Negatieve reacties – Hoe ga je daar mee om?

Wanneer je een weblog hebt, of een website dan kun je wel eens negatieve reacties tegenkomen. Dit soort reacties roept, bij mij althans, een vervelend gevoel op en ik heb dan de neiging om me direct te verdedigen en meestal voel ik me ook nog eens opgelaten. Is dat eigenlijk wel terecht en hoe zou je er mee om moeten gaan?

Reageren mag

Zeker als je wat explicieter bent in je mening of je bent vrij duidelijk ik de dingen die je schrijft dan kan het gebeuren dat een artikel of een post reacties oproept. Zeker bij bloggen is het zo dat deze reacties direct te lezen zijn voor het publiek, wat jouw als blogger of schrijver wel kwetsbaar maakt.

Dat gevoel van aangevallen voelen is normaal. Je kunt namelijk nooit dingen schrijven waar iedereen het mee eens is. Alleen probeer dergelijke zaken wel in het juiste daglicht te zien. Een negatiever reactie wordt meestal wel opgeschreven omdat iemand anders het niet met je eens is. Iemand die het namelijk wel met je eens is heeft minder de behoefte om dat op te schrijven. Dat zit in de menselijke natuur.

Relativeer negatieve reacties

Wanneer je dat eens bedenkt en dan gaat kijken hoeveel mensen daadwerkelijk gereageerd hebben en vervolgens hoeveel mensen het artikel gelezen hebben, dan zul je ontdekken dat maar een klein percentage reageert. In mijn geval heeft een artikel op een dag bijvoorbeeld 100 lezers en komen er bijvoorbeeld 4 reacties waarvan er 2 negatief zijn. Dat is dus maar 2% van het totaal.

Kijk en dat maakt dat je de dingen in perspectief gaat zien. Overigens betekent dat niet dat je reacties niet serieus moet nemen. Wellicht zit er toch waarheid in en kun je de volgende keer wel wat aanpassen zodat een artikel beter wordt.

Terug reageren

Ik zeg dus niet dat je direct een tegenreactie moet geven. Dat kan natuurlijk wel. Het beste kun je dat doen wanneer er permanente onwaarheden in een reactie staan en wanneer er fouten in staan. Ook kun je inhoudelijk best een leuke discussie voeren over bepaalde onderwerpen.

Maar wanneer je merkt dat bepaalde mensen je irriteren omdat je bijvoorbeeld een andere mening hebt, dan is het beter om geen geĂ¯rriteerde reactie terug te geven. Mensen nemen je dan niet meer serieus. Wanneer je naar eer en geweten achter een bepaalde post kunt staan, doe dat dan ook. Kun je dat niet, kom er dan op terug en geef ook aan waarom.

Het hebben, schrijven en onderhouden van een website of weblog gaat niet altijd over rozen, maar uiteindelijk is het het plezier dat telt. Doe het met plezier en mensen zullen ook positieve reacties geven, let maar op.

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Oo_dj_tm_oO schreef:

    Het is natuurlijk ook belangrijk dat je niet te veel affliate posts maakt he đŸ˜‰
    Nee, ik vind de site geweldig, maar af en toe heb ik zo iets van.. ja, dat is niet zo goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *