Je weblog als bedrijf?

weblog als bedrijfDe meeste mensen die een weblog hebben doen dit voor hun plezier en kunnen daar mee leven. Anderen die willen meer uit hun weblog halen en gaan op verschillende manieren geld proberen te verdienen met hun weblog. In dit artikel wil ik ingaan op de vraag hoe je een weblog meer commercieel kunt maken en je weblog meer bedrijfsmatig kunt inzetten.

Houd rekening met je kopers

Onlangs zag ik een initiatief van Karel Geenen die zijn nieuwe product via zijn weblog lanceerde en daarmee tegelijkertijd een hoop kritiek over zich heen kreeg. Hij reageerde professioneel op alle kritiek, maar het gaf mij ook een gevoel dat veel mensen het maar raar vinden als je probeert je weblog op een commerciële manier te benaderen. Dit is meteen de eerste insteek als je een bedrijfsmatige manier van bloggen er op na houdt.

Blijkbaar is het voor veel mensen nog steeds een vreemd gegeven dat je commerciële producten lanceert via een weblog. Dit zijn echter mensen die vrijwel nooit je product zullen kopen. Je hoeft deze mensen natuurlijk niet te negeren, maar je hoeft er ook niet al te veel rekening mee te houden. Veel mensen zijn echter geneigd zich veel van dit soort negatieve reacties aan te trekken.

Filter advies en negatiever reacties

Het is natuurlijk wel belangrijk negatieve reacties te filteren van goedbedoeld advies. Tussen deze twee loopt een dunne scheidslijn. Waarbij de een een opmerking als advies bedoeld om een product beter te maken heeft de ander alleen maar de bedoeling een product af te kraken.

Drie soorten bezoekers.

Je hebt op je weblog in feite drie soorten bezoekers. Ten eerste de bezoeker die alleen maar informatie zoekt en daar verder niet voor wil betalen. Ten tweede de bezoeker die informatie zoekt, daar ook best voor wil betalen, maar dit nog uitstelt. Ten derde is er de bezoeker die goede informatie zoekt en daar ook voor wil betalen. Hij of zij wil aan de slag kunnen. Van die laatste groep moet je het hebben en daar moet je je dan ook op richten als je bedrijfsmatig aan de slag wilt.

Promoten en gratis content

Tweede advies is om je product op een eerlijke manier te promoten. Een stelregel die ik er bijvoorbeeld op na houd, is dat ik niet in ieder artikel een product promoot. Mijn weblog geeft meestal heel veel gratis content weg en af en toe gebruik ik de weblog om een nieuw product in de markt te zetten. Doordat je op deze manier een relatie opbouwt met je bezoekers en ze veel geeft, mag je veronderstellen dat ze een productlancering geen probleem vinden.

Doe waar je goed in bent

Wanneer je jouw weblog bedrijfsmatig wilt inzetten is het ook handig om voor bepaalde onderdelen vakmensen in te zetten en niet alles zelf te willen doen. Je moet namelijk gaan doen waar je goed in bent, de tijd die je verliest met zaken uitvoeren waar je niet goed in bent is kostbare tijd.

Als je geen verstand hebt van het bouwen van een bepaalde plugin die je nodig hebt en er is geen enkele gratis plugin geschikt voor wat jij wilt, laat deze dan bouwen door iemand die dit kan. Dit bespaart je tijd, en je weet, tijd is geld. Als jij bijvoorbeeld 2 dagen bezig bent met iets wat een ander in twee uur kan, dan bespaart je dat simpelweg veel tijd die je kunt besteden aan datgene waar je goed in bent.

Doorbreek gewoontes

Een laatste advies is dat je moet weten wanneer je niet moet doorgaan met iets. Daar bedoel ik mee dat je wel het gevoel moet hebben dat je weblog iets oplevert en als je tegen je wil gaat werken, of doorgaat met iets, omdat je het gewoon toch al hebt, dan moet je jezelf eens afvragen; ‘zou ik hetzelfde doen, als ik er nu aan moest beginnen?’ doe je iets omdat je het altijd al zo doet, of durf je gewoontes te doorbreken en iets nieuws uit te proberen?

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

2 reacties

  1. Het verkopen van commerciele producten via een weblog lijkt op weerstand te duiken. Hier is echter wel van belang dat bezoekers makkelijk hun kritiek kunnen uiten terwijl dit bij vele andere kanalen een stuk lastiger is. Misschien zal er altijd wel een groep mensen zijn die balen als er commercialiteit om de hoek komt kijken.

  2. Jeroen schreef:

    Volledig mee eens. Een site met veel gratis content mag best eens reclame maken voor een betaalde dienst! Er zijn veel mensen die van de gratis content profiteren, of het nou hier of bij Karel Geenen is. De eigenaar zelf mag er ook van profiteren toch 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *