Hier is een methode om een goede sitecheck te schrijven

Regelmatig wordt er in het forum gevraagd voor een sitecheck. Maar de vraag is natuurlijk hoe je een goede sitecheck maakt. Hier wat tips op een rij.

Probeer je in te leven in het niveau van degene die een sitecheck wil

De ene websitebouwer is de andere niet. Vaak kun je uit de vraagstelling wel opmaken of iemand al lang met websites bouwen bezig is, of juist net begonnen. Hou daar dan ook rekening mee als je iemand beoordeelt.

Het kan voor iemand die net begint een hele overwinning zijn dat zijn of haar site af is en als je dan direct hoort dat iets waardeloos is, dan is de lol er snel af.

Aan de ander kant mag je van iemand die al lang bezig is wel wat kwaliteit verwachten. Hou in beide gevallen rekening met de ‘beginsituatie’ van degene die de sitecheck aanvraagt.

Kraak niet alleen af, bouw ook op

Het is heel gemakkelijk om alles wat je niet mooi vindt te verwoorden. Het wordt dan wel een negatieve sitecheck. Het is juist ook belangrijk dat je de positieve zaken benoemt. Vaak kies je er dan voor om eerst een positief punt te benoemen, daarna verbeterpunten en weer af te sluiten met opbouwende kritiek.

Een mooi gezegde hierbij zou kunnen zijn “Wat Gij niet wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander niet“. Waarmee ik maar wil aangeven dat je alleen maar zou moeten beschrijven wat je zelf ook wilt horen en waar je jezelf vervelend onder zou voelen, dat je dat ook niet naar een ander toe verwoordt.

Bekijk het totaalplaatje en niet een aspect

Probeer wel naar een totaalbeeld te kijken. Er zijn checkers die alleen maar naar code kijken en niet naar resultaat, terwijl het juist zo kan zijn dat iemand designer is en geen codeerder. Niet dat je er dan niets van mag zeggen, maar probeer het wel in de juiste verhouding te zien. Er zijn maar weinig mensen die echt goed zijn in en code en design.

Niet voor niets worden deze twee zaken uit elkaar gehaald door grotere design bureaus.
Maar natuurlijk is een website een totaalplaatje van deze twee, en juist daarom is het van belang een totaalplaatje te schetsen wanneer je een sitecheck doet.

Probeer bij wat je niet goed vindt ook alternatieven te geven

Ook is het heel eenvoudig om te zeggen wat waardeloos is, zonder daarbij na te denken wat de ander dan zou moeten veranderen. Geef aan wat je precies bedoelt als je opmerkt dat iets beter kan. Geef desnoods voorbeelden waarmee je laat zien wat je bedoelt.

Ik heb wel eens sitechecks gezien met daarbij screenshots van het ‘verkeerde’ voorbeeld en daarnaast een screenshot van hoe het zou moeten. Dit geldt natuurlijk ook voor code. Iemand kan opmerken dat een site in tabellen is opgebouwd, maar laat dan zien hoe je met divs kunt opbouwen door een voorbeeld van een website te geven.

Blijf wel jezelf

Natuurlijk geef ik nu maar een aantal voorbeelden. Het sterke van sitechecks is natuurlijk ook dat iedereen het op zijn of haar eigen manier doet. Ik zou niet willen dat je door dit artikel geen sitechecks meer schrijft. Maar sitechecks worden steeds beter als rekening houdt met bovenstaande zaken.

Veel succes!
Heb jij misschien nog tips voor een goede sitecheck? Laat het weten in een reactie!

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *