooit tegenaan?

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

 1. Erwin schreef:

  Nummer 3 werkt bij mij goed. Soms helpot het zelfs om het een dag te laten liggen. Ik schrijf zelf geen blogs, maar mag voor mijn studie wel genoeg verslagen maken.

  Voor mijn website schrijf op zakelijk vlak wel eens een bericht, dan is nummer 5 erg van toepassing. Bovendien bevat fora veel meningen en ervaringen, wanneer je dus een bericht schrijft over een opinie, kan dat erg van pas komen.

  Iig goede/handige opsomming

 2. Nakatomi schreef:

  En nu omgaan met designersblock
  wat te doen als je inspiratie weg is en niks wilt lukken op het moment qua designen…

 3. Martin schreef:

  @Nakatomi

  Heb ik ook wel eens last van dan ben je heel de dag bezig en dan lukt het gewoon echt niet.

  Advies: ga iets totaal anders doen! Ga ff Gamen een rondje fietsen ff wat met vriend(in) doen. Laat er een nachtje overheen gaan en kijk dan verder.
  Het ligt ook aan de opdracht. Soms heb ik opdrachten dan duurt het gewoon 4 weken voordat er echt wat moois ligt.
  Wat ook wel eens wil helpen is om gewoon helemaal opnieuw te beginnen!

 1. 7 augustus 2011

  […] Omgaan met een Writersblock Mindmappen of een Woordveld […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *