Hoe maak je een slechte website?

Er zijn website bouwers die er alles aan doen om je een rotgevoel te geven als je hun website bezoekt. Ze trekken werkelijk alles uit de kast om een bezoek aan hun website tot de meest vervelende ervaring van de dag te maken. Het is zelfs een hele klus om een slechte website te maken. Mocht je dit zelf ook willen doen? Hier zijn een paar suggesties.

Intro pagina’s en bewegende beelden

let op slechte websiteElke 7 jarige is er gek op om op zaterdagmorgen schreeuwerige tekenfilms te bekijken op tv. Dus waarom gooien we animatie niet in de strijd. Voordat je site daadwerkelijk opent eerst een intro met allerlei bewegende beelden, die er vooral niet toe doen. O ja ergens op de pagina ook nog ‘skip intro’ verstoppen. Daarnaast een bewegende GIF, om vooral veel bezoekers te lokken naar je emailadres.
Wellicht nog her en der zomaar een ronddraaiende button plaatsen zal je site helemaal top maken.

Heel veel scrollen

Maak je pagina vooral erg lang en zet veel tekst onder elkaar. Op die manier is een bezoeker al duizelig van het lezen voor hij ook maar iets interessants is tegengekomen. Hoe meer tekst hoe beter. Verdeel de tekstlappen niet in meerdere pagina’s.

Lange teksten zonder verdeling

De lange lappen tekst mogen natuurlijk niet in logische paragrafen verdeeld worden. Koppen boven een paragraaf zijn natuurlijk helemaal niet nodig. Daarmee zou je en bezoeker alleen maar in de war brengen. Dus van de tags <p> en <h1> kunnen we ook wel af.

Contact maken

Een emailadres is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. Voor een echt slechte website is het het beste om een hotmail adres te nemen of een gmailadres. Wel een zodanige dat je eigen naam er niet in herkent kan worden. Contactformulieren zijn natuurlijk overbodige luxe. De bezoeker die je nu nog hebt die kan zelf wel wat bedenken. Mocht je toch een contactformulier willen maken, laat die dan zo werken dat outlook toch nog nodig is nadat het hele formulier is ingevuld. Dat is pas echt de moeite van het lezen waard.

Oude informatie

Informatie van een jaar of drie oud kan nog best de moeite waard zijn. Voor de bezoekers is het niet erg dat er achterhaalde informatie op je website staat. Weten zij veel. En laat voor het gemak de datum van het schrijven er maar bij staan. Een blog? Schrijf vooral niet te vaak een nieuw artikel. En je kunt er zelfs voor kiezen om de publicatiedatum te veranderen naar een jaar of wat geleden…

Lang wachten

Tegenwoordig heeft ieder mens supersnel internet, dus een pagina van een heleboel kb, of wacht een paar mb kan toch geen kwaad. Kunnen ze nog eens aan wat anders denken op het moment dat ze wachten tot je pagina geladen is. Weet je, je kunt nu die plaatjes met .bmp toch wel op de site zetten, tegenwoordig heeft iedereen alle geduld van de wereld om jouw creaties te bekijken. Wel even kijken of je gratis host (met alle reclame) wel genoeg ruimte biedt, maar anders zet je de plaatjes maar op een andere host die weer genoeg ruimte biedt voor plaatjes.

Ik, ik, ik

Uiteindelijk komen de mensen naar jouw site voor jou! Dus zorg dat het over jouw gaat. Iedereen is geïnteresseerd in de belevenissen van je. Dat jij weer een goede dag hebt gehad, of juist ruzie met de baas, dat interesseert de wereld. Het moet toch niet handig zijn voor je bezoeker? Laat dat van het scherm afspatten: “Het gaat om mij!!!”

Buttons en links zeggen niets

Als je een link maakt dan moet er zoiets staan als: “Klik hier” of “Hier drukken”. Nog beter is een woord: “klik” of leuker nog: “klikkerdeklik”, dan is het altijd weer een verrassing waar de bezoeker dan weer heen kan. Maak het vooral niet te voorspelbaar.

Logische navigatie

Dat geldt ook voor de navigatie, aan de linkerkant is veel te voorspelbaar. Het beste is om navigatie helemaal weg te halen en alleen op de eerste pagina te zetten. Op de tweede pagina zet je dan alleen ‘Home’, of zoiets als ’terug’. Dat laatste wel met een javascriptje natuurlijk! O en zet er dan direct een scriptje bij om de pagina bij favorieten op te slaan, dat wil toch iedereen.

Logische layout

Nog eentje dan, de layout mag per pagina niet teveel op elkaar lijken. De ene keer blauw en de andere keer zwart is best leuk. Dat het om een en dezelfde website gaat boeit toch niemand.

Tenslotte

Neem bovenstaande vooral niet serieus en gebruik het als een manier om je website eens door een andere bril te bekijken. Maak er wat van en neem je bezoeker serieus. Dan wordt het echt wel een keer wat! Succes.
Ook nog suggesties voor een echt slechte website? Laat het ons weten.

Afbeelding: mindaugasdanys

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

47 reacties

 1. Sup schreef:

  Hahaha, heerlijk.

 2. vlerknozem schreef:

  Over die images, neem vooral een niet te klein formaat, 1024×1080 moet volstaan. Met width en height kan je toch altijd het formaat aanpassen.

  Wat ik ook nog mis is zo’n leuk achtergrond muziekje die je vooral niet kan stoppen.

  En nog een goede tip, zorg vooral dat de site alleen in IE6 werkt, en vergeet dan geen linkje van “Deze site is het best te bekijken in IE6.. Om te downloaden -klikkerdeklik-

  Ik vind zelf een site met een zwarte achtergrond en rode letters, met een hoop tabellen super.

 3. Piet schreef:

  Haha, geweldig!

 4. Erwin schreef:

  Ik heb alle bovenstaande tips opgevolgd, maar om de een of andere rede wilt er niemand op mijn site komen?

  Ik heb reeds alles geprobeerd! 5 muisvolg dingen, cursor die om de seconde verspringt en alle pagina’s in popups met een “tot ziens” javascriptje. Uiteraard laat ik daarmee gelijk de pagina opnieuw openen, zodat ik mijn bezoekers beter houd.

  Iemand tips?

  Prachtig artikel overigens.

 5. andries schreef:

  hey erwin,

  mag ik weten wat die site is:P,

  en vlerknozem het moet geen leuke muziek zijn maar vooral zeer irritante:P

 6. Peter schreef:

  Ook belangrijk: zorg ervoor dat als je tekst selecteert of rechtermuisknop gebruikt, je een foutmelding krijgt dat deze website onder copyright staat!

 7. Paula schreef:

  Het ene idee is nog beter dan het andere.
  En graag wil ik nog wat toevoegen: zet de clou van een betoog in een goed aanklikbaar pdf-file, zo’n heerlijk groot file met grote letters en vééééél niet ter zake zijnde plaatjes.
  Vooral niet vergeten van de kolommen-indeling een zoekplaatje te maken, een soort hazepad, dat houdt ze bezig met je site.

 8. John schreef:

  Gebruik vooral letters waarvan de kleur bijna niet afwijkt van de achtergrondkleur.

 9. Zwaan schreef:

  Als je dan toch achtergrondmuziek gebruikt, zorg dan dat deze goed HARD is. Erg leuk als iemand jouw site op kantoor wil bekijken. En vooral géén contactinformatie, daar is toch niemand in geïnteresseerd. Je verwijst gewoon naar een FAQ met zéér voor de hand liggende oplossingen. Dit zie je (jammer genoeg) op veel sites van winkels en bedrijven. Je moet vaak minutenlang zoeken voordat je ergens een telefoonnummer of e-mailadres vindt. En bij e-mailadressen vooral geen inhoudelijk antwoord geven als iemand een vraag stelt. Nee, je bedankt voor zijn/haar aandacht en verwijst naar de FAQ of het zwaar onderbemande telefoonnummer…

 10. Yuri schreef:

  Ook altijd handig is vele dode links plaatsen op de site.

  Of als je link dan toch niet dood is om deze in een klein frame in de pagina te openen, dan blijven ze tenminste op jouw site.

  Bij elke link een javascriptje plaatsen om te bevestigen dat ze die link willen volgen is altijd handig, er zijn zoveel mensen die verkeerd klikken. 2x of nog vaker bevestigen is dan zelfs nog veiliger.

  Ook ideaal is om de kleuren van de (natuurlijk bewegende) achtergrond veel te laten lijken op de kleuren van de tekst. dat is handig want dan moeten mensen aandachtig kijken om goed te lezen.

 11. robbert schreef:

  Wat ook een goed idee is, is een plaatje maken van het telefoonnummer en adres. Dat is natuurlijk erg makkelijk als iemand daadwerkelijk het nummer of adres wilt gebruiken kan hij dat niet gewoon selecteren en kopieren, maar moet hij het overschrijven of overtypen. Superhandig toch!

 12. RecZzz schreef:

  LOl haha das wel grappig ja.

  Na free hostje al gevonden (a)

  http://xtreemhost.com/

  lolz php ect lolz

 13. goemans schreef:

  oja, en laat vooral het font staan op standaard. Times New Roman <3

 14. Johnny Bravo schreef:

  eehmm…
  voorbeeldjes ?? xD

 15. aitmann schreef:

  haha echt geweldig!! ik ga gelijk met html aan de slag om em te maken, dat wordt LOL!!

 16. Thomaster schreef:

  Geweldig, deze tips! Ik ga het direct gebruiken om mijn eigen website zo vreselijk mogelijk te a maken. En natuurlijk heel slecht toegankelijk (dat is ook erg belangrijk)!

  Nog een tip: Plaats het navigatiemenu (indien aanwezig natuurlijk) vooral altijd op een andere plaats. Meescrollend met de pagina is ook leuk, zeker als de links dan altijd net onder een banner o.i.d. zitten. Zet ook vooral veel reclame en zinloze tekst in de

 17. Yuri schreef:

  Ik heb em gemaakt! bedankt voor de tips!

  Nu maar hopen op de vele miljoenen bezoekers!

  Kijk op http://slechtvoorbeeld.yufra.nl

  echt ideaal! als mensen nog tips hebben! post ze

 18. Jonas schreef:

  Haha Yuri, zeker gelukt, mooie site man!

  Kan ik nog wat van leren, vooral dat MAIL buttontje is erg handig!

 19. victor schreef:

  wat ook echt irritant is, dat je als je op een link klikt er continu allemaal popups komen. Dan komt er dus:

  hoi.
  (jij klikt op oke)

  Hoe gaat het?
  (jij klikt weer op okee)

  Met mij gaat het goed.
  (jij klikt weer op okee)

  … enzovoorts

 20. Marije schreef:

  lol

  Waar kan ik me opgeven voor de verkiezingen??? Ik vond deze link omdat ik ongeveer zo’n website heb en daar hoognodig van af moet.

 21. Johan schreef:

  Hé wat dacht je d’r van dat wanneer je op een link klik er een hele stapel popunders ontstaat die het slachtoffer na bezoek ook nog allemaal moet wegklikken??

 22. Robbietjuh schreef:

  Ja, helemaal, en dan, als zo’n popup wordt weggeklikt door de bezoeker ook nog even bevesteging vragen he! Wie weet had de bezoeker een andere pagina willen wegklikken en nog even naar jou spetterend stomme banner wou kijken.

 23. Stijn schreef:

  Nog zoiet handig: op elke pagina een ander achtergrondmuziekje, in midi, en niet uit te zetten.
  Of bij het inladen van elke pagina een popup met de vraag “wil je deze site tot je favorieten toevoegen” en daarna “wil je van deze site je startpagina maken” en dan een popup: “yoow, welkom op deze site!” en dan nog eens: “hoe oud ben je?” en dan opent outlouk 😀

 24. Sander schreef:

  Misschien is het font Comic Sans beter nog dan Times…

  En als we dan toch goed bezig zijn maken we een paar goede intro-teksten.. Klik hier voor meer>> Na klikken kom je natuurlijk op een pagina met nog meer onnodige informatie over mij, mezelf en mijn hobbies….

 25. Kasper schreef:

  Wat dacht je van een bewegende achtergrond? Allemaal lijntjes die telkens 1 pixel opschuiven. Of V446 T44l63bruik. Of vooral geen, of juist wel HOOFDLETTERS.

 26. S.JUKEBOX. schreef:

  Vooral heeeeel veel kleuren gebruiken.

  En bewegende glitterachtergronden, of achtergronden die de hele tijd naar een andere kleur flitsen, zodat je derest van de dag alleen nog maar flitsen ziet :’].

  Copyright is trouwens ook leuk, als de tekstkleur heel erg op de achtergrondkleur lijkt. Kunnen ze niet selecteren XD.

  en heeeel veel scrollbalkjes, en in de scrollbalkjes staat ook nog heel veel. moeten ze lekker veel scrollen.

  Echt geweldig, ookal erger ik mezelf eraan XD.

 27. BartvdMeij schreef:

  Nog een goede tip: Verwijder de browser historie, zodat je bezoeker de “pagina terug” button niet meer kunt gebruiken.

 28. wjkok schreef:

  Probeer ook vooral met kleuren te werken die lekker weinig contrast hebben.
  Groen op roze of geel op wit.

 29. Chris schreef:

  Ik heb geloof ik net in m’n broek gepiest van het lachen. Te leuk.

 30. Rick schreef:

  Gewoonweg geweldig. Heb flink gelachen! Complimenten 🙂

 31. Luc schreef:

  Ik ga dit dus proberen, zou het echt werken? 😛

 32. Hodja schreef:

  Nog een tip: muziek op je website die mensen niet of moeilijk uit kunnen zetten.

 33. Johan schreef:

  …er niet in herkent kan worden…
  Herkend schrijf je met een D!

 34. vds schreef:

  maescool.be, aslpage.be zelfde maker

 35. Bart schreef:

  Grappig artikel, ik merk dat ik veel zulk soort websites ken. (Niet van mijzelf trouwens)

 36. henk schreef:

  Deze site is me toch slecht niet normaal meer zo goed als geen verkeer hier

 37. agnes schreef:

  Super goede tips! Alleen nog iets heel belangrijks vergeten: Als ze dan natuurlijk op je supermooie site terecht zijn gekomen,zorg er vooral voor dat ze alles in het werk moeten stellen om weer van je site af te komen. Back button browser moet vooral niet werken. Men kan d'r pas af door de hele browser uit te klikken. En waarom zouden ze dat willen. Jouw site en jij zijn toch het enige dat ze zoeken op het world wide web?

 38. ijspapa4life schreef:

  mijn web is al te goed dus ik heb je hulp niet nodig haha en warom ga ik dan op deze web hahaahahhaa hahahaha hahahah
  ik heb echt een goede web moet je maar kijken op http://www.kalakbon-nl.jouwweb.nl ja en dat is mijn website wat vind jij eer van goed he het word een virtuelen wereld en als je je web slechter wil maken zet dan niks op je web en schrijf aleen welom dombo oke!

 39. aardmaat schreef:

  waarom één lettertype en kleur? je kunt hem ook steeds laten veranderen!

 1. 18 november 2009

  […] laatste jaren schrijf ik veel over het maken van websites. Zo schreef ik een artikel over hoe je een slechte website maakt. Dit artikel was een schot in de roos en ontving veel reacties. Ik had het daarin onder andere over […]

 2. 8 december 2009

  […] over wat er aan websites te zien is op het internet. Ooit heb ik een artikel geschreven over ‘Hoe maak je een slechte website‘. Helaas zijn deze websites nog steeds de dagelijkse […]

 3. 9 april 2010

  […] Artikel: Hoe maak je een slechte website? nltoetsenbord.nl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *