Kiezen van webhosting

Of je nu een persoonlijke website of een zakelijke website maakt, het is belangrijk om voor je hosting een goede keuze te maken. Je wilt uiteindelijk dat je website door zoveel mogelijk mensen wordt gezien. Neem daarom even de tijd om op zoek te gaan naar een webhosting partij die je jouw website activiteiten toevertrouwd. Enkele belangrijke punten voor het kiezen:

Er zijn namelijk zoveel partijen die webhosting aanbieden en elke partij heeft weer unieke voordelen en zwaktes.

Na het kiezen van de juiste partij heb je ook nog eens te maken met een aantal pakketten om uit te kiezen. Waarbij de optie ‘onbeperkte bandbreedte’ ook nog eens het meest populair is.

1. Server Uptime

De belangrijkste optie voor een server is dat deze aanstaat en dat de websites die er op staan op ieder willekeurig moment benaderd kunnen worden. Dit noem je de uptime. De meeste providers claimen dat hun server een uptime heeft van 99,99%. Enkele claimen zelfs een uptime van 100%.

Dit laatste wordt volgens deze hostingpartijen, door meerdere servers te gebruiken die elkaars taken overnemen op het moment dat er een server uitvalt. Dan wordt ogenblikkelijk overgeschakeld naar een andere server waardoor de website toch benaderbaar blijft.

Let hierbij wel op de garanties die worden afgegeven. Zoals altijd bieden garanties uit het verleden nooit garanties voor de toekomst. Maar wellicht krijg je bij mindere uptime je geld terug of wordt er op een andere manier gecompenseerd.

2. Klanten service

Hoe wordt je als klant geholpen? Alleen maar op kantoortijden of juist 24/7? Het kan bijvoorbeeld duidelijkheid bieden als er een goede FAQ-database op een website staat. Mij valt op dat weinig hostingpartijen een uitgebreide collectie aan tutorials op hun site hebben staan. Hierdoor kunnen ze toch een prachtige meerwaarde creƫren voor hun klanten?

Overigens, wanneer je de klantenservice bereikt dan kan het van belang zijn hoe je geholpen wordt. Is er een snelle terugkoppeling of wordt het maar vervelend gevonden als je belt.

Hou er rekening mee dat je zeker in het begin veelvuldig gebruik kunt moeten maken van de klantenservice. Zeker als je een website serieus aanpakt.

3. Prijzen

Het is niet simpel om te kiezen op prijs. Er zijn zo veel verschillende pakketten die allemaal weer andere prijzen hebben dat het niet eenvoudig is op basis daarvan een keuze te maken.

Ook is duurder niet altijd beter en goedkoper niet perse slecht. Ook daarin is het handig om eens wat verschillende opties naast elkaar te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken voor drie of vier providers en vervolgens de verschillende pakketten en prijzen naast elkaar zetten.

De prijs van een hosting pakket wordt meestal gebaseerd op de eigenschappen die inclusief zijn. De belangrijkste gegevens zijn de hoeveelheid webruimte, de hoeveelheid bandbreedte die gebruikt kan worden. Het aantal domeinen en subdomeinen die gekoppeld kunnen worden.

Daarnaast zijn er mogelijkheden zoals Databases aanmaken, extra tools koppelen, automatisch programma’s installeren, webwinkel toevoegen, noem maar op.

Soms loont het de moeite om bijvoorbeeld een domeinnaam ergens anders vast te leggen en de hosting apart in te kopen. Zo kun je voor de beste prijs en kwaliteit gaan.

Webruimte en bandbreedte

De hoeveelheid ruimte op het web is bij de meeste pakketten meer dan voldoende. Tenzij je je eigen video’s en grote resolutie afbeeldingen wilt gaan hosten heb je genoeg aan 50 tot 100 MB aan webruimte voor een website van formaat. De meeste mensen die aan de slag gaan met video laten dit beheren door externe partijen zoals Vimeo of Youtube.

Bandbreedte wordt bepaald door de hoeveelheid bezoekers en de hoeveelheid data die deze bezoekers bekijken. Een afbeelding is al data. Dus een afbeelding van 1MB die 100 keer wordt bekeken kost je 100MB bandbreedte. Meestal wordt bandbreedte iedere maand weer op nul gezet. Je begint dan weer opnieuw.

Onbeperkte bandbreedte is natuurlijk een rekbaar begrip. Meestal is in de algemene voorwaarden opgenomen dat de bandbreedte ‘normaal’ gebruikt wordt. Ga je echt ver boven het gemiddelde uit dan zul je ongetwijfeld toch een mailtje krijgen van je hosting provider met de mededeling dat je je bandbreedte binnen de perken moet houden.

SEO en webhosting

Een belangrijk aspect bij het kiezen van webhosting is de locatie van de Server. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan lokaal gehoste websites als het lokaal gerichte websites zijn. Een Nederlandse website op een server die in Nederland staat heeft de voorkeur boven een Nederlandse website op een Amerikaanse server.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Michael schreef:

    Duidelijk verhaal. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *