Hoe schrijf je een goed artikel?

Een goed artikel schrijven gaat niet vanzelf. Zeker nu veel mensen voor hun blog artikelen schrijven en dat het liefst iedere dag doen, is het een kunst om op te vallen met jouw bijzondere artikel. Hoe kun je nu op een eenvoudige manier toch een goed artikel schrijven?

Plannen

Wanneer je dagelijks of in ieder geval frequent een artikel schrijft moet je daar de tijd voor nemen. Hou daarbij rekening met het feit dat kwaliteit voor kwantiteit moet gaan. Veel artikelen, maar met een matige inhoud jaagt bezoekers uiteindelijk weg.
Plan dus in wanneer je aan een artikel gaat werken. Geef jezelf een deadline. Zorg dat je dan ook wat hebt en probeer je aan de deadline te houden. Werk iedere dag op een vast moment aan een artikel en niet 10 minuten voordat je deadline verloopt, want dan komt er niets meer uit je vingers.

Titel

Je kunt van tevoren de titel opschrijven. Daarmee geef je aan waar het artikel over gaat. Dit kun je later nog veranderen, mocht dat nodig zijn. Maak een titel kort en krachtig, maar wel zo dat duidelijk is waar het artikel over gaat.

Doelgroep

Bepaal heel duidelijk de doelgroep die je in je artikel gaat aanspreken. Dit kan per artikel verschillen, maar houd daar het hele artikel door rekening mee. Bepaal wat volgens jouw ongeveer de voorkennis van je bezoekers is. Kennen ze al veel technische woorden, of zijn het absolute beginners.

Kopjes

Ga vervolgens een aantal kopjes van het artikel opschrijven. Dit vormt de basis van je artikel. Deze onderdelen ga je uitwerken.

Het artikel zelf

Nu ga je het eigenlijke artikel pas schrijven. Let op spelling, zinsbouw en woordgebruik. Typ je artikel eerst op een plek waar spellingscontrole op zit en herlees een artikel altijd als het af is. Zelfs geoefende schrijvers zien fouten over het hoofd, maar deze fouten worden doorgaans wel als hinderlijk ervaren. Zeker door een publiek wat meer gevorderde artikelen verwacht. Wanneer je in spelling niet goed bent, laat het dan controleren door een ander zodat je artikel er toch foutloos uit komt.

Lengte van zinnen

Op internet is het meestal verstandiger om korte zinnen te gebruiken. Bezoekers lezen een artikel van een scherm op een andere manier dan van papier. Daarom is het ook zo handig om een artikel in alinea’s in te delen en kopjes te gebruiken.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

 1. Alex schreef:

  Ls,

  Uw suggestie op uw site: http://localhost:8888/wachtwoord1.php geeft u aan dat moeilijk bij de broncode is te komen.
  Na een mislukte inlog poging, krijgt de bezoeker nog een mogelijkheid om in te loggen of te sluiten.

  Vanuit dit stukje is de broncode heel makkelijk op te vragen en staat het wachtwoord en de te bezoeken url, gewoon in de broncode.

  Met vriendelijke groet,

  Alex Bouland

 2. Daniël schreef:

  Nog een aardige:

  Begin altijd met een korte samenvatting waarin zo mogelijk de 6 W’s beantwoord worden:
  -wie
  -wat
  -waar
  -waarom
  -wanneer
  -hoe

  Daarmee kom je tegemoet aan de snelle scanners – en dat zijn er veel op het web!

 3. P@ms schreef:

  Even herstellen a.u.b.:
  onder het kopje ‘Doelgroep’ staat: “Bepaal wat volgens jouw ongeveer de voorkennis van je bezoekers is.”
  Het moet zijn: “volgens jou”.
  Tenzij je me kunt vertellen wat mijn ‘ongeveer’ is…

 1. 26 mei 2009

  […] 9. Artikelen schrijven – Het geheim van een goed artikel – Hoe vaak schrijf je een artikel? – Vaak artikelen toevoegen – Hoe schrijf je een goed artikel? […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *