Je website met video?

Op HTML-site gebruik ik het steeds meer, video. Het is een prima instrument om aan de kijker je verhaal te vertellen. Met video kun je op een heel andere manier datgene wat je te vertellen hebt weergeven. 70% van wat een mens leert doe je visueel. Nadeel van tekst op een beeldscherm is, dat het minder goed wordt opgenomen dan gewone tekst vanaf een papier. Bij video heb je dat nadeel niet. Een website dus maar volgooien met video?

Meerdere bronnen van informatie

Het lijkt me duidelijk dat dit niet de oplossing is. Een mens heeft eerder behoefte aan verschillende bronnen van informatie. Het een kan het ander geweldig aanvullen. Voor een onderdeel als sitechecks is het een prima medium, voor een artikel als dit wat ik nu aan het schrijven ben blijft tekst handiger. Waar het verschil zit?

Met video laat je iets zien

Ik denk dat je met video iets wilt laten zien. Je kun showen wat je bedoeld, je neemt de kijker mee op je zoektocht. Met tekst neem je de lezer mee in je verhaal, maar dan moet het een verhaal zijn waar beelden minder bij nodig zijn. In de video’s die ik maak laat ik specifiek websites zien en daarmee maak ik iets duidelijk. Dat is in dit artikel niet nodig.

Video en praten

Soms kies ik voor een tussenvorm. Het kan wel eens handig zijn om door gebruik te maken van steekwoorden je verhaal te doen en al pratend je punt te maken. Dat is voor de afwisseling wel leuk om te doen. In feite ben ik ook geen echte schrijver, ik ben meer een prater. Vandaar ook dat ik graag met video werk. Het zal wel aan mijn werk als leraar liggen, ik praat liever dan dat ik schrijf.

De nadelen van video

Er zitten natuurlijk ook wel wat behoorlijke nadelen aan video. Er zijn maar weinig mensen die overdag, als ze op hun werk zijn, op hun gemak een video gaan bekijken. Daar is geen ruimte voor, maar ook de sociale controle is te groot. De meeste mensen die op hun werk een artikel aan het lezen zijn, kunnen dat makkelijk wegklikken als er bijvoorbeeld een collega met een vraag tussendoor komt. Dat gaat met video wat lastiger.

Los van de vraag of je überhaupt in de baas zijn tijd video moet kijken of artikelen moet lezen, is het gewoon een feit dat video kijken op het werk minder ‘kan’.

Korte boodschappen met video

Daarnaast moet je er bij video voor zorgen dat je boodschap redelijk kort is. Het is opvallend dat de meeste mensen blijkbaar een filmpje van een minuut of tien niet fatsoenlijk af kunnen kijken. Drie a vier minuten is het maximale. Tenzij het onderwerp ze natuurlijk echt interesseert.

Dit is echter ook zo met geschreven artikelen. Veel mensen komen niet eens verder dan de eerste alinea. Blijkbaar is 80% al afgehaakt na het lezen van de titel. (Die twee mensen die dit dus nog lezen zijn Geweldig!)
In dat licht is het maken van een video wel weer interessant. Je kunt de kijker wellicht wat langer boeien met bewegende beelden.

Wat vind jij?

Nou dat was een korte opinie over het werken met video op je website. Wat vind jij eigenlijk, zou er wel of geen video op je eigen website moeten staan?

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

 1. Michiel schreef:

  Heeeuj ik ben 1 van de 2 lezers die het uit hebben gelezen. Om even in te gaan op wat ik van video op site vind. Zelf vind ik wat je hier zegt allemaal heel logisch en het klopt ook voor een groot deel, alleen het gekke is dat het eigenlijk niet op mij van toepassing is. Ik hou totaal niet van lezen (boeken zijn de ergste dingen die er bestaan) en ik vind het juist fijn om iets te leren via video. Maar het gekke is dat ik op internet het juist fijner vind om iets te lezen en niet te kijken. Vooral tutorials en artikelen vind ik veel fijner om te lezen dan om te kijken. Waardoor het komt? Ik heb werkelijk geen idee. Zoals gezegd normaal haat ik het om iets te lezen en ik leer er ook niet veel van, en video vind ik juist leuk en ook leerzaam. Zelf denk ik dat het komt omdat je bij tekst even kunt stoppen en nadenken, bij een filmpje moet je door blijven kijken. Je kan het wel stop zetten, maar dat is toch irritant om dat elke keer te doen.

  Dus ik denk dat je wel video op je websites zou kunnen zetten, maar dan ligt het helemaal aan het onderwerp en of het interessant is. Over het algemeen vind ik het fijner om artikelen te lezen.

 2. sthomas schreef:

  Het voordeel van het lezen van een tekst is dat je snel kan kijken of er nog wat interessants instaat, dat gedeelte lees je dan. Dit artikel heb ik overigens wel helemaal gelezen..

  Als video de eerste 10 seconden niet boeiend is, klik je hem weg. Dat is een nadeel van een video. En een video kan ook niet door Google geindexeerd worden, dus daar zou je dan ook een hele tekst omheen moeten schrijven om bezoekers vanaf Google naar je website te trekken.

 3. Jendi schreef:

  Guess I'm in the 80%. 🙂 Good point about workplaces not being good for video, but with the rise of mobile devices video is doing quite well. I think a good balance of words and video is the key.

 1. 1 december 2010

  […] woorden. Je kunt omslachtig omschrijven wat je wilt en je kunt iets laten zien met een afbeelding. Video maakt het allemaal nog bewegelijker, waardoor je duidelijk kunt uitleggen wat je wilt. Zeker als je […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *