Intern linken binnen je website

Voor SEO is het linken naar gerelateerde artikelen binnen je eigen website van groot belang. Het is eigenlijk een eenvoudige manier om effectief aan SEO te doen, zonder dat je afhankelijk bent van externe factoren.

Je geeft zoekmachines met interne links een duidelijke boodschap op welke keywoorden je gevonden wilt worden. Je verhoogt linkpopulariteit en andere pagina’s worden sneller geindexeerd.

Keywoorden voor een zoekrobot

Door ankerteksten effectief te gebruiken binnen je eigen pagina’s helpt het de zoekmachine om door je hele website te navigeren. Daarnaast kun je duidelijk aangeven welke woorden je belangrijk en relevant vind en waar je dus op gevonden wil worden, de zogenaamde keywoorden.

Een zoekrobot doorloopt je website en volgt de links die het tegenkomt. Wanneer deze links de juiste keywoorden bevatten zal een zoekrobot deze keywoorden associeren aan de betreffende pagina. Vervolgens wordt er een belang aan gekoppeld. Wanneer een bepaald zoekwoord vanaf je indexpagina gelinkt wordt dan is het dus een belangrijk woord, een keywoord.

Niet extern, maar interne uitleg

Je moet er dus voor zorgen dat interne links naar belangrijke pagina’s worden doorverwezen. Veel mensen maken bijvoorbeeld bij de uitleg van woorden een link aan met een koppeling naar een externe site zoals Wikipedia. Niet verkeerd natuurlijk, maar waarom zou je deze woorden niet op je eigen website verklaren en dan daarheen linken. Je bezoeker blijft op jouw website en wordt niet overgehaald om op een andere site te gaan rondkijken.

Lagere bouncingrate

Daarnaast is een bezoeker steeds op zoek naar gerelateerde content. Je bouncing rate, het aantal bezoekers dat vrijwel meteen weer wegklikt, zal door intern linken omlaag gaan. Ze zullen meer dan 1 pagina op je website bezoeken.

Linkpopulariteit

Link populariteit is een andere factor van belang. Linkpopulariteit is een factor wat mede bepaalt hoe hoog een bepaalde webpagina geplaatst wordt in de resultaten. Hoe meer links naar een bepaalde pagina, hoe beter. Dit principe moet je wel op een natuurlijke manier toepassen. Het moet logisch zijn. Je moet dus niet een hele pagina vol met interne links plempen, je moet dat op een normale manier doen.

WordPress plugins

In WordPress zijn er verschillende plugins te vinden die gerelateerde pagina’s koppelen aan een bepaalde pagina. Een van die plugins is ‘similar posts’ van rmarsh.com.
Hiermee wordt automatisch een gerelateerde pagina aangemaakt.

Er zijn ook plugins beschikbaar om bepaalde woorden te koppelen aan een andere webpagina. Allemaal werken ze in ieder geval in je SEO voordeel, dus waarom zou je deze kans laten liggen. Stort je niet alleen op externe links, maar ook op je interne links!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

  1. Waldio schreef:

    Handig artikel!

    Wel grappig dat wordpress weer genoemd moet worden…

  2. bedankt voor de tip, externe links heb ik misschien wel te veel aandacht gegeven, ga nu aan de gang met mijn interne links

  1. 10 augustus 2011

    […] hebt twee soorten links. Interne en externe links. Interne links gaan van de ene pagina van de website naar de andere. Daarvoor gebruik je een menu, maar ook een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *