Hosting voor beginners

Wat is webhosting eigenlijk? Dat is iets wat je wel moet weten wanneer je een website online wilt gaan zetten. Hoe werkt een en ander en wat betekent het nu allemaal. In dit artikel willen we je de basis vertellen over alles wat met hosting te maken heeft.

Wat is webhosting?

Over het algemeen bestaat een webpagina uit tekst en plaatjes. De informatie noemen we content en het uiterlijk van de pagina wordt design genoemd.

Om je pagina beschikbaar te maken voor anderen moet deze op een webserver geplaatst worden. Je moet dan denken aan een computer waarop tientallen of honderden websites staan. Deze computers hebben een supersnelle verbinding met het internet.

Wanneer je een webpagina bezoekt, maakt je browser contact met een webserver, die haalt dat naar jouw computer en laat de pagina zien.

Hosting van een website op een server

Hosting provider

Al met al is een webserver noodzakelijk als je van plan bent jouw website te laten zien aan de rest van de wereld.
Er zijn duizenden web servers in de wereld en er zijn bedrijven die deze bezitten. Zulke bedrijven noemen we een webhosting provider.

Hoe werkt een hosting provider?

Een hosting provider kan tientallen webservers hebben, met daarop duizenden websites. Deze specifieke web server computers staan meestal in grote aantallen op een speciale plek, of in een speciaal gebouw, wat we een datacentrum noemen.

Los van de supersnelle internetverbinding zijn deze ruimtes specifiek voor servers ingericht zodat veiligheid en condities optimaal zijn.
Er is meestal verwarming, ventilatie en airconditioning, brandbeveiliging, virusbeveiliging, een goede data backup faciliteit en eventueel een noodaggregaat, als de stroom uitvalt.

Wat biedt een hosting provider?

Om je site te kunnen laten draaien heb je ruimte nodig op een webserver voor je data en een aansluiting er naar toe. De hoeveelheid aan data die voor jou beschikbaar is op de web server, wordt meestal aangeduid als ‘schijfruimte’ met een aantal MB als hoeveelheid. De aansluiting op het internet en de hoeveelheid die bezoekers mogen bekijken wordt weergegeven als dataverkeer en wordt in MB
of GB gemeten.

Elke webhosting provider zal aanbiedingen doen met verschillen in schijfruimte en dataverkeer.
Meestal zijn deze twee zaken de belangrijkste onderdelen van een aanbod.

Terminologie van webhosting

Er worden een hele hoop termen gebruikt bij webhosting die misschien niet allemaal even helder zijn. Zo zijn daar:
virtual web hosting, dedicated hosting, co-locating hosting, shared hosting en reseller hosting.

We gaan deze termen eens langs.

Shared Web Hosting

Shared hosting of virtual hosting zijn twee termen voor hetzelfde.
Shared hosting houdt in dat er op een web server meerdere sites staan die allemaal een vastgestelde hoeveelheid schijfruimte en bandbreedte hebben. Ze draaien allemaal naast elkaar, soms wel honderden websites tegelijk. Door het aantal websites op een server, moet je rekening houden met een tragere respons van de server voor jouw website.
Overigens is dit bij een goede webhoster geen enkel probleem, maar voor kleinere webhosters is hier dus de winst te maken.

Reseller Web Hosting

Wanneer een webhost de service aanbiedt dat een derde partij ook hosting kan aanbieden noemen we die derde partij een reseller en de hosting dus reseller hosting.
Meestal blijft de aanbieder van de hosting, dus niet de reseller, degene die verantwoordelijk is voor de technische gang van zaken.
Het mag duidelijk zijn dat er bij technische problemen wel een goed en vlot contact moet zijn tussen de reseller en de webhoster zelf.

Een klant van de reseller zal namelijk dezelfde support eisen, alleen een en ander verloopt nu via een derde partij wat wel eens vertraging kan opleveren. Hiermee schetsen we dan ook een van de grootste nadelen. Meestal maken webdesigners en webdevelopers gebruik van een reseller pakket, om hun klanten direct ten dienste te kunnen zijn.

Dedicated Web Hosting

Bij dedicated web hosting huurt een klant een hele webserver. Meestal is de praktijk dat een webserver in drie stukken wordt verdeeld en aan drie klanten wordt verhuurd. Maar ook met drie klanten blijft deze manier aantrekkelijk wanneer er meer dan een website op de server gezet moet worden.

Hierbij is alleen de bandbreedte nog belangrijk evenals de keuze voor de te draaien software. Overigens is dit wel de technische verantwoordelijkheid van de webhosting firma. Deze optie wordt meestal gebruikt door grote ecommerce bedrijven, met name vanwege de hoge(re) prijs.

Co-location Web Hosting

Co-located hosting lijkt op dedicated hosting. Het grote verschil is dat bij dedicated hosting de webserver van de hosting provider is en wordt gehuurd door de klant, bij co-located hosting is de klant eigenaar van de webserver.

De hosting provider verhuurt de ruimte om de server te plaatsen en verkoopt bandbreedte. Hiermee heeft de klant volledige zeggenschap over de server en kan hij volledig bepalen wat er aan software en hardware moet draaien. Hij beschikt wel over de veiligheid van een datacenter, maar is ook verantwoordelijk voor de laatste updates en virusscans.

Welke keuze maken?

Met deze informatie kun je waarschijnlijk al beter een keuze maken. Het is niet eenvoudig om met zoveel aanbod een goede webhoster te vinden. Ga niet alleen af op de laagste prijs, maar kijk ook naar de extra opties en de kwaliteit van service die wordt aangeboden.

In de praktijk zal je voor een eenvoudige website kiezen voor shared hosting. De andere opties zijn duurder en meestal alleen nodig als je extreme eisen stelt aan je website en dus aan je hosting partij.

WordPress hosting

Er zijn tegenwoordig veel partijen waar je WordPress hosting kunt kopen. Een server, speciaal ingericht voor jouw website die op WordPress draait. Dit is uiteindelijk gewoon een marketing truc. Elk hostingpakket moet in staat zijn een eenvoudige WordPress website te draaien. Denk er goed over na of je hiermee in zee wilt gaan en wat de eventuele voordelen zijn!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. 1 mei 2020

    […] niks extra. Ik kan er bijvoorbeeld mijn hosting van betalen! Het staat je natuurlijk vrij om welke hostingprovider dan ook te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *