Het geheim van een goed artikel

Ik kom veel websites en blog tegen die wel veel artikelen posten, maar de kwaliteit van de artikelen is matig, de inhoud weinig vernieuwend en de lengte van het artikel is onvoldoende om de bezoeker echt te kunnen boeien. Hoe het wel zou moeten? Dat antwoord hoop ik in dit artikel te geven.

Een artikel zoal je vaak ziet
De meeste artikelen die worden geschreven zijn kort en hebben weinig inhoud. Er wordt bijvoorbeeld geschreven over hoeveel bezoekers een bepaalde periode op de site geweest zijn of dat de schrijver te weinig tijd heeft gehad om posts te schrijven. Daarnaast worden veel websites voorzien van filmpjes van youtube die weliswaar grappig zijn, maar weinig toegevoegde waarde bieden. Ook ikzelf heb me daar vaak schuldig aan gemaakt, ik had een paar weken geen artikel meer gemaakt en dus flanste ik snel wat in elkaar om eventuele bezoekers tevreden te stellen. Vervolgens vond ik het jammer dat ik niet meer bezoekers kreeg, maar juist minder.

Een voorbeeld
Laatst zag ik een voorbeeld bij de website die ik tot een halfjaar geleden hoog genoteerd had staan en elke dag even bekeek, netters.nl. Tot er een maand of wat geleden ineens een post verscheen met daarin de vraag hoe het verder moet. Volgens mij de doodsteek voor een website helaas. Wellicht dat de site weer een nieuwe impuls krijgt, maar het gaat me nu om het voorbeeld en niet om de site af te kraken. Het betreffende artikel gaat over gedachtespinsels van de eigenaar van de site, maar al met al helpt het een bezoeker niet verder en deze zal snel afhaken. Het bezoekersaantal zal zeer waarschijnlijk beetje bij beetje afnemen op deze manier.

Hoe moet het dan wel
Er zijn in ieder geval een aantal basisvoorwaarden voor een goed artikel.

1. Het gaat er niet om dat je een supergoede schrijver bent, maar dat je gewoon een goed verhaal schrijft wat eigen is aan jouw stijl.
2. Zorg voor een goede pakkende titel.
3. Zorg ervoor dat je unieke inhoud schrijft, dus geen jatwerk!
4. Geef aan wat jij vind, of hoe je iets zou doen.
5. Zorg dat je iets te vertellen hebt, bijvoorbeeld je mening over iets of iets wat je een ander wilt leren.
6. Laat zien dat jij expertise in huis hebt over het onderwerp.
7. Verdeel het artikel in een aantal alinea’s, die niet teveel tekst bevatten.
8. Maak je artikel niet te kort, maar ook niet te lang. Denk aan een duizend tot tweeduizend woorden. Dit is niet strikt, maar ongeveer.

Wanneer je bovenstaande regels toepast en ervoor zorgt dat je regelmatig een artikel toevoegt wat voldoet aan deze voorwaarden dan zullen er langzamerhand meer bezoekers komen. Dat daarvoor nog wat andere vereisten nodig zijn is duidelijk, maar het begint met goede lezenswaardige artikelen.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

3 reacties

  1. ray schreef:

    bedankt voor dit verhaal.erg goed

  2. Marco Bouman schreef:

    Ik wil graag een extra tip aan dit rijtje toevoegen:

    Schrijf op trefwoord. Natuurlijk op een trefwoord dat bij jouw bedrijf past. En zorg ervoor dat dit trefwoord in de URL komt, in de H1 tag, in de page title en in de Google description.

    En als je het helemaal goed wilt doen, zorg dan dat je het trefwoord een aantal keren in je artikel noemt en zorg ervoor dat er een uitgaande link is met de trefwoord in de link.

    Als je dit precies zo doet… dan heb je niet alleen een heel goed artikel… maar dan heb je er alles aan gedaan om het ook heel goed vindbaar te laten worden.

    Daarnaast raad ik je dan ook aan om te zorgen dat er een aantal externe links naar dit artikel komen, daar houdt Google van.

    Succes ermee.

    Hartelijke groet,
    Marco Bouman

  3. Leo schreef:

    Prima extra tip Marco ! Nog steeds erg belangrijk om in Google gevonden te worden anno 2012 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *