Inspiratie: De manier om weer ideeën op te doen

Je hebt van die dagen dat het lastig is om inspiratie op te doen en er komt dan weinig uit je handen, laat staan uit je toetsenbord. De afgelopen dagen had ik zo’n periode dat ik het even niet meer wist, waar moet ik nu nog over schrijven en wat is er al niet gezegd?

Nu ben ik zelf ook bezig met een online cursus (in een heel ander segment dan websites bouwen) en daarin werd ook ingegaan op dit onderdeel. Aan de hand van een mindmap moest ik ergens over brainstormen en hierdoor blijkt dat mindmappen een wel heel goede manier is om te komen tot allerlei vernieuwende ideeën.

Wat is een mindmap?

Voor degenen die geen idee hebben wat een mindmap is en waarom dit zo goed werkt, eerst een uitleg. Een mindmap structureert je gedachten doordat je ze op papier zet en vervolgens verbindt met je centrale thema.

Je schrijft je centrale thema in het midden van een vel papier en daarom heen zet je woorden die te maken hebben met dit thema. Je kunt het specifieker maken door er een opdracht bij te bedenken. ‘Waar weet ik veel over?’ of ‘Maak er een hoe-vraag van’.

Xmind

Voor een mindmap kun je ook speciale software gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld de software van Xmind gedownload, wat heel leuke resultaten geeft. Deze software is geschikt voor Windows, Mac OSX en Debian/Ubuntu.

Mindmap HTML-site

Zo heb ik een Mindmap gemaakt voor html-site. Die zou er als volgt uit kunnen zien:

mindmap html-site

Het gaat hier om onderwerpen waar ikzelf wat over kan schrijven, waarvan ikzelf vind dat ik daar wel het een en ander van weet. Dus niet waar ik over zou willen schrijven, want dan zou er meer op kunnen staan. Het gaat me even om de bestaande situatie.

Vervolgens zou ik een of twee subonderwerpen kunnen pakken en die uit kunnen splitsen in ‘hoe…’ vragen. Hier weer een voorbeeld van de volgende stap.

mindmap html-site met subonderwerp

Op deze manier heb ik in ongeveer 10 minuten al 6 eventuele artikelen zonder al te veel inspanning. Ik heb ze ondergebracht in een subcategorie en ik kan ze eventueel nummeren of een kleur geven naar gelang ik er prioriteiten aan stel, bijvoorbeeld om aan te geven of ik iets juist binnenkort wil oppakken of naar een later moment wil doorschuiven.

Mindmappen is al met al een prima manier om je hersenen aan het werk te zetten en deze te structureren. Het helpt mij in ieder geval weer verder om wat artikelen te bedenken zodat jullie weer wat te lezen hebben.

Mocht je zelf nog suggesties hebben, dan hoor ik deze graag.

Bjorn

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

 1. Daan schreef:

  Hmm. Het lijkt erop dat mijn aanbod als geroepen kwam!

  Best een leuk artikel. Ik ha ooit een opensource mindmapping applicatie. Ik weet alleen de naam niet meer.hij was wel fijn. Zeer lightweight en supersnel!

 2. Mark schreef:

  Hoi,
  handig programma. Misschien kan ik het ook gebruiken bij verslagen en werkstukken.
  Leuk artikel weer.
  Mark

 3. eophetnet schreef:

  Fijn! Het programma is ook beschikbaar voor Linux:)

 4. Anne-Marie schreef:

  @Daan: bedoel je Freemind misschien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *