Het geheim van links krijgen

Het allerbelangrijkste voor een website is het hebben van links op andere websites. Feitelijk hebben we het hier over de basis van het internet. Zonder hyperlinks was er geen internet. Je kunt een fantastische site maken, maar als er geen link is met het internet, zal niemand je site ooit vinden.

hyperlinks krijgenGoogle pagerank bestaat uit een heleboel factoren, maar een van de belangrijkste factoren is het hebben van links. Het liefst ook nog eens relevante links. Links die niet gekocht zijn, maar met reden op je site geplaatst zijn. Wanneer er een website is die goed bekend staat om een bepaald onderwerp, en deze site linkt naar een bepaald artikel dat jij op je blog hebt staan, zal deze link meer waarde hebben dan een link vanaf een startpagina met wel 1000 andere links naar andere sites er op.

Maar hoe kom je nu aan die links. Hoe zorg je er nu voor dat anderen naar je gaan linken en vooral, dat grotere websites een link naar je opnemen. Ik krijg voor html-site dagelijks vragen om een link te plaatsen. Soms doe ik dat, soms niet. Voor mij is in ieder geval de vraagstelling in een mailtje van belang. Neemt iemand wel de moeite om een linkuitwisseling te vragen. Doe iemand zijn best ervoor om te vertellen wat hij of zij wil en waarom. Wanneer je merkt dat iemand nagedacht heeft over het hoe en waarom van zijn eigen website dan heeft dat een positieve invloed.

Een tweede insteek is de relevantie. Ik heb er moeite mee om mailtjes te krijgen van mensen die een website hebben die totaal geen affiniteit hebben met html-site. Je merkt meestal in de mail al dat het gaat om de link en de waarde van html-site. Niet om een relevante website te hebben.

De derde en wellicht de meest belangrijke insteek is relatie. Over het algemeen zijn mensen eerder bereid wat te doen voor iemand die ze kennen. Zo plaats ik met alle plezier links van mensen die op de een of andere manier al eens contact hebben gehad met mij. Niet om direct een link te krijgen, maar gewoon om zich bekend te maken.

Zo gaat dat dus, maak jezelf eerst eens bekend aan de eigenaar van de website. Het liefst moet je daar ook nog wat bij ‘geven’. Bij een weblog kan dat door een reactie te geven op een bericht. Geen reactie van een regel, nee een uitgebreide, doordachte reactie die hout snijdt. Meestal kun je je eigen website URL ook nog eens kwijt in een regel. Na een paar relevante goed geschreven reacties zal degene die de artikelen schrijft echt wel eens een kijkje nemen op de site van jou.

Je kunt ook een mailtje sturen naar een website. Vraag dan eens niet direct om een link, nee, complimenteer de eigenaar van de site met zijn artikelen, of een bepaald artikel. Zeg dat je zijn website graag leest en laat het daarbij. Je hebt je naam en URL genoemd, maar stelt verder geen eisen. Je kunt een tijdje later weer eens een mail sturen met daarbij de suggestie om ook eens dat-en-dat artikel op jouw site te lezen waarin jouw opinie op een onderwerp staat.

Nog een mogelijkheid is om de ander eens te vragen om hem of haar te interviewen. Daarmee geef je zelf blijk van interesse in de ander. Die zal zich vereerd voelen. Je hebt interessante content voor je eigen site en met wat mazzel zal de ander ook nog eens linken naar het artikel over zichzelf, en daarmee ben je binnen.

Niet dat het afgelopen is op het moment dat je je link hebt, het onderhouden van contacten met linkpartners is net zo essentieel. Stuur af en toe eens een mail over hoe jij de website van de ander ervaart. Wat er goed was en wat misschien anders kan. Complimenteer waar kan en af en toe een kritische noot is ook nooit weg.

Links krijgen is hard werken, maar als je het goed doet, dan krijg je zelker links naar je site. Voorwaarde is natuurlijk dat je ook wel inhoudelijk wat te bieden hebt, maar dat is een ander onderwerp.

Hoe krijg jij links naar je website?

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

  1. Oo_dj_tm_oO schreef:

    Html-site dit, html-site dat.. wel goed dat je voorbeelden gebruikt, maar te veel kan ook he 😉

    Verder een goed artikel, ik zal er zeker gebruik van maken!

  2. Harald schreef:

    Kijk dit is nou eens handig. Bedankt voor de informatie! Ik ga er gelijk mee aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *