Ik wil webdesigner worden!

“Hoe word je webdesigner?”
Een vraag voor mensen die korter of langer bezig zijn met het bouwen van websites. In Nederland mag iedereen zich zonder problemen webdesigner noemen.

Het is geen beschermde kwalificatie, maar wat zijn nu toch wel minimale eisen die je jezelf zal opleggen wil je een echte webdesigner worden, dus wanneer kun je jezelf nu serieus nemen als webdesigner?

De branche heeft naar mijn idee niet meer een al te beste naam door de goedkope buurjongens die wel even een website maken…

Weet wat je doet

Ik denk dat het minimaal nodig is dat je op de een of andere manier een studie hebt gedaan die je de beginselen bijbrengt van het hebben van een eigen bedrijf, je moet weten hoe je een bedrijfsplan maakt, hoe je projecten opzet en hoe je ervoor zorgt dat een project succesvol ten einde wordt gebracht.

Hoe kan ik webdesigner worden? Deze stappen kun je nemen...

Hoe word ik webdesigner? Deze stappen kun je nemen…

Vaardigheden

Daarnaast heb je een heel aantal vaardigheden nodig. Vaardigheden die je wellicht jezelf hebt aan kunnen leren, maar die je misschien ook wel geleerd hebt via een cursus of opleiding.

HTML
CSS
Photoshop
WordPress
PHP en MySql
Development

Natuurlijk is een en ander wel afhankelijk van de kant die je met je bedrijf wilt opgaan. Wil je je meer bezig gaan houden met het grafische werk, dan is er meer kennis nodig van Photoshop en Fireworks, van Adobe.

Ga je jezelf meer op het code schrijven richten dan is kennis van HTML, CSS, PHP of ASP een must. Over het algemeen worden mensen die hier goed mee uit de voeten kunnen eerder webdevelopers genoemd en de grafische mensen designers.

Een webdeveloper is dan weer te onderscheiden als Front-end en back-end developer. Front-end gaat over hoe het resultaat er uit komt te zien en back-end gaat over alles achter de schermen.

Webdesigner en webdeveloper

Voordat je jezelf echt kunt opstellen als webdesigner of developer, heb je ervaring nodig. Die ervaring bepaald meteen ook je prijzen.

Je kunt, als je bijvoorbeeld een dagopleiding doet, stage lopen en daardoor ervaring opdoen, maar dat kan natuurlijk ook door voor een klein bedrag een website voor een bedrijf, vereniging of stichting te maken.

Geef dan wel duidelijk aan dat dit ook de insteek is, ervaring opdoen. Vervolgens ga je daarmee je portfolio vullen.

Specialisme

Ontwikkel in de loop van de tijd je eigen specialisme. Er zijn (en blijven) zoveel webdesigners op de markt actief dat het belangrijk is dat je ergens specialist in bent. Bijvoorbeeld

– Bouwen van WordPress sites
– Bouwen van Ecommerce websites
– Optimaliseren van bestaande websites
– Regionaal specialisme (richt je op een specifieke regio)
– Website applicaties bouwen
– Ontwerpen van layouts in Photoshop
– Omzetten van .psd naar .html documenten

Kortom, mogelijkheden genoeg. Hoe beter, hoe meer ervaring, het is allemaal van belang voor het bedrijf dat je wilt opzetten.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

  1. aardmaat schreef:

    ik denk dat een studie in bijvoorbeeld technische informatica een stuk zinvoller is voor een web developer dan een economische studie (mits je verder wil groeien en serieus genomen wilt worden)

    kennis van frameworks is in dat geval bovendien een must

    (niet dat ik web developer ben, maar ik heb de vacatures doorgebladerd, om te kijken wat ik straks wil gaan studeren, en die waren toch vrij duidelijk)

  2. Pirandello schreef:

    Uitstekend artikel! Het zou goed zijn als er een brancheorganisatie specifiek voor webdesign zou komen. Het probleem is inderdaad dat iedere hobbyist zich webdesigner mag noemen en dat de markt daardoor overspoeld wordt met amateurs en pubers, die voor een habbekrats al een website maken. Er is een wildgroei van dergelijke ‘ondernemers’. Een gedegen opleiding en/of uitgebreide werkervaring zijn in mijn ogen noodzakelijk om een goede webdesigner te worden. Bovendien gaat het ook om de vaardigheden van het ondernemerschap, zoals zakelijk inzicht, administratieve vaardigheden, juridische kennis, etc. Ik las onlangs dat webdesigners vaak heel snel failliet gaan, zelfs het snelst van alle startende ondernemers! Een brancheorganisatie (met bijv. een bepaald keurmerk) zou zeker geen overbodige luxe zijn. Het nadeel is ook dat veel klanten te weinig kennis hebben van zaken. En daardoor wordt te weinig naar kwaliteit gekeken. Een brancheorganisatie zou klanten dan ook wat meer houvast kunnen bieden.

    Hier trouwens ook een interessante discussie:
    http://hallo.kvk.nl/hallo/vraag_en_antwoord/t/1418.aspx

  3. aardmaat schreef:

    @pirandello
    ik ben er eigenlijk voor dat sites niet als diensten maar als producten worden gezien. je verkoopt een product en de consument moet zelf beoordelen of hij het waard vind om het te kopen, zo heb je geen problemen met niet vertrouwd worden door slechte ervaringen van de klant, door het scheiden van code, design en inhoud heeft de ondernemer ook geen probleem als de een het niet koopt omdat de ander het dan wel doet (na wat kleine aanpassingen) en het lijkt er tenminste niet op alsof mensen van hun concurrentie af proberen te komen. een keurmerk gaat denk ik ook een beetje in tegen het principe van het internet: dat het vrij toegankelijk is voor iedereen. bovendien heeft iedereen een andere smaak en de een zal misschien zeggen dat de designs van een bepaalde webdesigner goed zijn, en de ander zal ze spuug lelijk vinden.

    overigens, hoezo kunnen pubers geen designer zijn? dat we jong zijn betekent niet dat we niet goed kunnen zijn! t is een leuke manier om wat bij te verdienen en als de consument het werk goed genoeg vindt dan zijn er toch helemaal geen problemen?

    ik vind het eigenlijk wel mooi dat er zo veel vrijheid is voor iedereen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *