Het juiste gebruik van tabellen voor een website

tabellen gebruikenOver het juiste gebruik van tabellen voor een website zijn de meningen nogal verdeeld. De een geeft de voorkeur aan het gebruik van tabellen voor de layout en vormgeving van de website.

De ander verafschuwt dit en gebruikt de tabellen alleen voor datgene, waarvoor de tabellen oorspronkelijk bedoeld zijn. Bij het bespreken van het juiste gebruik van tabellen voor je website, ga ik hier uit van het oorspronkelijke doel van tabellen.

Het doel van tabellen

Het doel van het gebruik van tabellen op je website is, om datgene wat je wilt laten zien aan de bezoekers, overzichtelijk in kaart te brengen. Door gebruik te maken van een tabel, wordt de informatie netjes gerangschikt en kunnen de bezoekers in een oogopslag de informatie in zich opnemen.

Het juiste gebruik van tabellen voor een website is er dus op gericht om gegevens overzichtelijk te presenteren, net zoals tabellen in het dagelijkse leven gebruikt worden.

Inhoud van de tabellen

Tabellen zijn opgebouwd uit kolommen en rijen, die ook wel cellen genoemd worden. Afhankelijk van de inhoud, die je wilt weergeven, kun je een keuze maken tussen twee of meer kolommen en het aantal rijen, dat gewenst is.

De tabellen kunnen gebruikt worden voor het weergeven van systematische inhoud, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om tekstdelen in de kolommen en rijen op te nemen. Een voorbeeld van het gebruik van tekst in een tabel met twee kolommen en meerdere rijen, is het duidelijk maken van voordelen en nadelen van een bepaalde stelling.

Op die manier breng je de voordelen en nadelen van een situatie direct in kaart, zonder dat de bezoeker in de tekst moet zoeken naar de voordelen en nadelen.

Waarom geen tabellen gebruiken voor de vormgeving?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk niet absoluut, maar er zijn in elk geval betere manieren om de layout van de website vorm te geven in plaats van met tabellen.

Denk hierbij maar eens aan CSS, dat bovendien als voordeel heeft dat de webpagina’s veel sneller laden, wat bij het gebruik van een layout met tabellen, veel meer tijd in beslag neemt. Als een layout wordt gemaakt met behulp van tabellen, dan kan een verkeerde opbouw er toe leiden dat webpagina’s door sommige browsers niet helemaal correct worden weergegeven.

Bovendien zijn tabellen die voor een layout gebruikt worden niet flexibel. Bij een tabel die over een vaste breedte beschikt, zal bijvoorbeeld bij een andere resolutie, de layout niet tot zijn recht komen.

Tabellen zijn tabellen

Op grond van het bovenstaande kan ik de conclusie trekken dat het juiste gebruik van tabellen voor een website erop gericht is om op een overzichtelijke wijze grote of kleine hoeveelheden informatie aan de bezoekers te presenteren. Tabellen moeten dan ook gebruikt worden als tabellen.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

1 reactie

  1. Michiel schreef:

    Grappig dat je voorstelt om te kijken naar css ipv tabellen te gebruiken voor de vormgeving.
    Dat heeft helemaal NIETS met elkaar te maken.

    Je wilt waarschijnlijk zeggen dat je naar layers moet kijken, ipv naar tabellen.
    CSS is slechts een (overigens keurige) manier om de stijl-eigenschappen van de html items te beschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *