Maak van je hobby je werk – 5 manieren om geld te verdienen met bloggen

Je hebt waarschijnlijk een website. Die heb je omdat je jouw hobby met anderen wilt delen. Je weet best wat van die hobby, maar je denkt dat er wel meer mensen zijn die verstand hebben van je hobby, dus je website blijft maar klein. Maar er zijn meer mensen die geen verstand hebben van die hobby en daarom zou je kunnen overwegen om van je hobby je werk te maken door middel van een weblog. Hoe? Ik heb vijf suggesties op een rij gezet om hiermee aan de slag te gaan.

1. Neem je blog serieus

Maak van je website een weblog, voor sommigen is dat hetzelfde, maar er zit wel verschil. Door een weblog kun je jezelf er gemakkelijk toe zetten om iedere dag een artikel te schrijven. Een voorwaarde om een groter publiek te gaan bereiken. Wanneer je namelijk een groter aanbod van artikelen hebt, is de kans groter dat Google je serieus neemt en dus bezoekers naar je site zal sturen.

Door advertenties op je website te plaatsen jaag je geen mensen weg. Een paar misschien, maar de meeste mensen accepteren echt wel dat je advertenties plaatst op je site. Adverteren is een van de eerste opties om geld te verdienen, maar wel op de juiste manier.

Niet eerst advertenties plaatsen en denken dat je daar rijk van wordt. Eerst je website serieus nemen en dan pas advertenties plaatsen en zodoende wat terug te krijgen voor het werk dat je verzet.

2. Een pdf boek schrijven

Wanneer je een goede start hebt gemaakt met je website en er komen meer bezoekers kun je een pdf boek gaan schrijven. Ik noem het bewust een pdf boek, omdat e-boek ook op andere manieren wordt gebruikt en het gaat me om een boek in pdf verschenen.

Het kan handig zijn om te starten met een pdf boek dat gratis is. Daarmee geef je bezoekers de mogelijkheid om te ontdekken wat je te bieden hebt. Je geeft ze iets en daarmee maak je duidelijk dat je weet waar je het over hebt, dat je een expert bent.

Een tweede, uitgebreid pdf boek kan dan een betaald boek worden. Wanneer je voor goede inhoud zorgt is dit een degelijke manier om geld te verdienen, maar hiermee kun je pas een goede start maken als je bezoekers hebt. Een kwalitatief goede website is voorwaarde om een pdf boek goed te kunnen lanceren. Het gaat bij werk namelijk niet om een paar tientjes.

3. Reviews schrijven als affiliate

De ene bezoeker is er wat minder voorstander van dan de ander, maar het schrijven van reviews als affiliate is een mogelijkheid om geld te verdienen. Een affiliate is iemand die een bezoeker doorverwijst naar een andere site die iets verkoopt. Ik schrijf bijvoorbeeld reviews over boeken en stuur bezoekers die een bepaald boek willen kopen via een affiliate link door naar bijvoorbeeld computerboek.

Overigens ben ik er zelf voorstander van om iets waar je affiliate voor bent ook zelf gelezen of geprobeerd te hebben. Pas dan kun je ergens een fatsoenlijk en eerlijk oordeel over geven. En dat laatste vind ik ook weer realistisch. Een eerlijk oordeel geven. Iets slecht vinden en dat doorgeven komt uiteindelijk beter over bij je bezoekers dan dat je steeds maar positieve verhalen vertelt, alleen maar om geld te verdienen.

4. Je eigen cursus aanbieden

Onlangs ben ik gestart met een cursus om mijn kennis te delen. Zoals ik al aangaf kost deze cursus geld. Het is een manier om van je hobby je werk te maken. Ook hiervoor geldt weer dat je een behoorlijk aantal bezoekers moet hebben en bij hen een bepaalde status moet hebben opgebouwd. Niet vanuit jezelf, maar door hetgeen je aanbiedt.

Het is bij een lancering van een dergelijk product van groot belang dat je je beloften nakomt. Je kunt niet zomaar stoppen als mensen ergens voor betalen. Je moet doen wat je beloofd.

De inhoud van een cursus kun je natuurlijk meerdere malen gebruiken. Van alles wat je leert met het lanceren van een cursus kun je weer je voordeel doen.

Laat ik wel stellen dat het hard werken is. Je hebt namelijk rechtstreeks met klanten/ mensen te maken en deze wil je tevreden houden. Daarnaast moet je zorgen voor een goede aanpak om een cursus aan te bieden.

5. Betalende leden

Als laatste kun je mensen laten betalen om je site te bezoeken. Hier moet je natuurlijk niet aan beginnen als je een markt bedient die hetzelfde aanbod ergens anders ook gratis kan krijgen. Met een betaald lidmaatschap op bijvoorbeeld een forum moet je een extra toegevoegde waarde hebben die zonder de betaling niet of heel moeilijk te vinden is.

Je kunt hierbij natuurlijk ook kiezen voor een variant waarbij er een gratis versie met reclame is en een betaalde (premium) versie zonder reclame en met allerlei aantrekkelijke extra’s.

Tot slot

Er zijn veel manieren om van je hobby je werk te maken en middels een website geld te verdienen. Ik heb het al een paar keer aangegeven dat het hard werken is en dat je er wel degelijk voor moet werken. Andere kant van het verhaal is wel dat je met iets bezig bent waar je plezier in hebt en daar zit hem volgens mij het verschil. De vraag is namelijk of iets wat je echt leuk vind, wel als werk gezien moet worden.

Meestal ervaar je iets als werk als het een ‘moeten’ is. Maar wat als je iedere dag denk: “Ik mag weer!”
Makkelijk is het niet, maar misschien wel de moeite van het proberen waard?

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

4 reacties

 1. Maarten schreef:

  Ik denk dat je een belangrijk punt vergeet: Jezelf profileren.

  In mijn ‘wereld’ zijn heel veel mensen aan het bloggen om te laten zien welke kennis ze in huis hebben. Dit geeft ze een bepaald aanzien waardoor ze meer opdrachten binnenhalen. Je gebruikt je blog dus eigenlijk als advertentie.. zeker op een forum kun je dit ook toepassen.

  Richting Bjorn: Nu je een cursus hebt gemaakt zou het zeker van pas komen om meer actief te zijn op het forum. Laat zien welke kennis je in huis hebt zodat mensen ook het idee krijgen dat de cursus hun geld waard is. Ik twijfel absoluut niet aan je kennis over webdesign maar vindt wel dat je het meer kunt laten terugkomen op het forum. Ik denk dat je er uiteindelijk alleen maar beter van wordt, zowel qua ‘aanzien’ als mede aanmeldingen voor je cursus.

 2. admin schreef:

  In alle punten die ik aanhaal staat tussen de regels door te lezen dat het uiteindelijk gaat om jezelf profileren. Dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet en dat is een hoop werk.

  Ik heb er zelf voor gekozen om me te profileren met het schrijven van artikelen en me wat minder in het forum te bewegen. Maar dat is een keuze waar ik inderdaad anders mee om zou kunnen gaan.

  Je hebt helemaal gelijk dat ook een forum een manier is om je te profileren evenals twitter, linkedin, facebook of andere sociale media sites. In dit artikel ging ik meer in op uitwerkingen.

 3. Gerard schreef:

  Gerard Roos
  Ik ben net zelf begonnen met het verkopen van mijn ebook via de digitale weg. Helemaal gratis geef ik ‘m niet weg. De bonus is een half gratis ebook. Ik probeer hierdoor wel de mensen te “lokken”, dat ze genoeg geinteresseerd zijn om een heel ebook te kopen.

 1. 20 oktober 2009

  […] een artikel van vorige week ben ik ingegaan op manieren waarop je geld kunt verdienen met je website. In het artikel van vandaag wil ik nader ingaan op een van deze manieren, namelijk het schrijven […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *