Het geheim van creativiteit

abstractOf je nu inspiratie haalt uit ontspannende etentjes of relaxte vakanties: creativiteit heeft continu voeding nodig. Maar wat is nu echt het geheim van creatief zijn? In dit artikel een verkenning van dit begrip.

Creativiteit is ineens superbelangrijk. Iedereen heeft het erover. Of het nu gaat om creatief ondernemen of creatief met kurk: het denken outside-the-box is hot!

Juist daardoor is het misschien een begrip wat een beetje wordt overschat de laatste tijd. In dit artikel een verkenning van creativiteit en een paar tips.

De supergeheime sleutel tot creativiteit is…

… Dat er geen geheimen zijn!

Nee dat is geen tegenvaller.

Creativiteit is juist het combineren van allerlei onverwachte elementen: zonder geheimen en taboes!

De uitkomst van die combinatie is soms een beetje raar maar dat is nou juist creativiteit. Creativiteit gaat niet om het maken van iets compleet nieuws maar om het samenbrangen van bestaande factoren tot een nieuw inzicht of nieuwe oplossing.

Een kijkje in onze hersenen

Je hele leven vormen je hersenen zich in een bepaalde mal. Als die mal er niet is dan hebben je hersenen vrij de ruimte om ongebruikelijke verbindingen te maken.

En daar begint creativiteit.

Dit is iets wat je kunt oefenen. Train iedere dag bijvoorbeeld met het denken buiten de kaders waarbinnen je hersenen zich zo gemakkelijk voelen.

Een simpel voorbeeld is dat je ’s ochtends nieuwe oplossingen zoekt voor iets wat je elke dag hetzelfde doet. Je gaat altijd met de fiets naar je werk, maar hoe kun je nog meer op je werk komen? Te paard, met het vliegtuig?

Laat je creatieve geest los dan is alles mogelijk.

“Ja, Maar…” = Ja-mmer!

We kennen allemaal een “Ja, maar…” persoon. Superhandig als je beslissing moet maken over de aanschaf van nieuwe software of een logische beslissing moet maken over geld.

Deze persoon zorgt ervoor dat je echt niks vergeet. Maar tijdens het creatieve proces is dit dodelijk. “Ja, maar…” legt namelijk continu beperkingen op.

Deze zin kondigt aan dat er heel veel redelijkheid gaat komen en allerlei argumenten om niet verder te denken. Leg jezelf tijdens een creatieve sessie geen beperkingen op en vervang “ja, maar” door “ja, en”.

Daarmee daag je jezelf en anderen uit om nog meer oplossingen te zoeken. Probeer het maar!

Wat als we overal ter wereld zomaar een kantoor zouden kunnen starten?

Dan zouden we met de allerbeste en meest creatieve mensen van over de hele wereld kunnen werken, we zouden niet meer afhankelijk zijn van alleen Nederland en de economie hier, we zouden 24 uur per dag energie en inspiratie krijgen vanwege het tijdsverschil!

Denk je eens in hoeveel mooie ideeën er nu al ontstaan door alleen een zin te beginnen met “Wat als…?”. “Wat als” stelt je in staat om nieuwe denkbeelden te ontwikkelen.

Over de gast-auteur

André Janssen behoort tot een netwerk van bloggers die over diverse bedrijven schrijven zoals American Express, financiële dienstverleners en reisaanbieders. American Express Business Cards zijn ideaal om zakelijke uitgaven efficiënt te regelenen en Membership Rewards Air miles te sparen.

Ik geloof je heus wel!

Je zit echt niet te wachten op weer een saaie nieuwsbrief...
Met allerlei oninteressante informatie.
Maar echt, als je mijn mails probeert, dan beloof ik je te helpen met de zoektocht naar jouw perfecte niche! Zodat jij een website kunt maken rond jouw favoriete onderwerp of idee!
En je krijgt meteen toegang tot mijn gratis downloads. Proberen? Meld je hieronder aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *