Maak je eigen website, gratis!

Maak je website gratisNatuurlijk kun je een website laten maken, je kunt dure programma’s aanschaffen om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een website, maar met een klein beetje zoekwerk kun je een eigen website maken, zonder dat het je iets kost, kortom gratis.

In dit artikel wil ik wat gratis software bespreken en de manier waarop je gratis een website online kunt zetten. Hou er wel rekening mee dat als je ergens voor betaald, de kwaliteit meestal beter is. En de suggestie dat ook hosting en een domeinnaam gratis kan zijn vind ik persoonlijk niet helemaal kloppen, ergens moet de rekening namelijk betaald worden. Ik denk dat hosting en domeinnaam het enige is waar je niet op moet gaan besparen, de rest kan gratis.

HTML leren

HTML gratis te lerenWanneer je aan de slag gaat met een website dan is het verstandig om HTML te leren. HTML is de basis van iedere website. Je kunt wel gaan werken met programma’s dat je een website bouwt door te slepen en te plakken, met zogenaamde What You See Is What You Get – software, maar deze zijn meestal kostbaar en ze maken ook nog eens niet al te beste code, waardoor ze minder goed vindbaar zijn in Google.

Als je HTML leert, kun je prima een website maken en je hoeft eigenlijk niets aan te schaffen wat geld kost. HTML leren en begrijpen kun je natuurlijk via deze website doen. Door artikelen te lezen en het forum te gebruiken krijg je meer inzicht in HTML. Daarbij is het van belang dat je er ook veel mee oefent. Door te doen leer je het meeste.

In het artikel HTML en CSS voor beginners leer je de basis van zowel HTML als CSS.

CSS leren

Want het leren van CSS is het tweede wat belangrijk is bij het bouwen van websites. Door CSS te gebruiken hoef je geen dure opmaak programma’s aan te schaffen, je bouwt een website helemaal aan de hand van code op. Zo heb ik een aantal gratis templates op de site geplaatst die puur opgebouwd zijn uit HTML en CSS. Er zijn geen afbeeldingen aan te pas gekomen.

HTML software

Om effectie met HTML en CSS aan de slag te gaan is het handig een programma te gebruiken die je wat werk uit handen neemt. Je kunt kladblok op je Windows computer gebruiken, maar dan moet je alles handmatig invoeren. Met een HTML editor is het voordeel dat bijvoorbeeld een standaard template gebruikt wordt waarmee je verder kunt gaan. Ook staan er knoppen in voor vaste codes, vaak zien deze knoppen er net zo uit als bijvoorbeeld Microsoft Word.

Goede HTML editors die ook gebruikt kunnen worden voor CSS en nog veel meer programmeertalen zijn te vinden op de pagina ‘HTML editors gebruiken’.

Gratis software Notepad++

Gratis Afbeeldingen

Natuurlijk kan een website niet zonder goede afbeeldingen. Ook dit kan gemakkelijk gratis. Denk in de eerste plaats maar eens aan je eigen fototoestel, of, als je die niet hebt, je mobiele telefoon. Voor het zelf maken van foto’s heb je geen last van rechten die een ander heeft op een foto. De foto is van jezelf, je hoeft er niets voor te betalen.

sxc.huTweede mogelijkheid is om op de websites sxc.hu te zoeken naar foto’s. Hier bieden fotografen hun foto’s gratis aan die je mag gebruiken. Meestal is een voorwaarde hierbij dat hun eigen naam wel genoemd wordt. Maar het aanbod is vrij behoorlijk.

Let op, je kunt natuurlijk foto’s van Google Images halen, maar dat mag niet. Zodra een eigenaar van de foto hier achter komt heb je een probleem. Er zitten simpelweg rechten op een foto, ook al wordt dat niet expliciet genoemd.

Afbeeldingen bewerken

Photoshop is erg populair om afbeeldingen en zelfs hele websites mee te maken, maar dit stukje software is helaas niet gratis. Er zijn echter wel een flink aantal alternatieven op de markt. Voor zowel Windows als Mac OSX.
Voor de meeste software geldt echter wel dat gratis inhoud dat de mogelijkheden wat minder zijn.
IrfanviewIrfanview is een programma dat prima is voor de meeste basisvaardigheden die je nodig hebt om afbeeldingen te bewerken op een Windowscomputer, vergroten, verkleinen, andere kleuren, uitsnijden, andere extensies openen, het kan met Irfanview.

Goed alternatief voor Photoshop is GIMP. Ook te gebruiken op een Mac trouwens met de X11 omgeving.

Je website online

Als je nog steeds alles gratis wilt dan is het mogelijk om je website gratis online te zetten door de webruimte te gebruiken die je krijgt van de provider waar je je internetverbinding hebt. Bijvoorbeeld Tele2, Ziggo of Online. Als klant krijg je namelijk standaard een klein pakketje met webruimte (20 mb), gratis. De domeinnaam is dan zoiets als http://www.online.nl/~klantnaam. Niet fraai, maar wel gratis, los van je rekening om te kunnen internetten enzovoort.

Gratis domeinnaam

Ook hier is weer een gratis oplossing, namelijk je koppelt een gratis .tk domeinnaam aan de gratis webruimte die ik hiervoor noemde. Bij .tk kun je namelijk een domeinnaam registreren zonder kosten. Natuurlijk is het wel zo dat iedereen .tk ook associeert met gratis, maar dat moet je dan op de koop toe nemen, evenals de eventuele reclame die je erbij krijgt, maar, voor niets gaat de zon op tenslotte.

dot tk

Een eigen server?

Tot slot, je kunt ook overwegen om je eigen computer thuis te gebruiken als server en denken dat dit ook gratis is. Dit is echter niet het geval. Een computer als server inrichten kost misschien niet veel geld, maar deze moet natuurlijk wel altijd aanstaan, van goede software worden voorzien en goed zijn beveiligd. Ook is het handig dat je een snelle verbinding hebt, wat met een aantal internet pakketten lang niet altijd het geval is. Nu snap je wellicht meteen waarom de meeste mensen ervoor kiezen om toch maar ‘iets’ te betalen om een website online te hebben.

Veel kan gratis, maar sommige dingen volgens mij niet. En bedenk, als je het goed aanpakt en een succesvolle website hebt, dan kun je wellicht met je advertenties je hosting en domeinnaam wel weer dik en dwars terug verdienen, en dan wordt gratis pas echt leuk!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

8 reacties

 1. Waldio schreef:

  Een .tk domein moet je zeker niet aanraden. Als je een site wil is een normaal domein 1000x beter. Dit heb je ook al vanaf 7 euro per jaar.

  Voor afbeeldingen bewerken kun je ook een geweldige online editor gebruiken genaamd http://pixlr.com/editor

  Je hebt vele editors om uit te kiezen. Een goede en snelle is Intype, maar als je wat uitgebreider wilt is Aptana geweldig.
  Wat ik momenteel heb ik VIM. Een geweldige editor waarbij het wel even tijd kost om het door te hebben.

  • Bjorn Simmering schreef:

   In dit artikel geef ik aan wat gratis kan, dat je .tk eigenlijk niet moet doen is iets wat iedereen zelf moet bepalen. Gratis is zeker niet beter en ik denk dat ik duidelijk aangeef waar je volgens mij niet op zou moeten besparen. Bedankt voor je aanvullingen!

 2. Sebastiaan Franken schreef:

  Alleen zo jammer dat Linux als ontwikkelplatform niet genoemd word in het artikel.

  Linux (Ubuntu bijvoorbeeld) is gratis en je kan er makkelijk zelf je website op testen (apache + php + mysql). Ook zijn de editors (kate voor de KDE bureaublad omgeving en gedit voor de Gnome bureaubladomgeving) gratis, meteen geintegreerd en vergelijkbaar (als niet krachtiger!) dan notepad++ / intype op Windows/mac.

 3. Sivis schreef:

  Sebastiaan, je kunt ook heel gemakkelijk op Windows apache/tomcat/mySQL installeren. Kijk eens op Xampp voor een gratis pakket; die een 'normale' installatie heeft. Perfect om te debuggen van PHP/JSP sites.
  http://www.apachefriends.org/en/index.html

 4. BJ schreef:

  Ik denk dat het Sebastiaan ging om het Gratis in dit verhaal.

  Windows is niet Gratis.

 5. Sebastiaan schreef:

  @Sivis
  Xampp is een slecht pakket, kun je beter Wampserver nemen want die is stabieler en draait efficienter.

  @BJ
  Jup, 't ging om gratis en het feit dat AMP niet gebouwd is voor Windows omgevingen maar voor Unix/Linux omgevingen. Daarom ontwikkelt het zo lekker (OS integratie)

  Maar goed, msischien schrijf ik zelf wel een artikel.

  p.s
  Windows is "legaal" niet gratis nee, maar hoeveel procent van de Windows installaties is legaal?

 6. Erwin schreef:

  Het OS lijkt me niet relevant… wie gaat dit artikel nou lezen als hij/zij nog geen OS heeft. Daarbij valt het niet binnen de scope website maken. Kan je net zo goed zeggen dat je hier en daar gratis USB sticks kan scoren, want daar kan je mooi je website op opslaan als je op verschillende plaatsen werkt.

 7. Ooit in een grijs verleden, ook een website gemaakt bij Tele2 volgens mij. Inderdaad was de domeinnaam niet echt gebruikers vriendelijk maar was leuk ommee te oefenen. Totdat Tele2 besloot de service stop te zetten. Bye Bye website 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *