Hoe begin je een webshop met Etsy?

Creatieve ondernemers, jong en oud, kunnen een publiek en dus ook klanten krijgen via Etsy.com. In Nederland kennen we allemaal marktplaats.

Etsy kennen we ook wel, maar gebruiken we misschien wat minder. Etsy is een marktplaats voor het kopen en verkopen van alle handgemaakte producten. En handgemaakte producten worden populairder dan ooit, geloof me!

800.000 winkels

Etsy is al sinds juni 2005 online en heeft momenteel meer dan 800.000 verkopers van over de hele wereld die de producten aan de man/vrouw proberen te brengen. Over het algemeen zijn het trouwens meer vrouwen die op deze site rondsnuffelen, maar ik, meneersimmering, doe er ook graag inspiratie op, want daar kun je het natuurlijk ook voor gebruiken.

Etsy is op internationaal vlak een prima manier om meer publiek te trekken, meer omzet te maken en je winst te verhogen.

Voordelen van Etsy

Je krijgt een makkelijk op te zetten webshop, waarmee je op basis van je gebruikersnaam een unieke URL krijgt. Je hebt dan toegang tot verschillende manieren om je waren in de kijker te zetten en je krijgt daarvoor ook tips en adviezen.

Daarnaast heb je toegang tot de online community van Etsy verkopers die je met raad en daad bij willen staan.

website van Etsy in 2011

Website van Etsy in 2011

Etsy is gebruiksvriendelijk

Etsy is gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen HTML te leren om het te gebruiken en Paypal is een automatisch onderdeel van je webshop. Paypal is internationaal gezien het meest gebruikte betalingsysteem, waarmee de betaling en verzending van je goederen eenvoudig worden afgehandeld. Niet alleen voor jou, ook voor je klant.

En natuurlijk, het is gratis om te gaan ontdekken.

Starten met Etsy

Om met Etsy te starten moet je jezelf registreren. Daarna moet je een Credit Card toevoegen waarmee je je aanmeldingen en transacties kunt betalen. Een Paypal account is ook mogelijk.

Je moet per item 20 dollarcent betalen. Het product blijft vervolgens 4 maanden online staan. Staan er bijvoorbeeld 3 van een product in je winkel dan betaal je dus drie keer 20 cent.

Na een verkoop betaal je ook nog 3,5% transactiekosten.

Etsy voor je zelfgemaakte spullen

Etsy voor je zelfgemaakte spullen

Hoe wordt je gevonden?

Er zijn al erg veel verkopers op Etsy, hoe zorg je er nu voor dat je toch gevonden wordt? Met andere woorden, hoe optimaliseer je je Etsy shop?

– Kies een goede gebruikersnaam. Deze gebruikersnaam wordt de URL van je webwinkel.

– Maak een positieve indruk. Net als op Marktplaats kan er een positief oordeel over je worden gegeven.

– Doe onderzoek naar je concurrenten. Het is van belang dat je tijd neemt om de website van Etsy, en andere gebruikers door te spitten. dat helpt je om prijzen te bepalen en te zorgen voor een positieve indruk.

– Gebruik mooie afbeeldingen. Je producten moeten duidelijk en mooi in beeld komen. 5 afbeeldingen per item moeten een goede indruk kunnen geven.

– Schrijf uitgebreide product omschrijvingen, maar wel pakkend, interessant en actueel. Waar is het product van gemaakt, hoe groot is het en hoe wordt het verzonden, dat is zeer belangrijke informatie.

– Maak gebruik van tags en categorieen. Veel mensen op Etsy zoeken op keywoord en daar worden de tags weer voor gebruikt. Een maximum van 14 tags per item is toegestaan.

– Maak je website bekend door andere middelen zoals Facebook, Twitter, je ‘gewone’ website, weblogs en link daar ook weer naar toe vanaf je etsy website.

Etsy, wereldwijd verkopen

Ook in Nederland krijgt Etsy een eigen plek. Wereldwijd is het de allerbelangrijkste plek om handgemaakte producten te kopen en verkopen. Doe er je voordeel mee en gebruik dit publiek ook voor jouw spullen. Waarom zou je je beperken tot alleen Nederland?

Succes met je Etsy shop.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

13 reacties

 1. Ellen Peeks schreef:

  Hallo meneer Simmering,
  Wat handig om al deze informatie over Etsy helder, beknopt & overzichtelijk bij elkaar te hebben. Er is echter een dingetje waar ik niet uit kom; het betaal-gedeelte van het account. Zowel op deze site als bij Etsy zelf staat inderdaad aangegeven dat je ook kunt betalen met/via Paypal. Echter als ik het account wil activeren moet ik toch wel eerst een creditcard-nummer opgeven en die heb ik niet. Hoe kan ik dan toch beginnen? Is het echt mogelijk met alleen een Paypal account? En zo ja, hoe pak ik dat dan aan? En kan het anders ook met een prepaid creditcard? En maakt het dan nog uit welke ik kies? Ik hoop dat je/u me kunt helpen, want ik kom er niet uit en zou het zo leuk vinden om m’n ‘gezicht’ (werk) op Etsy te tonen …
  Alvast hartelijk dank voor je/uw reactie!
  En een fijne avond verder!
  Vriendelijke groet van Ellen

  • admin schreef:

   Volgens mij kun je ook een gewone bankrekening koppelen aan je paypal. Je krijgt dan een testbetaling op je rekening, hiermee moet je de account verifieren.
   Een etsy shop is natuurlijk de ideale manier om je kunnen te laten zien.

   • Ismay schreef:

    Super tof deze info! Ik loop er alleen tegen aan dat ik wel Paypal heb maar als ik het in wil voeren vraagt de site om mijn normale bank is dit omdat ik dan alleen Nederland heb ingevoerd en niet Belgiƫ etc?

 2. Esther schreef:

  als je een etsy shop wil beginnen moet je dan ook de belastingdienst erover inlichten?

  • Bjorn Simmering schreef:

   In principe moet je alle inkomsten opgeven dus ook de extra inkomsten die je hebt via Etsy. Wel mag je dan weer kosten die je hiervoor maakt weer aftrekken. Er is in de belasting opgave een onderdeel waarbij je extra inkomsten kunt opgeven. Mocht je het groter aanpakken dan zet je een eigen bedrijfje op en wordt je ondernemer. Ook daarin zit nog verschil, maar het voert te ver om dat in dit antwoord uit te werken. Mocht je meer willen weten vraag het een belasting adviseur of stuur me even een mailtje!

 3. Irmgard.Esparcieux schreef:

  Beste heer Simmering,

  Ik woon in Frankrijk en heb hier een micro entreprise, waar ik een minimaal bedrag aan belasting afdraag over de door mij verkochte spullen. Ik begrijp dat het Nederlandse belastingstelsel iets anders is, maar… Stel ik heb een klein bedrijfje
  in NL en ik wil ook op Etsy verkopen, dan zou ik dubbel belast worden nl.: 3,5% op Etsy en nog de normaal verschuldigde belasting voor mijn bedrijfje.
  Misschien beter om onder een andere naam op Etsy te verkopen?

  Met vriendelijke groet,
  Irmgard

 4. Rinie ten Have schreef:

  Hallo meneer simmeling,ook ik wil graag een shop openen maar ook ik loop vast bij het credicard gedeelte. Je antwoord dat je gewoon je bankrekening hieraan te koppelen daar kan ik niet veel mee. WAAR moet ik deze dan invullen??
  Ik kijk uit naar je antwoord! mvg, Rinie

  • MeneerSimmering schreef:

   Door Paypal te koppelen aan Etsy kun je vervolgens je bankrekening gebruiken. Je moet daarvoor eerst een Paypal account aanmaken waar je dus je bankrekening aan koppelt en daarna kun je Paypal gebruiken om aan je Etsy account te koppelen. Mocht je er niet uitkomen, stuur me dan even een mailtje terug!
   Bjorn

 5. Nathalie schreef:

  Hallo, ik vroeg me af hoe het zit met de artikelen te verzenden naar het buitenland. Zijn er vaste prijzen of moet je hiervoor informeren bij het postkantoor?
  Groetjes, Nathalie

 6. annemiek schreef:

  Hoi, Ik heb een Etsy shop dus kan ook het een en ander vertellen.
  Er zijn wel vaste prijzen voor het verzenden. Veel hangt af van het gewicht of formaat wat je wil verzenden.
  Ik heb gelukkig lichte items die met een bubbel envelop verstuurd kunnen worden. Maar pakjes kunnen best prijzig zijn.

 7. Cathy schreef:

  Goedenmiddag,

  Ik heb een gewone stenen winkel maar wil proberen op Etsy iets te verkopen. Ik heb bijvoorbeld prachtige oude en zelfs antieke boekjes te koop. Ze zijn allemaal klein. Die zou ik willen aanbieden op etsy.

  Past het daar eigenlijk wel? Of worden er uitsluitend handgemaakte spulletjes verkocht? En mag je eigenlijk wel als stenen winkel, iets verkopen op etsy?

  • MeneerSimmering schreef:

   Je mag zeker iets verkopen op Etsy als stenen winkel. Dat is geen probleem. Over wat je mag verkopen is Etsy zelf wel helder:

   Etsy geeft een platform aan crafters, kunstenaars en verzamelaars waarop ze hun handgemaakte creaties, vintage goederen (minstens 20 jaar oud) en zowel handgemaakte en niet-handgemaakte craftmaterialen kunnen verkopen.

 1. 24 mei 2015

  […] begint een klein winkeltje op Etsy en is verbaasd dat er niemand iets koopt en dat er maar weinig mensen komen kijken. Als je dan op […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *