Interview Christian Vermeulen
Het is altijd inspirerend en fascinerend om te ontdekken hoe andere webdesigners en developers op het internet zich ontplooien. In een interview met Christian Vermeulen vraag ik naar zijn drijfveer rond websites bouwen en je blijven profileren op het gebied van internet.
Christian is freelance bezig met websites. “Ik houd mij voornamelijk bezig met het technische verhaal, zowel de front- als back-end van websites.”
Grafisch Lyceum Rotterdam
Hij heeft het Grafisch Lyceum in Rotterdam doorlopen en daarom doet hij ook het grafische deel van webdesign vaak zelf: “Het grafisch ontwerp zelf doen is vaak goedkoper en makkelijker dan uitbesteding.”
“20% van de tijd is nodig om te ontwerpen, 80% om te bouwen”
Een website is volgens Christian nooit af: “Je kunt er altijd wel nieuwe dingen aan toevoegen, aanpassen en verbeteren. Het gevolg is dat een website vaak met een bedrijf meegroeit. Het wordt bijna een huisdiertje of kindje dat je dagelijks aandacht moet geven. Die aandacht kan je ook nog op 1001 verschillende manieren geven. Kortom, websites zijn nagenoeg grenzeloos!”
Is de markt van webdesigners vol?
De markt zoekt nog steeds webdesigners, maar aan de andere kant is de markt redelijk vol. Of toch niet? “Voor de grafische kant merk ik dat de markt erg vol zit, bedrijven zijn eigenlijk alleen nog maar op zoek naar developers. Wat dat betreft is de verhouding tussen vraag en aanbod redelijk uit balans.”
Bij de opleiding op de Hogeschool Rotterdam zijn er nu 2 klassen MT (mediatechnologie) tegenover 7 klassen CMD (communication and multimedia design)! Dit is bijna een verhouding van 20% – 80%.
In het bedrijfsleven is deze verhouding precies andersom! Een bedrijf heeft 20% designers in huis en 80% developers.
Christian: “Dit is ook logisch want om een website te realiseren heb je ongeveer 20% van de tijd nodig om te ontwerpen, en vervolgens 80% om te bouwen.”
De klant is koning
Christian probeert altijd om goed onderscheid te maken tussen eigen klanten en de klanten van zijn klanten (de eindgebruikers).
“Klanten opvoeden kan soms geen kwaad”
“Het probleem is namelijk vaak, dat mijn klanten denken vanuit hun eigen ervaringen en meningen, daarbij vergeten ze dus dat zij niet de eindgebruiker zijn. Door mijn klanten daarin te adviseren en te steunen kan ik sites maken die echt op de eindgebruiker gericht zijn en het doel van mijn klanten het beste kunnen halen. Klanten opvoeden kan soms geen kwaad.” geeft Christian aan.
“Daarnaast let ik voor de back-end juist op mijn klanten, die zijn immers mijn eindgebruikers en moeten makkelijk met mijn systeem overweg kunnen om hun sites te beheren.”
Inspiratie
Inspiratie kan overal vandaan komen. Christian heeft veel gehad aan stages. “Veel van mijn inspiratie voor workflow heb ik uit mijn stageperiodes gehaald. Daar heb ik gezien hoe grote en kleine bedrijven te werk gaan. Dit probeer ik zo veel mogelijk na te bootsen op kleine schaal.”
Aan de andere kant gebruikt hij ook Twitter en blogs. “Voor technieken en resources kijk ik regelmatig in mijn twitterfeed en lees ik blogs.
Een van de meest bekende blogs voor freelancers is smashingmagazine.com. Maar ook blogs als webdesignerdepot.com, css-tricks.com en ajaxian.com geven mij veel inspiratie om nieuwe technieken toe te passen.”
Websites maken is meer dan HTML en CSS
Tenslotte heeft hij natuurlijk advies voor anderen. “Een website gaat veel verder dan alleen simpel html en css. Als je een succesvolle site wilt maken dan moet je met name over de structuur en content van de site nadenken.
Hoe stimuleer ik mijn bezoekers om bij binnenkomst op de homepage dóór te gaan tot het plaatsen van een bestelling, of het achterlaten van een reactie, etc. Zorg dat je van te voren duidelijk een doel voor ogen hebt en test regelmatig of je site nog aan dit doel voldoet.
Tools, magazines en blogs
Handige tools hiervoor zijn sitemaps, flowcharts en wireframes. Die stellen je in staat om vóóraf te bepalen of je site aan de eisen zal voldoen. Vergeet ook niet dat de techniek enorm snel vooruit gaat!
Lees dus regelmatig weblogs met de laatste nieuwe technieken en neem een abonnement op een tijdschrift zoals de Webdesigner of Dzone.
Om al deze technieken te proberen en testen zou je een eigen site/blog kunnen oprichten. Deze zorgt dan voor publiciteit én testcases!”
De website van Christian Vermeulen is te vinden op christianvermeulen.net
Christian is vast een aardige gozert, maar wat is het nut van dit interview?
"klanten opvoeden kan soms geen kwaad"
developers ook niet (refereert naar Christians site die totaal niet non-js friendly is (of valid))
Een interview doe je in mijn ogen met iemand waar je respect voor opbrengt (gerelateerd!), maar dit interview doe je met iemand waarbij je niet veel heel laat (of heel veel tips geeft) als je de eigenaars site onder de loep legt 🙂
Het nut van een interview is dat anderen ook kunnen vertellen wat hun visie op de wereld is, gericht in dit geval op websites bouwen.
Dat dit een andere visie is dan jij hebt dat is gelukkig logisch.
In een interview ga je niet je eigen mening als schrijver neerzetten, daar maak ik reviews voor. Dat vind ik tenminste en op mijn website mag ik gelukkig nog neerzetten wat ik wil.
"en op mijn website mag ik gelukkig nog neerzetten wat ik wil."
Dit gebruik je heel vaak als stop zin. Dit wordt zo langzamerhand wel vervelend…
Maar goed, ik mag niet zeuren. Want op jou site mag je neerzetten wat jij wilt.
"Dat dit een andere visie is dan jij hebt dat is gelukkig logisch."
Ik deel Christiaan's 'visie' hoor, ik ben het er helemaal mee eens.
Maar je zegt ook altijd dat je met je posts hier mikt op de beginnende webdeveloper.
Die beginnende webdeveloper leest dit artikel en mijn commentaar en wordt zo middels de commentaren toch een stukje slimmer 😛
"Dat vind ik tenminste en op mijn website mag ik gelukkig nog neerzetten wat ik wil."
Dat mag jij ja, maar als je geen commentaar terug wenst te ontvangen, haal dan dat 'commentaar' gedeelte weg 😉
Aha, dat is de bedoeling. Het komt alleen soms wat bot over en dat is niet iedereen gewend. Ik probeer je scherpe opmerkingen ook wel eens wat te verzachten…
@Waldio. Ik zal het noooit meer doen. Nee even serieus, ik krijg regelmatig commentaar op artikelen en dat mag natuurlijk, maar soms is dat niet leuk, dan reageer ik misschien wat kort door de bocht.
Maar goed, ik denk dat jullie punt duidelijk is. We gaan nu niet dit artikel 'vervuilen' met gepraat over een ander onderwerp. Misschien moet ik (of een van jullie) er eens een artikel aan wijden…
Vol verbazing lees ik deze website (en ook het interview van iemand die geen afgemaakte websites heeft, daarom wil ie waarschijnlijk niet met zijn gezicht in beeld), wat slecht en oude techniek. Ik weet niet hoe oud de eigenaar van deze site is…..
Enne: "leer alles om je eigen succesvolle website te maken", dat zou ik maar verwijderen.
Word een beetje moe van deze prutsers, leer een vak of verdwijn.
Geef eens een voorbeeld van slecht en oud…
Wel dapper onder je eigen naam posten
Wel apart dat iemand die zegt in de techniek van websites te zitten basis fouten maakt in zijn code (geen valid (x)html door o.a. gebrek aan alt= voor de afbeeldingen).
Dat geeft toch te denken over het niveau van de opleidingen en basiskennis over webstandaarden….
@ egaTniv & BaZz:
Mijn portfolio is inderdaad niet helemaal valid en gebruikt aardig wat JS. Ik ben dan ook van mening dat portfolio sites de enige zijn die niet aan deze eisen dienen te voldoen.
Bij een portfolio gaat het namelijk om de presentatie van wie je bent en wat je maakt. De gebruikservaring staat centraal. En om te zorgen dat je gebruikers daar het maximale uit kunnen halen mag je best verwachten dat ze minimaal gebruik maken van moderne browsers en javascript (en zelfs flash).
De sites die ik oplever zijn allemaal (x)html valid.
Het enige nadeel is dat klanten veelal zelf controle hebben over de content en daar dus dingen in kunnen zetten die niet altijd valid zijn.
@ Kees Klontje:
Er staat toch een foto bij het interview of niet dan? 😉
Wanneer definieer jij een website als "af". Zelfs als de site aan alle wensen en eisen van een klant voldoet kan deze nog steeds uitgebreid en verbeterd worden!
Rustig heren, rustig. Probeer eens wat positieve feedback te geven…
Daar heeft iedereen meer aan.