Kleuren gebruiken op je website

kleuren voor een websiteMet een website gebruik je eigenlijk face to face verkoop. Je kunt dus niet, of weinig door je innemende persoonlijkheid mensen overtuigen. Internet is een visueel en psychologisch medium.

Bepaalde tactieken worden veel gebruikt omdat ze werken. Bepaalde woorden doen kopen en andere zinnen juist niet. De inhoud is dus de belangrijkste factor.

Er is echter nog een andere psychologische factor die vaak over het hoofd gezien wordt, kleur.

Woorden kunnen jouw gevoel beschrijven, kleur kan worden gebruikt om een ’taal’ te spreken. Denk aan de achtergrond kleur, de kleur van de header, logo, tekst, ze hebben allemaal een effect op je bezoeker.

Hier een aantal voorbeelden van websites die een hoofdkleur als thema hebben, met daarbij de psychologie van de betreffende kleur. Niet als wetmatigheid gebruiken, bekijk het als een indicatie op het effect dat het kan hebben.

Rood

De kleur rood wordt met name geassocieerd met passie, gevaar, waarschuwing, impulsiviteit, actie en avontuur. De website van Ferrari.com is daar een mooi voorbeeld van. Prikkelend doorgevoerd om de auto te benadrukken worden door de rode kleur alle bovenstaande effecten getracht te bereiken.

Ferrari.com

Blauw

Zakelijkheid, succes, serieus, kalm en professioneel zijn associaties die bij de kleur blauw horen. De website van de Nederlandsche Bank zijn hierop gebaseerd. Kijk maar naar de achtergrond, het logo en de tekst.

De Nederlandsche Bank

Groen

Groen wordt gekoppeld aan geld, een dollarbiljet is groen, maar ook aan natuur, dieren, leven en harmonie. Een voorbeeld van een website die groen zodanig gebruikt is die van Pickwick.nl. Thee staat voor een natuurlijk product, harmonieus en leven.

Pickwick.nl

Oranje

Oranje is de kleur van comfort, creativiteit, jeugd en plezier. De kleur wordt in Nederland ook gekoppeld aan winnen, met name tijdens sportfestijnen. In andere landen is deze associatie natuurlijk minder aanwezig.

De staatsloterij.nl maakt veel gebruik van oranje. Met name om het winnen en plezier element te laten zien, maar ook het stuk comfort oproepen.

Staatloterij.nl

Paars

Wellicht had de staatsloterij ook kunnen kiezen voor Paars. Deze kleur staat voor luxe, fantasieen, dromen, royalty en justitie.

Wit

Wit is de kleur waarbij het gaat om eenvoud, schoon en lean, puur en onschuldig. Met wit kun je meer dan alleen maar een witte achtergrond.
Wit heeft een specifieke uitstraling als je het goed gebruikt.

jorislandman

Geel

Een minder voor de hand liggende kleur misschien, maar geel staat voor nieuwsgierig, speels, opgewekt en amusant.

Ezqualo.com

Roze

Een echte meidenkleur is roze. Staat voor zachtheid, zoet, jeugdig en teder. Hoe meer de kleur knalt, hoe zoeter het wordt. Deze kleur is goed te gebruiken als extreme kleur.

Girlsgogames

Bruin

Een kleur die te maken heeft met aarde, de natuur, primitieve zaken en eenvoud is bruin. Veel gebruikt voor een stoere uitstraling, of juist voor koffie branding.

Coffee star

Grijs

Grijs kan zowel stoffig, ouderwets als zakelijk en stijlvol worden gezien. Grijs is dan een afgeleide van zilverkleurig. De kleur wordt vaak gebruikt als alternatief van harder zwart.

Urban Edge design

Zwart

Zwart is serieus, donker, mystiek en geheimzinnig.
vormverbeeld.nl

Beeldvullende afbeelding

Een nieuwere trend in webdesign is het gebruik van pagina vullende afbeeldingen. Afbeeldingen die met behulp van een laag toch een bepaalde kleur krijgen.
Zo kun je bijvoorbeeld alle afbeeldingen een grijs-zwarte laag geven om toch een eenduidig geheel te krijgen.

Kleur, belangrijk en niet te onderschatten.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. Leuk blog! Ik heb zelf gekozen voor de mix van zakelijk (blauw) en oranje (plezier). Omdat spelenderwijs zakendoen toch echt de beste manier van werken is 🙂

  2. Wouter J schreef:

    Die 'nieuwere trend' op het eind is nu al weer een oude trend geworden. Hij was nieuw in 2011, maar is nu al weer volledig achterhaalt.

    'Less is more' en 'mobile first' zijn de nieuwe trends, weinig poespas, veel wit, 1 basis kleur en bijster goede typograpfie: Dat is 2013 in het kort samengevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *