MySQL voor beginners

Wanneer je een website wilt gaan maken begin je eerst met het leren van HTML, in combinatie met CSS als je het goed doet. Wanneer je dat enigszins onder de knie hebt dan wil je natuurlijk wat meer kunnen met je website, bijvoorbeeld leren programmeren met PHP. PHp kan ervoor zorgen dat er bepaalde intructies worden uitgevoerd voordat de webbrowser bereikt wordt. Dit noemen we ‘server-side’ script taal. Je kunt bijvoorbeeld steeds de actuele datum op het beeldscherm laten verschijnen wanneer een bezoeker jouw website bekijkt.
Door PHP te laten samenwerken met MySQL kun je nog veel meer bereiken, doordat je gebruik gaat maken van databases. In dit artikel wil ik je een korte introductie geven over MySQL.

Een database server

MySQL is een database server. Dit is een programma dat grote hoeveelheden informatie in een logisch georganiseerd format kan opslaan. Doot dit formaat is de informatie prima toegankelijk voor programmeertalen zoals PHP. Je kunt bijvoorbeeld PHP vertellen dat er een lijst met automerken is te vinden in een database en dat deze opgehaald moet worden en daarna moet worden weergegeven op het beeldscherm.

Waarvoor gebruik je een database?

In dit voorbeeld werkt een website als volgt. Normaal gesproken moet je voor de informatie van elk automerk een aparte html pagina maken. Met de informatie in een database hoef je alleen maar de basis van de pagina te maken en met PHP haal je de specifieke informatie over het automerk uit de database.
Het is vervolgens heel eenvoudig om een nieuw automerk toe te voegen en deze ook uit de database te laten halen en in de rij van andere automerken te laten terug komen.

Rijen en kolommen

Een database is opgebouwd uit een of meer tabellen. Elke tabel bevat een lijst met items. Voor onze database met automerken maken we een tabel aan met de naam auto.

Elke tabel bevat een of meerdere kolommen. Elke kolom is verantwoordelijk voor een gedeeltelijk stukje van de database informatie. Zo kun je bij het voorbeeld een kolom hebben met de naam van het merk, een kolom omschrijving en een kolom wanneer de informatie is toegevoegd, de datum.

Elk automerk wat op deze manier wordt toegevoegd staat in een rij. Dat allemaal zou er als volgt uit zien:

Voorbeeld database mysql

Zoals je kunt zien in het voorbeeld is er een extra kolom aan de tabel toegevoegd met de naam ID. Hiermee geef je elke rij een uniek nummer. De rij is hierdoor te identificeren. De datum is hiervoor bijvoorbeeld niet toereikend omdat je meerdere merken op een dag kunt toevoegen.

Eigenlijk is dit het meest eenvoudige voorbeeld van het gebruik van MySQL.

Communiceren met MySQL

Een webserver reageert op acties van een webbrowser. Zoiets gebeurd ook wanneer je een MySQL server moet benaderen. Deze moet communiceren met een MySQL client. Deze kun je zelf schrijven of die kun je vinden bij de installatie van MySQL. Een voorbeeld is ‘mysqladmin’.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat je PHP het voornaamste werk op dit gebied laat doen. Daarom volgende week een introductie in PHP.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

6 reacties

 1. Sebastiaan schreef:

  Beetje weinig informatie. Ik zou wat meer informatie hebben gegeven over de verschillende toepassingen van een database i.c.m. PHP

 2. Frank schreef:

  Goed begin. Ben benieuwd naar het vervolg. Gooi wel even je tekst door een spellingcontrole. Je haalt het er zo uit.

 3. admin schreef:

  @Frank, in de snelheid van het schrijven gaat er wel eens wat mis…

  @Sebastiaan, Wordt vervolgd…

 4. ErwinSK schreef:

  @Sebastiaan. “Beetje weinig informatie. Ik zou wat meer….”

  Sebastiaan, ik kan jet het boekje, ‘PHP en MySQL voor DUMMIES” aanbevelen. Ik heb er in het verleden veel aan gehad. Succes.

  ErwinSK

 5. aline schreef:

  Ik ben benieuwd naar het vervolg. Ik lees je artikelen graag.
  Ik wil graag PHP voor mijn site gebruiken!

  Aline

 6. Bart schreef:

  Ik ben benieuwd naar het volgende artikel over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *