Je eigen website? Neem het serieus!

De laatste weken krijg ik veel aanvragen binnen van mensen die hun site willen laten bekijken, waar ik dan weer een review over maak. Nu was ik de lijst eens aan het doornemen en het is opvallend dat er zoveel kwalitatief matige websites tussen zitten. Blijkbaar zijn mensen die een eigen website maken niet voldoende in staat om dit als een serieuze bezigheid te beschouwen.

Wat bedoel ik daar nu mee?

Een slechte website

De laatste jaren schrijf ik veel over het maken van websites. Zo schreef ik een artikel over hoe je een slechte website maakt. Dit artikel was een schot in de roos en ontving veel reacties. Ik had het daarin onder andere over veel gemaakte fouten in websites, zoals draaiende emailknoppen, vallende sneeuwvlokken en achtergrondmuziekjes die niet uit te zetten waren.

En wat schetst mijn verbazing iedere dag weer, dat deze zaken blijkbaar niet zijn uit te roeien. De websites staan nog steeds vol met allerlei onzin, waar niemand op zit te wachten.

Een slechte website trekt geen bezoekers

Nu is en blijft dat de keuze van de website eigenaar en ik ben de laatste die vertelt dat het niet mag, maar slim is het niet. Dergelijke sites zullen namelijk nooit een stapje verder komen. Je kunt met slecht gemaakte websites gewoonweg niet verwachten dat bezoekers langer blijven hangen, laat staan dat ze terugkomen.

Dit terwijl sommige websites juist wel de nodige interessante informatie bevatten, of zelfs het visitekaartje van een bedrijf vormen (Hoe is het mogelijk denk ik dan, maar goed…).

Hoge verwachtingen, hoge respons

Ik ben van mening dat veel website eigenaren hun hobby niet serieus genoeg nemen. Ze denken dat ze met een hobby bezig zijn wat ze leuk vinden om te doen en dat ze daarom er ook niet veel van hoeven te verwachten. Wanneer je verwachting laag is dan komt het ook zo uit dat je inderdaad niet veel terugkrijgt. Je blijft altijd op het hobbyniveau hangen. Nogmaals niet erg, als je dat wilt, maar het is niet nodig.

Iedereen kan op internet wat goeds maken

Juist op internet kan iedereen aan de wereld laten zien wat hij of zij te bieden heeft. En het mooie is dat iedereen dat kan doen door wat moois neer te zetten. Een professioneel uitziende, inhoudelijk goede website zonder draaiende emailbuttons kan iedereen maken, als je maar het idee hebt dat je verder kunt komen dan het niveau van een goedbedoelende hobbyist.

Ik durf te beweren dat een goed ogende website met goede inhoud en de juiste ‘look and feel’, de verwachtingen van een gemiddelde websiteeigenaar kan overtreffen. Maar probeer er dan ook eens echt werk van te maken. Kijk om je heen, op internet, wat er professioneel uit ziet. Ben je niet zo’n designer, ben je niet zo creatief, laat een ander dat werk doen en stort jezelf op je eigen kunnen. Ook al heb je een hobby website, ook daarmee kun je een verschil maken.

Maak het verschil, kies wat anders

Doe je dat goed dan komen de bezoekers. Je wilt je website toch aan iedereen laten zien, anders geef je je volgens mij niet op voor een review, maar blijf je lekker je hobby uitoefenen en maakt het niet uit wie het ziet. Durf hierin eens een andere aanpak te kiezen. Het loont de moeite!

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

5 reacties

  1. Patrick schreef:

    Goed artikel, inderdaad. Vele mensen bouwen een website zonder CSS zelfs. Als je Googelt op bijv. ‘Recept Biefstuk’ kom je van zelf op zo’n laat maar zeggen “vieze” sites uit.
    Totaal geen lay-out, noppes.
    Zelf vind ik dit ook jammer, maak wat van je website. Het is het echt waard je zal in de toekomst bezoekers krijgen 😉

    Gr. Patrick

  2. Kees schreef:

    Deze mensen – die een slechte website maken – zitten nog in de ‘beginnersfase’. Hier heb ik zelf ook lang in gezeten, maar na een paar jaartjes flink oefenen kom je eruit. Om snel uit deze fase te komen moet je veel boeken lezen, blogs bijhouden (zoals design-news.com, scriptandstyle.com en smashingmagazine.com). Voor beginners in het gebied van PHP kan ik het boek ‘Werken met PHP5 & MySQL’ van Arjan Burger aanraden. Als je die literatuur kent, kan je het beste ‘PHP5 voor gevorderden’ van Larry Ullman lezen.

    Ik vind het zonde dat je vaak reviews maakt van websites waar niet veel tijd in is gestoken.

    PS: Zou je het reactieveld wat groter kunnen maken?

    Kees.

  3. Daan schreef:

    @Kees, onterechte comment. Leren doe je niet door te lezen, lezen en nog meer lezen. Leren doe je door te experimenteren. Natuurlijk leer je iets van het lezen van deze blogs, maar wat heb je aan de wetenschap, als je het niet in de praktijk kunt gebruiken? En om het in de praktijk te kunnen gebruiken, moet je experimenteren en oefenen. Veel oefenen.

    Je comment op het reactieveld.. +1!

  4. Maarten schreef:

    @Kees: Ik heb dit boek van Arjan burger thuis in de kast liggen… verschikkelijk, de helft van de voorbeelden klopt zelfs niet waardoor je (als beginner) compleet gefustreerd wordt omdat je het allemaal letterlijk overtypt en het dan nog niet werkt!

    Wil je PHP leren kijk dat gewoon op internet!

  5. Richard schreef:

    Goed en slecht is zeker een kwestie van smaak, ontwerpen moet je ook aan mensen overlaten die een gevoel voor ontwerpen hebben, een website maken is iets anders dan een website ontwerpen! Een website maken kun je veel mensen leren, een mooi ontwerp, je fantasie gebruiken is voor veel mensen toch moeilijk.

    Ook veel kijken naar anderen wat hot is en wat not!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *