Oke, jij bent klaar om een mountainbike te gaan kopen, toch? Of ben je je aan het orienteren? Heel goed, en heel belangrijk ook. Een mountainbike kopen doe je tenslotte niet zomaar. Het gaat om best veel geld.

In dit artikel wil ik je graag 5 stappen meegeven die je kunt nemen als je daadwerkelijk van plan bent een mountainbike te gaan kopen.

Stap 1 – Bepalen van je budget

Er is veel aanbod op de markt en ik denk dat het verstandig is om niet meteen in de hoogste prijsrange in te zetten. Die gaat globaal gezien vanaf een 3500 euro van start (tenzij je geld teveel hebt natuurlijk). Wanneer je begint met mountainbike dan kun je het beste een model kopen in de goedkopere klasse en dan opbouwen.

De meeste mountainbikes die een beetje kwaliteit hebben beginnen bij een kleine 500 euro. Daarmee kun je ontdekken of deze sport wat voor je is. Je kunt gaan uitproberen hoe de mountainbike werkt en wat je er mee kunt en waar je kunt komen. Voor dit geld mag je natuurlijk niet verwachten dat alles van de allerbeste kwaliteit is, maar aan de andere kant je kunt er mee uit de voeten.

Persoonlijk zou ik dan na een jaar of twee/drie als de sport je echt goed bevalt, een nieuwere mountainbike kopen waar je wat meer geld aan uitgeeft (je kunt dan sparen) en die ook langer mee gaat. Je eerste mountainbike kun je dan verkopen of bewaren.

Bij de Decathlon kun je een betaalbare degelijke mountainbike kopen. Mijn eerste heb ik daar ook gekocht en tot op heden rij ik er nog op. Zonder veel problemen, enkel de trapper was verkeerd gemonteerd toen ik deze overnam en moest dus vervangen worden op zeker moment. Op dit moment is bijvoorbeeld Rockrider 520 een mooi aanbod.

Rockrider 520 Mountainbike Decathlon

Rockrider 520 Mountainbike Decathlon

Stap 2 – Stijl van rijden

Er zijn verschillende soorten mountainbikes. Je hebt de recreatieve, die je eigenlijk alleen op de weg kunt gebruiken, die laten we dus verder buiten beschouwing. Dan heb je de cross country bikes, downhill bikes en de allrounders (enduro).

Als beginner kun je het beste de keuze maken voor een cross country. Je hebt dan de voordelen van het kunnen rijden op de weg, een niet al te zware fiets. Ook op het terrein kun je echter prima uit de voeten.

Stap 3 – Welke soort vering, welke suspensions?

Hierbij kun je kiezen voor enkel een voorvering, hard-tail genoemd in vakjargon, en die met voor- en achtervering, wat Full suspension (Fully) wordt genoemd.
Bij al deze fietsen heb je weer de keuze uit verschillende budgetten. Wat je moet weten is dat de fully vaak iets duurder is dan de hard-tail versie. Het is echter een persoonlijke keuze waar jouw voorkeur naar uitgaat!
Wil je weten wat het verschil is, bekijk dan onderstaande video.

Stap 4 – Ga onderzoek doen

Wat mij betreft is deze stap zeer belangrijk. Je hebt wellicht bepaald wat je voorkeur heeft, maar ga nu daadwerkelijk rijden op verschillende mountainbikes. Zo kun je aanvoelen wat het beste bevalt.

Het blijft, net als bij een auto, een proefrit. Maar je moet je lekker voelen op de fiets. Het moet passen, qua uitstraling, qua comfort, het moet goed voelen en daarvoor moet je op veel fietsen rijden!

Stap 5 – Koop de mountainbike

En al dat turen op websites, lezen op blogs en het fietsen van proefritten, laat het uiteindelijk resulteren in de koop van een goede, betaalbare mountainbike waar jij je lekker op voelt en waar je jezelf al mee ziet rondrijden. Het is een uitdaging met al dat aanbod, maar door de vier voorgaande stappen goed te nemen kom je wel bij je doel. Dan kun je lekker aan de slag met het beoefenen van je nieuwe hobby.

Wil of heb jij ook een website?

  • Krijg elke dinsdag tips en ideeën voor je website
  • Ontvang het ‘Het Complete Blog Ideeën boek‘ helemaal voor niks
  • Iedere week een update van nieuwe artikelen op mijn website

Meld je ook aan!