Hoe geef je een goede presentatie? De voorbereiding.

Dus je moet een presentatie geven? Of je wilt een presentatie geven. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar veel mensen vinden het geven van een presentatie in ieder geval spannend. Sommigen vinden het verschrikkelijk en er is ook een groep mensen die nooit een presentatie zal geven.

Meestal is het zo dat je er tegenop ziet, dat het uur voor de presentatie het meest spannend is en dat je je dan afvraagt ‘waarom ben ik hier ooit aan begonnen? waarom heb ik ja gezegd?’

Maar na afloop heb je dat ‘wauw’ gevoel, ik heb het geflikt!!

Even voorop gesteld, het geven van een presentatie is spannend. Door de spanning maak je adrenaline aan en dat zorgt ervoor dat je op je best presteert. Het helpt je dus. Maar er is meer nodig. En daarover dit artikel.

In dit artikel lees je 6 tips die je helpen voorbereiden. 6 dingen waar je over nagedacht moet hebben en waar je mee aan de slag bent geweest voor je een presentatie geeft.

1. Weet wat je wilt presenteren

Ja, dat klinkt nogal logisch zul je zeggen. Maar ik bedoel het volgende. Wanneer je begint met presentaties geven dan zou ik er voor kiezen om je op een specifiek onderwerp te focussen waar je je eerste presentaties over gaat geven. Je kunt dan steeds beter en meer toeleggen op de manier waarop je presenteert.

Het is namelijk erg belangrijk dat je het onderwerp helemaal beheerst. Dat komt vooral aan de orde op het moment dat je vragen krijgt. Dan gaat het over het beheersen van de inhoud van je presentatie.

Door erg goed te worden in het onderwerp kun je daar presentaties over gaan geven en dan zul je vervolgens ook gevraagd worden om presentaties te geven.

Een onderwerp, een specialisme wordt daar de beste in!

2. Weet aan wie je gaat presenteren

Als je de opdracht krijgt, of jezelf opgeeft om te presenteren dan is het van groot belang dat je heel goed weet waar je publiek uit bestaat. Zijn het experts of beginners, zijn het studenten of juist ouderen. Zorg dat je dat soort vragen stelt aan degenen die de plek waar je moet presenteren voorbereid.

Een tijdje terug moest ik een presentatie geven waar ik dacht te maken te hebben met een groep docenten. Er zaten echter ook leerkracht ondersteuners bij de groep. Nu is dat natuurlijk niet erg, maar ik had het graag van tevoren geweten! Je gaat namelijk net wat anders het gesprek aan.
Het kan heel handig zijn om een factsheet te maken van de zaken die je van te voren wilt weten en hier op papier zetten wat je kunt verwachten aan publiek en aan locatie.

3. Een powerpoint maken

Vanzelfsprekend is een Powerpoint het goede hulpmiddel om je presentatie kracht bij te zetten en te ondersteunen. Maar hoe vaak ik al presentaties heb gezien waar hele Powerpoint pagina’s werden voorgelezen…
Zo was ik op een wetenschappelijk congres, wat ik daar aan presentaties zag was om te huilen. Simpelweg voorlezen wat er staat en daar wat droge gegevens aan toevoegen.

Dat hoeft natuurlijk niet. Zelfs wetenschappers mogen hun onderzoek toch wel wat meer zelf brengen in plaats van alleen maar droog oplepelen wat er op Powerpoint sheets staat.

Zorg ervoor dat je je verhaal prima kunt houden zonder dat je je Powerpoint gebruikt. Dan zet je het in waar het voor bedoeld is, namelijk als extra hulpmiddel om teksten te ondersteunen, om filmpjes te laten zien of afbeeldingen.

Zo zag ik een presentatie met Powerpoint waarbij alleen maar afbeeldingen werden gebruikt die dat wat er verteld werd ondersteunde.

4. Het einddoel voor ogen

Aan het einde van je verhaal wil je iets verteld hebben, iets overgebracht. Dat is je einddoel. Daar wil je naar toe. Wanneer je dat voor ogen houdt is het niet erg als je tussen door je verhaal moet inkorten, als er iets tussenuit moet. Als je maar je doel voor ogen hebt wat je echt verteld wilt hebben.

presenteren doel stellen

presenteren doel stellen

5. Vertel een verhaal

Tijdens je presentatie is het heel goed om een verhaal te vertellen. Dit geeft luisteraars altijd extra aandacht. Zo begon ik een presentatie over SEO over mijzelf toen ik een jaar of tien was en ik trok een vergelijking naar mijn tienjarige zoon. Internet heeft alles veranderd gaf ik toen aan.

Door met dit verhaal te beginnen had ik mijn publiek meteen te pakken en luisterden ze. Verhalen zorgen ervoor dat de luisteraar zich kan identificeren.

Hoe je aan de verhalen komt? Hier kan het helpen om bijvoorbeeld een notitieboek mee te nemen, overal waar je naar toe gaat, en zodra je iets van een verhaal ziet, merkt of kunt bedenken dan maak je er even een korte notitie van. Je komt elke dag verhalen tegen, maar meestal vergeet je ze even snel ook weer…

6. Wees vooral jezelf

Zorg dat je jezelf blijft tijdens een presentatie. Doe je niet anders voor, ga niet een ander imiteren omdat je denkt dat dat werkt, blijf vooral bij jezelf. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste!

In de komende tijd probeer ik wat meer artikelen te schrijven over het geven van presentaties, over het geven van trainingen en cursussen. Mocht je hier vragen of opmerkingen over hebben dan hoor ik ze graag!

Afbeelding: Matthias Ripp

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *