‘Omdenken’ is helemaal in. Op mijn LinkedIn pagina zie ik regelmatig berichten voorbij komen en in mijn werk in het onderwijs smijten we elkaar ook al om de oren met dit fenomeen. Door de komst van passend onderwijs moeten we namelijk ook anders gaan denken over leerlingen in het speciaal onderwijs. Maar goed, dat terzijde.

Het was voor mij in elk geval een reden om een boek van de grondlegger, Berthold Gunster eens te bestellen om te bekijken of het iets is wat een hype is, of dat je er toch meer mee kunt.

Zet de kraan eens aan

Eerlijk gezegd ben ik meestal wat kritisch over dit soort ideeën, maar na bladzijde 2 was ik om. Het past helemaal in mijn straatje. Ik heb dan wel het voordeel dat ik over het algemeen al redelijk positief in het leven sta. Mijn glas is half vol, waar het glas van veel mensen regelmatig half leeg is. Echter de vraag van Berthold in zijn boek is niet of je glas half vol of half leeg is, nee hij vraagt waar de kraan is.

Kijk en dan heb je het over omdenken. Een andere manier om in het leven te staan.

Het boek is een ware aanrader. Het geeft je duidelijkheid over hoe je op een andere manier kunt gaan denken.

Een flat

Vanuit een flat van 10 verdiepingen kom je tot omdenken. De basis voor zo’n flat moet goed zijn. En verdieping 8 kan niet zonder de eerste zeven. Dus elke stap zul je moeten nemen.

Aan de ene kant baseert Berthold niet op hele nieuwe principes. Heel veel basis ideeën vind je terug bij andere management goeroes en daar is Berthold ook open en eerlijk over, hij verwijst er gewoon naar. Aan de andere kant is zijn benadering wel vernieuwend, omdat hij in staat is heel veel, zo niet alle principes bij elkaar te schuiven en er een goed verhaal van te maken, veelal gelardeerd met mooie voorbeelden.

Gelukkig is het boek niet zodanig geschreven dat het lijkt alsof alles lukt door de juiste mentale instelling te hebben. Ook tegenslagen horen bij het leven.

Ja-maar, wat als alles lukt?

Ik heb het boek in twee avonden uitgelezen. Ik heb er een hoop van geleerd en ik ga proberen het nu eens in de praktijk te brengen. Niet denken vanuit een ‘ja-maar’, denken vanuit het ‘ja-en’ principe.

Het boek ‘Ja-maar, wat als alles lukt?’ is te bestellen via Managementboek.

Meer van Berthold Gunster zie je in deze video.

Wil of heb jij ook een website?

  • Krijg elke dinsdag tips en ideeën voor je website
  • Ontvang het ‘Het Complete Blog Ideeën boek‘ helemaal voor niks
  • Iedere week een update van nieuwe artikelen op mijn website

Meld je ook aan!