Hoe kies ik een onderwerp voor mijn website?

Je wilt een website beginnen, je hebt plannen om er wat geld mee te gaan verdienen, je leest overal dat dat kan, hoe kies je nu een onderwerp om je website over te maken?

Een website starten, zelf kies ik dan om een weblog te starten, is niet iets wat je van de een op de andere dag doet. Dat kan wel, maar dan wordt het niks. Je moet eerst eens goed gaan nadenken over de vraag welk onderwerp je blog/website moet gaan hebben.

Er zijn eigenlijk twee varianten. De ene is kiezen voor een onderwerp waar je veel geld mee kunt verdienen, maar waar de concurrentie dus groot is, de andere variant is een onderwerp kiezen wat je leuk vind en waar je expert in kunt worden.

Een onderwerp kiezen waar je veel geld mee kunt verdienen vereist een totaal andere aanpak dan de optie te doen wat je leuk vindt. Ikzelf kies voor de laatste variant, want ik hou het gewoon niet vol om te blijven schrijven over zaken die ik niet leuk vind. Geld is wat dat betreft een niet erg sterke motivator voor mij….

Wanneer je alleen maar voor geld gaat, duik dan eens in het gebruik van keywoorden die veel geld opleveren in de verschillende affiliate en advertentienetwerken. Denk dan aan vakantie, hypotheken, geld lenen en mobiele telefoons.

Hier valt voor grote spelers goed geld te verdienen, maar volgens mij is het vrijwel onmogelijk om hier een goede positie in te verkrijgen. Het is dringen op die markt, juist omdat er goed geld in te verdienen valt.

Maar je kunt, met geld als drijfveer natuurlijk een poging wagen. Hard werken, veel berichten schrijven je naam opbouwen en uiteindelijk een van de grote jongens worden. Niets is onmogelijk met een duidelijk doel voor ogen.

De tweede variant is schrijven over iets dat je leuk vindt en daar een expert in worden. Iedereen heeft wel iets dat hem of haar interesseert, een hobby, werk, dat soort zaken. Schat je zelf dan niet te laag in qua kennis, je hebt op jouw gebied echt wat te vertellen.

Stel je bent een boekenfanaat. Je wilt gaan schrijven/ bloggen over boeken. Je denkt dan meteen, er zijn zoveel sites die dat doen. Neem dan eens een paar stappen:

  • Doe eens onderzoek in je onderwerp
  • Welke sites zijn er
  • Welke blogs trekken nu echt veel bezoekers?
  • Kun je je onderwerp eventueel nog wat versmallen?

Het zal je opvallen dat er echt niet veel grote websites zijn op welk gebied dan ook. Als je dan op zoek gaat naar blogs die en goed zijn en veel bezoekers trekken dan kom je meestal uit op een twee of drietal grotere sites en veel kleintjes.

Het kan zijn dat je dan je onderwerp moet versmallen, naar een specifieker niche. (Wikipedia: Een nichemarkt vormt hierbij een klein specifiek afgeschermd stuk van een grotere markt.)
Bij het voorbeeld van de boeken ga je naar boeken van Nederlandse schrijvers, of boeken vertaald uit het Spaans.

Dit zijn zulke specifieke niches, dat je hierin kunt uitgroeien tot expert. Dat is wat je nodig hebt, een expertstatus. Dan neemt iedereen je serieus op dat gebied. Dan zullen adverteerders willen adverteren op je weblog omdat je een bezoekersgroep hebt die heel goed weet waar ze voor komt.

De bezoekers zullen de grote blog over boeken wel lezen, maar zullen zeker het specifieke blog binnen het grote aanbod, lezen, omdat ze ervaren dat er kwaliteit geschreven wordt.

Wanneer je iets kiest wat je leuk vind en waarbij je je expertstatus kunt opbouwen, dan is dit op de lange termijn ook vol te houden. Want het is nodig dat, als je een blog vanaf de grond opbouwt, toch wel een half jaar tot een jaar uittrekt om echt succes te krijgen. Daar is gewoon tijd voor nodig.

Moeilijk. Laat ik het zo zeggen, alle begin is lastig, maar een doorzetter krijgt het voor elkaar. Succes.

Bjorn Simmering

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. YOfi schreef:

    De moeilijkheidsgraad om mee te doen in die niches valt toch op zich best wel weer mee. Op lenen met uitkering sta ik nu bijvoorbeeld al op de 2de pagina en dat binnen een dag.. zolang je maar je standaard lijst afwerkt moet het te halen zijn;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *